• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

תוכן מעניין לשחקנים ?

איזה תוכן מעניין אתם מכירים שקהל היעד שלו הוא השחקנים ?
בזמן האחרון בכל פעם שאני ניגש לחנות משחקי תפקידים (בין אם אחת מקוונת או פיזית) רוב המוצרים שאני רואה שמכילים תוכן כלשהו כמו ספרים מיועדים בעיקר למנחים.
פרט לספרי חוקים לשחקן שאר הספרים בין אם הרפתקאות, ספרי מפלצות... מיועדים למנחים על מנת שיוכלו לשלבם בקמפיין שלהם. אפילו ספרים המציגים חפצי קסם חדשים לרוב מיועדים למנחים שכן בחלק מהשיטות כיום כבר לא נהוג לקנות חפצי קסם אלא למצוא אותם במבוך או להחליף אותם בעבור חפצים אחרים ועל כן הם יותר שימושיים למנחים ממה שהם שימושיים לשחקנים.
ולכן אני סקרן לשמוע ממכם איזה תוכן אתם מכירים שקהל היעד שלו הוא דווקא השחקנים ?

כבר לא נהוג לקנות חפצי קסם
זה לא "כבר לא נהוג" אלא "הייתה תקופה מושפעת ממשחקי רשת ופנייה לקהל של גיימרים ומאנצ'קינים בה זה היה נהוג".

תוכן אתם מכירים שקהל היעד שלו הוא דווקא השחקנים
זה לא בהכרח תוכן של שיטות משחקי תפקידים - ספרי קריאה ועיון שמעוררים השראה ועניין.
שחקן שמשחק גיבור בעולם פנטזיה, יעשיר את החוויה שלו בקריאה על דמויות בעולמות פנטזיה אחרים, איך הן חושבות ומתנהגות (עדיף לא את סדרת בקעת רוח הטחור, זו בעיקר דוגמא לאיך דמויות לא צריכות להתנהג).
שחקן שמשחק במד"ב - יוכל לקרוא על מד"ב או על חלל ולבטא את זה דרך הדמות שלו כשהוא מדבר בתוך הדמות על מהירות האור ופארסקים וחורים שחורים.
שחקן שמשחק בתקופה היסטורית מסויימת, יוכל לדעת מה שדמות באותה תקופה יודעת על התקופה שלה - בעזרת ספרים על התקופה.

מכיוון שהתוכן העלילתי מאוד תלוי בשה"מ, שחקנים יכולים להנות מספרים דווקא על דברים כמו כלי נשק, טירות או אוניות, שפחות תלויים בעלילה.

זה לא "כבר לא נהוג" אלא "הייתה תקופה מושפעת ממשחקי רשת ופנייה לקהל של גיימרים ומאנצ'קינים בה זה היה נהוג".
בין אם כך או אחרת כיום שחקן לא יכול להסתכל על חפצי קסם בספרי הרחבה ולומר שזה מה שהוא רוצה להשיג בשוק הקרוב וחפצי קסם הם יותר כלי בידי המנחה בשביל לתת לשחקנים כשהוא יראה לנכון.

זה לא בהכרח תוכן של שיטות משחקי תפקידים - ספרי קריאה ועיון שמעוררים השראה ועניין.
שחקן שמשחק גיבור בעולם פנטזיה, יעשיר את החוויה שלו בקריאה על דמויות בעולמות פנטזיה אחרים, איך הן חושבות ומתנהגות (עדיף לא את סדרת בקעת רוח הטחור, זו בעיקר דוגמא לאיך דמויות לא צריכות להתנהג).
שחקן שמשחק במד"ב - יוכל לקרוא על מד"ב או על חלל ולבטא את זה דרך הדמות שלו כשהוא מדבר בתוך הדמות על מהירות האור ופארסקים וחורים שחורים.
שחקן שמשחק בתקופה היסטורית מסויימת, יוכל לדעת מה שדמות באותה תקופה יודעת על התקופה שלה - בעזרת ספרים על התקופה.

מכיוון שהתוכן העלילתי מאוד תלוי בשה"מ, שחקנים יכולים להנות מספרים דווקא על דברים כמו כלי נשק, טירות או אוניות, שפחות תלויים בעלילה.
אני מסכים עם מה שאתה כותב פה, אבל משתמע שכאשר שחקן רוצה לצורך תוכן של שיטות משחקי תפקידים אין לו כל כך לאן לפנות ובהתאם הוא צריך ללכת ולקבל השראה ספרותית על מנת להרחיב את האופק היצירתי שלו במשחק.
בדיוק בגלל שגם אני מתחיל לחשוב ככה אני סקרן לראות אם ישנה תשובה אחרת.

מוציא לאור צריך לאזן איכשהו בין הרצון להוציא ספר משחק בסיסי שנותן באמת מה שנדרש כדי לשחק, כולל ארגז הכלים להכין תוכן נוסף, ובין הרצון להוציא ספרי הרבץחבה עם עוד תוכן שיירכשו ויתנו עוד כסף.

היתרון של ספרי הרחבה לשחקן – יש יותר שחקנים ממנחים ולכן קהל יעד גדול יותר, שבדרך כלל (לפחות בשיטות הכבדות יותר) גם רוצה תוכן רב יותר, ספציפי יותר ולעתים "חזק יותר".

החיסרון – פתח ל-power creep, ולמיקוד-יתר של אפשרויות בשיטה. צריך דוגמה? אז מהדורה 3.5, שבכל ספר הרחבה יש עוד לחשים ועוד תחומי שליטה לכוהן, אז צריך לחזור אחורה ולעדכן את כלללל רשימת הלחשים של הדמויות וגם לומר איזו אלוהות "ישנה" מקבלת עכשיו את תחום השליטה החדש; ובכל ספר יש עוד מקצועות יוקרה ספציפיים יותר ויותר, עד כדי חמישה מקצועות שונים שהשטיק שלהם הוא "קוסם עם שריון שמרביץ לחשים דרך החרב" אבל כל אחד עושה את זה בצורה טיפטיפה אחרת.

כאשר התוכן מיועד לשחקן אבל לא בקטע מכאני, אלא סיפורי בעיקרו, זה פשוט לא מתאים לכל קבוצה בעיקר מהסיבה שהרבה קבוצות אוהבות לשחק בעולם המערכה האישי שלהן, וגם שקשה לקבוע היכן עובר הגבול בין תוכן "פלאפי" לשחקן ותוכן פלאפי למנחה. כאשר אני מתאר תרבות או חבל ארץ לשחקן, קל מאוד לשזור קרסי עלילה וסודות שמתאימים יותר בספר למנחה.

אחד הספרים האהובים עלי של מו"ד הוא מדריך האסטרטגיה לשחקן של מה' 4. הסברתי למה בהודעה הזו:
התיאור מתעלם לחלוטין מהדברים הטובים בספר הזה- הצד המכאני פחות מעניין אותי אישית, אם כי יש בו כמה עצות טובות וכמה דברים שימושיים (כמו טבלה של שילובי גזע+מקצוע מומלצים לפי תכונות). הפרק הראשון מחולק לכמה חלקים, והחלק הראשון שלו נקרא Know the campaign- והוא מדבר מבלי להתנצל על החשיבות של תיאום ציפיות, התאמת הדמות לעולם ולקמפיין, הצבת גבולות, ומציג גם סימני אזהרה לכך שהקבוצה או השחקן כנראה לא מתאימים לך.
הפסקה הראשונה בפרק היא "אין דבר כזה דמות מושלמת, אבל כדי לבנות דמות שמושלמת למשחק שתשחקו כדאי לדבר עם המנחה. אם מבוכים ודרקונים הוא להקה, הדמות שלך היא כלי הנגינה שלך. אם הלהקה מנגנת פאנק-רוק, הקסיילופון שלך לא ירגיש מתאים."

בחלק השני, הספר מציג איך לבנות דמות טובה. לא מבחינה מכאנית (אומרים במפורש "הבחירות הטובות ביותר הן לאו דווקא החזקות יותר מתמטית) אלא איך להפוך קונספט דמות לדמות אמיתית עם עצות נהדרות. העצה האהובה עלי כנראה היא "אל תפחדו מקלישאות"- אנשים רבים מחליטים לא להגיד או לכתוב משהו כי הוא קלישאתי, אבל הם לא מבינים שהוא קלישאתי בגלל שהוא עובד. וזה לא דבר רע לכתוב משהו שעובד כל כך טוב שגם אחרים כתבו דבר באותו הסגנון בעבר.

הספר גם מציג "בחנים" שאתה יכול לקחת שעוזרים לך למצוא את סגנון המשחק שמתאים לך, והמקצוע שמשתמש בו. או אולי הגזע שדומה לך. או הנטיה שלך. זה חמוד, ונע בין שימושי ובין סתם כיף. הוא כולל גם חלק על אופטימיזציה, למי שזה מעניין אותו- אבל ברור לחלוטין שזו רק אפשרות. הם אפילו רושמים "אם זה קונצפט שמעניין אותך, אתה יכול להשתמש בטכניקות שכאן בשביל לוודא שתהיה אופטימלי".

הפרק השני (טוב, יותר הרביעי, המספור של הפרקים טיפה משונה) הוא על בניית חבורה. מקבוצה מאוזנת עם כל התפקידים של מה' 4 ליצירת סיפור משותף וסיבות לדמויות להיות יחד.

לבסוף, הפרק השלישי (שוב, החמישי? יש שני פרקים לא ממוספרים) מדבר על טקטיקה, מדברים בסיסיים לפתרון בעיות טקטיות במהלך המשחק- מה קורה אם אתה לא מצליח לפגוע? מה קורה אם הקרב נהיה משעמם? או אורך יותר מדי? מה אם לחברים שלך לא אכפת מטקטיקה אבל לך כן?

הפרק האחרון הוא על המשחק עצמו. איך לספר סיפור מעניין דרך הדמות שלך, איך להיות חלק מהקבוצה, פס צד חשוב מאוד על "אבל זה מה שהדמות שלי הייתה עושה!", חלק על אתגרי מיומנות ואפילו כתיבת רשומות והערות לעצמך.
לבסוף, אם אתה עדיין לא מאוהב בספר הזה, השם של החלק האחרון בספר נקרא Don't Be a Jerk. הפסקה האחרונה בספר, בclosing thoughts, מדברת על איך בסופו של דבר המשחק נועד כדי להנות, וכל השאר מגיע אחרי.

עריכה: נ.ב. הוא גם מציג אמנות שונה לחלוטין שמשמשת כהומאז' לאמנות של הספר לשחקן המקורי, עם הרבה בדיחות וקטעי קומיקס ובכללי ציור יותר Cartoony, מה שאומר שהוא גם נתן להרבה אמנים הזדמנות להופיע בספר רשמי של מו"ד למרות שסגנון האמנות שלהם לא ריאליסטי.

אני מצטרף לאמירה שאם שחקן רוצה הרחבה, שיצרוך מדיה רלוונטית. יותר מזה, זה גם מועיל לשה"מ. אחד מהדברים הטובים שיש בספרים של רשומות האפלה הוא, בכל ספר, רשימת המדיה שהיוו השראה מסוימת לספר הזה.

אני גם נוטה להעדיף שיטות שהן יותר "פתוחות" ממו"ד ואז יש פחות צורך ב"הנה עוד מלאנתלפים מקצועות ולחשים ומה לא" - אחד מהדברים שאני ממש אוהב במייג' זה שהתשובה ל"אני רוצה לעשות את זה עם קסם" היא בגדול "תבין תחת איזה ארקנום זה נופל ובאיזה נוהג זה משתמש ובהצלחה"; התשובה ל"אני לא מוצא מורשת (בערך, מקצוע יוקרה) שאני אוהב" זה "בבקשה, תבנה אחד בעצמך" וכו' וכו'.
בסופו של דבר משחק תפקידים הוא (גם) סיפור משותף, אז יאללה, לך לכתוב את החלק שלך בו.

מוציא לאור צריך לאזן איכשהו בין הרצון להוציא ספר משחק בסיסי שנותן באמת מה שנדרש כדי לשחק, כולל ארגז הכלים להכין תוכן נוסף, ובין הרצון להוציא ספרי הרבץחבה עם עוד תוכן שיירכשו ויתנו עוד כסף.

היתרון של ספרי הרחבה לשחקן – יש יותר שחקנים ממנחים ולכן קהל יעד גדול יותר, שבדרך כלל (לפחות בשיטות הכבדות יותר) גם רוצה תוכן רב יותר, ספציפי יותר ולעתים "חזק יותר".

החיסרון – פתח ל-power creep, ולמיקוד-יתר של אפשרויות בשיטה. צריך דוגמה? אז מהדורה 3.5, שבכל ספר הרחבה יש עוד לחשים ועוד תחומי שליטה לכוהן, אז צריך לחזור אחורה ולעדכן את כלללל רשימת הלחשים של הדמויות וגם לומר איזו אלוהות "ישנה" מקבלת עכשיו את תחום השליטה החדש; ובכל ספר יש עוד מקצועות יוקרה ספציפיים יותר ויותר, עד כדי חמישה מקצועות שונים שהשטיק שלהם הוא "קוסם עם שריון שמרביץ לחשים דרך החרב" אבל כל אחד עושה את זה בצורה טיפטיפה אחרת.

כאשר התוכן מיועד לשחקן אבל לא בקטע מכאני, אלא סיפורי בעיקרו, זה פשוט לא מתאים לכל קבוצה בעיקר מהסיבה שהרבה קבוצות אוהבות לשחק בעולם המערכה האישי שלהן, וגם שקשה לקבוע היכן עובר הגבול בין תוכן "פלאפי" לשחקן ותוכן פלאפי למנחה. כאשר אני מתאר תרבות או חבל ארץ לשחקן, קל מאוד לשזור קרסי עלילה וסודות שמתאימים יותר בספר למנחה.
אז אם אני מבין ממך נכון האפשרויות של תוכן מכאני עבור שחקנים מתרכז בעיקר בקסמים ומקצועות חדשים אבל אלו מן הסתם מגיעים עם הסכנה לשבירת מאזן הכוח בין הדמויות במשחק או בין הדמויות למאתגרים במשחק ? האם לדעתך יש אפשרות לתוכן מכאני אחר ?

אחד הספרים האהובים עלי של מו"ד הוא מדריך האסטרטגיה לשחקן של מה' 4. הסברתי למה בהודעה הזו:
זה מעניין, בעצם מה שאתה מדבר עליו פה הוא מדריך מעשי (לאו דווקא מכאני) לשחקן עם עצות על איך נכון להתנהל בקמפיין. זה באמת קונספט ממש טוב תודה שהעלית אותו פה :)

אני מצטרף לאמירה שאם שחקן רוצה הרחבה, שיצרוך מדיה רלוונטית. יותר מזה, זה גם מועיל לשה"מ. אחד מהדברים הטובים שיש בספרים של רשומות האפלה הוא, בכל ספר, רשימת המדיה שהיוו השראה מסוימת לספר הזה.

אני גם נוטה להעדיף שיטות שהן יותר "פתוחות" ממו"ד ואז יש פחות צורך ב"הנה עוד מלאנתלפים מקצועות ולחשים ומה לא" - אחד מהדברים שאני ממש אוהב במייג' זה שהתשובה ל"אני רוצה לעשות את זה עם קסם" היא בגדול "תבין תחת איזה ארקנום זה נופל ובאיזה נוהג זה משתמש ובהצלחה"; התשובה ל"אני לא מוצא מורשת (בערך, מקצוע יוקרה) שאני אוהב" זה "בבקשה, תבנה אחד בעצמך" וכו' וכו'.
בסופו של דבר משחק תפקידים הוא (גם) סיפור משותף, אז יאללה, לך לכתוב את החלק שלך בו.
אני מסכים עם חלק גדול ממה שכתבת. אבל בסופו של דבר אני מרגיש לפחות שהיות ועל כל מנחה יש בין 4 ל7 שחקנים הגיוני שרוב התוכן יהיה מופנה לשחקנים ועם זאת אנחנו רואים שלא כך הדבר ולכן מה שמעניין אותי זה האם מדובר על בחירה מושכלת כמו שהמפקד האלמוני הזכיר כדי לשמור על מאזן הכוח מבחינה מכאנית או שמדובר על משהו שכולנו מפספסים ושחקים חדשים וגם ותיקים יוכלו ליהנות ממנו כמו שnextrol הראה.

אז אם אני מבין ממך נכון האפשרויות של תוכן מכאני עבור שחקנים מתרכז בעיקר בקסמים ומקצועות חדשים אבל אלו מן הסתם מגיעים עם הסכנה לשבירת מאזן הכוח בין הדמויות במשחק או בין הדמויות למאתגרים במשחק ? האם לדעתך יש אפשרות לתוכן מכאני אחר ?
תוכן מכאני לשחקן הוא עוד אפשרויות לשחקן.

בחלוקה גסה, יש תוכן שרלוונטי רק אם מתחילים משחק חדש (או מחליפים את הדמות באמצע משחק) – לדוגמה סוגי דמות חדשים, גזעים/מקצועות/ארכיטיפים או חוקים חלופיים – ותוכן שהשחקנים יכולים להתחיל להשתמש בו במהלך משחק קיים – ציוד, לחשים, בני ברית וכו'.

הסוג השני נוטה להיות שימושי יותר כי הוא נוח תמיד, אבל הוא דווקא בעייתי יותר, משום שהוא מגדיל את מספר הקומבינציות האפשרי לשחקן. אם אני גמד אז אני לא אורק, אבל אם אני דרואיד שיכול להפוך לכל חיה במשחק ויש לי גישה לכל הלחשים של דרואיד, אז כל ספר הרחבה נותן לי עוד ועוד אפשרויות שאפשר להשתמש בהן מייד, כך שהדמות יכולה להתאים את עצמה ליותר מצבים.
באופן אירוני, כוח האבולוציה של דרואיד מבוכים ודרקונים הוא שהפך את הדרואיד הבינוני של מו"ד 3 לאחד משלושת המקצועות החזקים ביותר במבוכים ודרקונים מהדורה 3.5 (וזו הסיבה שבפאת'פיינדר 1, שאתה מכיר כבר, דרואיד לא *באמת* מעתיק פסקת נתונים של חיה שהוא הופך אליה, אלא "לובש תבנית" וכמה יכולות שנועדו לדמות שינוי צורה).

תוכן שאינו מכאני טהור, כמו הטיפים של טקטיקה משחקית או של משחק דמות או של פלאף – על פניו מתאימים גם למנחה.

בכתבה המיתולוגית "עלילות בונוס הזהב" בWIZ מלפני שלושים שנה, יש הסבר בדיוק מה הבעיה עם "תוכן לשחקנים".
שחקן רוכש את ספר הרחבה לא מאוזן בעליל* ואז בגלל שהוא שילם כסף והתוכן "שייך לו" בונה דמות של אלף אפל שהוא גם Bladesinger שמחרב את המשק לכל שאר המשתתפים. השה"מ "חייב" לאשר לו את זה, כי מדובר הרי בתוכן רשמי של מוד"מ2.

בסוף, כל תוכן שיש לו משמעות לחוקים או לעלילה, חייב לעבור את המנחה.

דוגמא לספר שיכול להיות ממש מוצלח לשחקנים בלי "לדחוף" חוקים למנחה שלא רוצה אותם, הוא הArms and Equipment של מוד"מ2. הוא לא מספק לשחקנים מנצ'קינים ערימות של חוקים חדשים בנושאי "מה לאשות שאלוחם לו מספיק חזוק" אלא מסביר ומפרט על סוגי נשק וציוד שהוזכרו יותר מידי בקיצור בספר השחקן - מה זה אומר Hide Armor למשל, או מה כל נשקי המוט האלה עם השמות המוזרים. זה פשוט לוקח נתונים שכבר קיימים ונותן להם נפח, צבע ואופי.

למה זה אמור לעניין מישהו לקרוא על רשימות של ציוד? תיזכרו למשל בקטע ב"שר הטבעות" שבו הגיבורים מוצאים מה שבמשחק ממוצא אפשר לתאר כ"אורקים מתים" - אבל פתאום הם שמים לב שיש להם חרבות שונות מהחרבות שאורקים משתמשים בהן, סמל של יד לבנה במקום עין אדומה ועיטור בצורת האות S על הקסדה - בהתחלה מישהו חושב שזה סאורון, אבל אז מגיעים למסקנה שאין מצב שאורקים ממורדור היו משתמשים ככה בשמו המפורש והוא גם לא מרשה.

בום - פתאום סתם תיאור של ציוד הופך למידע שמקדם את העלילה.

* בסבירות גבוהה מדובר בcomplete book of Elves שיש מי שקראו לו complete book of Gods.

בגדול, שחקנים היום בעיקר רוכשים קוביות 😉
למעשה ברוב הקבוצות ששיחקתי לאחרונה רק למנחה היה את ספר החוקים לשיטה ולרוב שחקנים לא מביאים ספר משל עצמם.
מה שכן, אני יכול להגיד שהמדריך המתקדם לשחקן מוכר לא רע בכלל, כמעט כמו אוגדן המפלצות. אז ספרים לשחקנים בהחלט מוכרים, פשוט לרוב החבורה קונה על בסיס קבוצתי ולא אישי.

נושא ישן: שלום . לא היו תגובות חדשות בנושא זה במעל 60 ימים.
אין לפרסם תגובות אלא אם התגובה עדיין רלוונטית, אלא לפתוח נושא חדש.

התחילו לשחק עם פאת'פיינדר בעולמות פראיים

תוכן מומלץ

פוסטי פרופיל אחרונים

עוד סשן קתולהו מטורף! "עסק ערפדי" שנגמר בחצי TPK!
אנשים מאיזור חיפה, רק שתדעו שסטטיק מחפש קבוצה.
על "גרוטו הנודד" שמעתם?
עוד סשן דרמטי בקמפיין "קללתו של סטראהד"
theelf1244 האיש הצעיר theelf1244 כתב/ה על הפרופיל של האיש הצעיר.
לחיי המלך בצפון
חזרה