• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

    הרשמה /

סקירה של מנצ'קין, הרוג מפלצות ובזוז את האוצר!

שם
מנצ'קין, Munchkin
שיטה/סוג
משחק קלפים, פנטזיה
מספר שחקנים
3-6
זמן משחק
45-60 דקות
שפת המשחק
אנגלית, תורגם לעברית
מוציא לאור
Steve Jackson Games, הקוביה
דירוג
כוכב(ים) 2.00
21.jpgמנצ'קין הוא משחק קלפים של תחרות פרועה, שהמטרה בו היא להרוג מפלצות, לבזוז את האוצר שלהן ולעלות בדרגות - שזוהי מהות המנצ'קין. הראשון שעולה לדרגה 10 - מנצח.
אך מעבר לחוקים הפשוטים, מנצ'קין הוא משחק הומוריסטי שמשתמש בהרבה מהמוסכמות בז'אנר ספרות הפנטזיה ומשחקי התפקידים. למעשה אפשר לטעון שמה שחשוב במנצ'קין הוא לא הנצחון, אלא התחרות הפרועה וההומור בדרך אליו.
לכן אחלק את הסקירה לשניים - החלק הראשון יהווה סקירה של החוקים עצמם, והחלק השני של הסקירה יעסוק בחוויית המשחק.
למנצ'קין יש מספר רב של הרחבות - ישנן 7 הרחבות למשחק הרגיל, בנוסף להרחבות מיוחדות, כמו קוביית מנצ'קין. בנוסף, ישנם ז'אנרים אחרים של מנצ'קין - מדע-בידיוני, ערפדים, קונג-פו, משימה בלתי-אפשרית, פיראטים ועוד... כל אותם ז'אנרים מציעים את אותם חוקי משחק בגדול, אך אווירת משחק אחרת.
הסקירה בוצעה לתרגום לעברית של מנצ'קין הרגיל.

בתוך הקופסה​

המשחק הבסיסי מגיע עם 168 קלפים, שמחולקים לערימה של קלפי מבוך וערימה של קלפי אוצר, וכן דף חוקים. זהו. אין קוביות ואין דברים אחרים. וככה נראים הקלפים (בשחור-לבן, גרסאות מאוחרות יותר הן בצבע)
munchkin-cards.jpg
חוקי המשחק
במשחק יש שני סוגי קלפים - מבוך ואוצר.
לכל שחקן יש קלפים פעילים במשחק - אלו קלפים שכוללים גזע ומקצוע (יכולות מיוחדות) וחפצים שמעניקים תוספים לדמות. אלו הם לרוב קלפי אוצר. בנוסף, לכל שחקן יש יד של עד חמישה קלפים, ואלו הם קלפים בהם הוא יכול להשתמש - לצרף לקלפים הפעילים במשחק, להשתמש בהשפעה חד-פעמית בקרב וכך הלאה.
בתחילת כל תור השחקן "בועט דלת" במבוך ושולף קלף אחד מהערימה של קלפי המבוך - אם זאת מפלצת, השחקן נלחם כנגדה, אם זו קללה אז היא מופעלת על הדמות, וכל דבר אחר נכנס ליד של השחקן. אם לא נשלפה מפלצת, ניתן לחקור את המבוך פעם נוספת, שזה אומר לשלוף קלף נוסף מערימת קלפי המבוך. קיימת אפשרות נוספת והיא להלחם כנגד מפלצת מהיד של השחקן.
בקרב כנגד מפלצת, השחקן משווה בין דרגת המפלצת לבין דרגת הדמות שלו ועוד התוספים שיש לה - התוספים יכולים להגיע מהקלפים הפעילים במשחק, כגון נשק שמוסיף +2, או מקלפים חד-פעמיים בהם השחקן משתמש.
אם מנצחים בקרב - עולים בדרגה וזוכים באוצר!
אם מפסידים בקרב - סובלים מההשפעות המפורטות בקלף המפלצת, בין אם זה ירידה בדרגות או איבוד חפצים.
בשלב הזה מגיע החלק האינטראקטיבי העיקרי במשחק, כשכל שחקן יכול לבקש משחקן אחד אחר לעזור לו בקרב - זה לרוב כולל שיחוד השחקן השני על-ידי נתינת חלק מהאוצר לו. כמובן שבשלבים המתקדמים של המשחק, אין לצפות שיעזרו לשחקן להגיע לרמה 10. בנוסף, יש קלפים שמאפשרים לשחקנים אחרים לחזק את המפלצת ולהקשות על השחקן הנלחם במפלצת את הנצחון. אם נראה שההפסד ודאי, אפשר לנסות לברוח - כשההשפעה שונה כתלות מפלצת.
קיימות אינטראקציות נוספות במשחק - ניתן לסחור בחפצים בין שחקנים או למכור חפצים בכדי לעלות בדרגות, וכמובן ישנן השפעות מיוחדות של קלפים. אבל זהו המשחק בבסיס.
המשחק עצמו הוא מסורבל ולא ממש מעניין לטעמי. יש כמויות אדירות של טקסט על כל קלף, ולמרות המבנה הפשוט לכאורה, לעתים קשה לעקוב אחר המשחק מכיוון שהקלפים מציגים למעשה חוקים חדשים על ימין ועל שמאל. המשחק מאוד מבוסס על מזל - הטקטיקה במשחק היא מוגבלת, כשהגורל נקבע בעיקר לפי הקלפים ששולפים - למשל, המשחק של שחקן ששלף גנב יהיה שונה מהמשחק של חקן ששלף לוחם, ואין לשחקנים שליטה על כך.
לרוב, בהתחלה המשחק זורם מהר וכולם עוזרים לכולם, עד שמתקרבים לדרגה 10 - ואז המשחק עובר למצב זחילה, כשכל שחקן מפריע לאחרים בעליית הדרגות... בעיני זה הופך למאוס וארוך.
במלים אחרות, אם מתעלמים מההומור ומהאווירה, המשחק הוא בינוני מינוס.
יש לציין שחוקי המשחק בגרסא העברית הם מהדורה ישנה של החוקים, ויש גרסה מעודכנת באתר באנגלית - החוקים עצמם די דומים, אבל ההסברים יותר ברורים.

האווירה​

המשחק מנסה ליצור אווירה הומוריסטית של מרדף אחרי הדרגות, המפלצות והאוצר - והוא מצליח. הקלפים עצמם מאוירים היטב והשמות שלהם לרוב מעוררים גיחוך, לפחות בפעם הראשונה. אם נכנסים לתוך אווירת המשחק, בשאגות קרב ובתיאורים, אזי הוא מתעורר לחיים והופך לכיפי במיוחד.
אבל בכדי ליצור את האווירה המתאימה, צריך את קבוצת השחקנים הנכונה - וכאן מגיעה השאלה, האם שאר השחקנים מתחברים לכך?
לאלו שלא מתחברים למשחקים הומוריסטיים, או פשוט לא מכירים את ההשראה למנצ'קין - למשל, אנשים שלא באמת יודעים מה זה גמד ומה ההבדל בין אלף לבן-אנוש - זה בעייתי. צריך לשחק עם אנשים שמכירים את ז'אנר הפנטזיה או שיחקו במשחקי תפקידים קודם לכן.
כמו שציינתי, שיחקתי בתרגום לעברית, ומכיוון שמדובר בהומור שמבוסס ברובו על משחקי מלים, בלתי אפשרי לתרגם את זה בצורה טובה וחלק מההומור נעלם בדרך - אבל גם בעברית המשחק הוא משעשע. אם אתם שולטים באנגלית, קנו את הגרסא האנגלית, אבל אם לא - לא נורא, גם התרגום לעברית עובד.

סיכום​

מנצ'קין הוא משחק בינוני, עם משחקיות משעממת יחסית, אך הומור שהופך אותו למשחק beer & pretzels טוב - אל תצפו למשחק עומק או אסטרטגיה, אלא פשוט לחצי שעה עד שעה של כיף. חבל שלעתים המשחק הופך למסורבל עקב כמויות הטקסט וההשפעות המיוחדות.
אם אם מחפשים משחק משעשע שאינו כבד ואתם מכירים את הז'אנר - המשחק כיפי.
אם אתם מחפשים משחק עם חוקים טובים ומשחקיות מעניינת - וותרו.
 
אני חושב שאתה צריך להפריד יותר את הדעה שלך מהסקירה עצמה. אני, למשל, ממש לא מסכים עם מה שכתבת. זה נכון שלפעמים המשחק נהיה קצת ארוך, אבל הוא בהחלט לא מסורבל ובדר"כ זה רק כיף (כמובן שאתה צריך לשחק עם חברים או משהו כזה, כדי שיהיה מצחיק). הבעיה שאני רואה במנצ'קין זה שבכל הפעמים ששיחקנו 4 אנשים יצאו בסוף שתי קבוצות שיתחרו אחת בשנייה וזה היה קצת מעצבן.

נראה לי שהניצחון הכי יפה שלי הוא שהצלחתי לשכנע מישהו להחליף את הכוהן לקוסם ואז החלפתי אני לכוהן והשתמשתי בקלף שמעלה כוהנים ורמה (ל10).

ועוד משהו, אני תמיד שוכח איך עושים את זה, אבל אני זוכר שני מצבים שבהם את "שובר" את החוקים. מישהו זוכר?
 
חוק בסיסי במנצ'קין הוא שמותר לך לרמות כל עוד לא תופסים אותך.

לגבי הפרדת דעה מסקירה - אממ, חלק עיקרי מהפואנטה של סקירה זאת הדעה האישית של הכותב על האם המשחק טוב או לא. המקרה היחיד שבו דעה לא אמורה להכנס לסקירה היא אם כותב הסקירה מלכתחילה לא אוהב את הסגנון הזה של משחקים, כי צריך לשפוט דברים בהתאם למה שהם מנסים לעשות.
 
"חוק בסיסי במנצ'קין הוא שמותר לך לרמות כל עוד לא תופסים אותך."

לא, זה הוכרז באופן רשמי כלא נכון, וה-MIB הישראלים מוודאים לעדכן את כולם שזה לא נכון. ובצדק, זה חוק מזעזע, שהורס כל סיכוי לספורטיביות במשחק.
 
לא התכוונתי להוריד את הדעה מהסקירה, התכוונתי להפריד אותה טיפה (כותרת נפרדת\רווח של שורה אבל בסוף). כאן זה היה תקוע באמצע הסקירה.

ולא התכוונתי לרמות. התכוונתי שאתה שם שניים\שלושה קלפים ואתה יוצר "באג" במשחק (כזה שאתה יכול להשיג אינסוף אוצר, או לעלות מלא דרגות). אני זוכר שסיפרו לי על שניים, אבל שכחתי אותם.
 
ננסק אמר/ה:
"חוק בסיסי במנצ'קין הוא שמותר לך לרמות כל עוד לא תופסים אותך."

לא, זה הוכרז באופן רשמי כלא נכון, וה-MIB הישראלים מוודאים לעדכן את כולם שזה לא נכון. ובצדק, זה חוק מזעזע, שהורס כל סיכוי לספורטיביות במשחק.
וואלה. טוב לדעת. מאיפה בכלל הוא צץ, אם כך?
 
אני חושב שזה נוצר כחלק מההתלהבות שסביב המשחק, באופן בו הוא מועבר בארץ. "האהאהא1!! זה משחק הכי מצחיקק!! אפילו אפשר לרמות ובובו וזה חוקיקי1!!" משהו כזה. הרבה בני נוער מסבירים את המשחק בהלך רוח כזה, שלא יפתיע אותי שהחוק נוצר באופן ספונטני.

לגבי אילומינטי, בגדול, כן, מותר לרמות, כל עוד לא תופסים אותך. אבל זה משחק רציני *מאוד* בגישה שלו, ולכן שונה לגמרי ממנצ'קין: או שהקבוצה תפסול את החוק לגמרי (והוא חוק אופציונלי בכל מקרה), או שזה הופך להיות סיכון של ממש בשבילך. כי אם אתה נתפס, אתה מועף מהמשחק מן הסתם, ומי שנכנס לאילומינטי ממש לא מתכוון לעוף במהירות. לכן זה סיכון מחושב, והוא גבוה, ולכן לא יוצא כדאי.
 
כשמנסים לחשוב עד כמה מנצ'קין הוא טוב, צריך להפריד בין חוקי המשחק כפי שמוצגים בחוקים, לבין החוויה שמתפתחת מסביב למשחק.
החוקים עצמם הם די נוראיים לטעמי, בייחוד שלמשחק שתי פאזות די ברורות - עד שמגיעים לדרגה 5-6-7 שאז המשחק רץ וכשמתקרבים לדרגה 10 שאז המשחק הופך להיות קדימה-אחורה-קדימה כשכולם מפריעים לכולם. זה פשוט משעמם בשלב הזה. בנוסף, למשחק יש הרבה אלמנט של מזל ומעט אלמנט של רב-גוניות בין המשחקים (לפחות במנצ'קין אחד).
אז כמשחק, הוא גרוע בעיניי - יש משחקים הרבה יותר טובים ממנו.

מה שמציל את מנצ'קין, זה חווית המשחק, כשמשחקים עם האנשים הנכונים, בעלי הרקע ה"מנצ'קיני" אז החוויה הופכת להיות סבבה. אבל זה מאוד תלוי באנשים שאיתם אתה משחק - לכן יש אנשים שמאוד אוהבים את המשחק ויש כאלה שפחות אוהבים אותו. זה נורא תלוי עם מי משחקים - כי החוויה היא אחרת.
כחווית משחק, מנצ'קין לעתים נפלא, ולעתים סביר.
ד"א אחד השיפורים שמצאתי זה לשחק עד דרגה 6, זה הופך את המשחקים לקצרים, בלי מריחות מיותרות.
 

התחילו לשחק עכשיו עם פאת'פיינדר פראי

הורדות מומלצות

חזרה
Top