משחק הקלפים מצודות (בלעז Citadels) הוא משחק קלפים ל-3-8 שחקנים, שמבוסס על זהויות נסתרות ובחירת תפקידים. המשחק הוא בעל חוקים פשוטים, מורכבות קלה עד לבינונית, וכולל אינטראקציה בין השחקנים.
המשחק יצא בלעז לפני מעל לעשור, והוא ידוע גם בחו"ל וגם בארץ – ואפילו זכה לתרגום לעברית על-ידי כוכבי-כסף, תחת השם מצודות. בשנים האחרונות משחק הבסיס מכיל גם את ההרחבה (היחידה שיצאה), בשם Dark City.
סקירה כללית
מטרת המשחק פשוטה – לצבור כמה שיותר נקודות ניצחון, וזאת על-ידי בניית מבנים שמיוצגים בידי קלפים. עלותהקלף זהה לרוב לכמות נקודות הניצחון שהוא מעניק. המשחק מגיע לסיומו כאשר אחד השחקנים בנה שמונה מבנים (או רכש למעשה שמונה קלפים).
כל תור במשחק מתחלק לשתי פאזות עיקריות: בחירת תפקידים וביצוע פעולות.
כל שחקן בוחר תפקיד בסתר בשלב בחירת התפקידים. ראשית, השחקן הראשון מסיר מספר קלפי תפקיד משמונת קלפי התפקיד הזמינים. באופן זה, לא בכל תור זמינים כל התפקידים לבחירה, אלא כמות השווה למספר השחקנים ועוד אחד. לאחר מכן השחקן הראשון בוחר תפקיד בסתר ומעביר את יתר התפקידים לשחקן שלצדו, שגם הוא בוחר תפקיד, וכך הלאה – עד שכל השחקנים בחרו תפקידים.
במשחק של 2 או 3 שחקנים, כל שחקן בוחר שני קלפי תפקיד.
במשחק הבסיסי יש שמונה תפקידים, כשלכל תפקיד יש מספר שמייצג את היוזמה שלו בתור, מ-1 ועד 8, ויכולת מיוחדת. למשל, הסוחר מקבל זהב אחד על כל מבנה ירוק ועוד זהב אחד נוסף. שר המלחמה מקבל זהב אחד על כל מבנה אדום ויכול להרוס מבנה של שחקן אחר בעלות זהב השווה לעלות המבנה פחות אחת.
בשלב ביצוע הפעולות, השחקנים פועלים בסדר היוזמה של התפקיד שהם בחרו, כש-1 ראשון ו-8 אחרון. בתורו של השחקן הוא מבצע את הפעולות הבאות:
- לוקח 2 זהב או 2 קלפים מהקופה, כשאחד נשאר ביד והשני
חוזר לתחתית הקופה.
- בונה בניין אחד, על-ידי תשלום העלות שלו.
- מפעילים את היכולת המיוחדת של הדמות.
האלמנט הראשון שמכניס עניין למשחק ואינטראקציה בין השחקנים מגיע מהיכולות המיוחדות של הדמויות. למשל, המתנקש הוא בעל יוזמה 1 והוא מכריז בקול שם של דמות אחרת. דמות זו "מתה" ולא יכולה לפעול הסיבוב. (אם הוא קורא בשם של תפקיד שלא נבחר – אין ליכולת שלו השפעה.)
התמונה הבאה מראה את כל שמונה הדמויות שבמשחק הבסיסי:
אציין גם את המלך, שהוא למעשה מקבל את סמן השחקן הראשון לתורות הבאים (עד שמישהו אחר בוחר את המלך).
המבנים במשחק מגיעים בחמישה צבעים: צהוב, ירוק, כחול ואדום הם צבעים רגילים, ללא יכולות מעבר לעלותם בזהב
ונקודות הנצחון שהם שווים. הצבע החמישי הוא סגול – מבנים בצבע זה הם מבנים מיוחדים ובעלי להם יכולות מיוחדות: לדוגמא, מבנה שעולה שש זהב, אך שווה שמונה נקודות ניצחון; או מבנה שמאפשר לשחקן לשלוף שני קלפים בסוף התור אם לא נשארו לו קלפים ביד.
הקלפים הסגולים הם האלמנט השני שמכניס עניין למשחק, וגם אקראיות – לפעמים לא יצאו לך מבנים מעניינים כלל, ובמשחקי אחרים אתה יכול לבנות שלושה מבנים סגולים עם יכולות מגניבות.
במשחק כלולה גם ההרחבה Dark City, שכוללת למעשה שלושה אלמנטים חדשים – קלף ביוזמה 9, שמאפשר לשמונה שחקנים להשתתף, קלפי תפקיד חדשים ובניינים סגולים חדשים.
השינוי המהותי הינו שמונת קלפי התפקיד החדשים – שמחליפים את קלפי התפקיד במשחק הבסיס. האופי שלהם הוא פחות אגרסיבי ויותר מעודן, כך שמי שמתעב את הרגע שמתנקשים בו, או שהגנב מעלים את כל כספו, ישמח לפגוש את המכשפה שרק גונבת את היכולת המיוחדת של הדמות – או את גובה המסים, שפשוט לוקח זהב אחד מכל מי שבנה מבנה באותו הסיבוב.
רכיבים
מצודות מגיע בקופסא קטנה וקומפקטית באנגלית, ובקופסא גדולה כפליים בעברית. הקופסא באנגלית יותר נוחה –אני לא מחבב קופסאות גדולות עם הרבה אוויר.
המשחק מכיל הרבה קלפים, סמני זהב, וסמן לשחקן הראשון – וזהו. בסך הכל האיכות של הקלפים מספקת בהחלט.
היתרון הגדול של המשחק מבחינת רכיבים הוא דווקא במחיר הזול להפליא שלו – 25 דולר מחיר מחירון, מחצית ממשחקי לוח וקלפים אחרים.
חוויה אישית
במצודות שיחקתי לראשונה לפני שש או שבע שנים – בתקופה שבה הכרתי פחות משחקי לוח וקלפים, והם יותר שימשו בכדי להעביר את הזמן לפני מפגש של משחקי תפקידים. אז לא התחברתי לתפקידים האגרסיביים, אך המשחק עצמו הציג לי מכאניקות מעניינות ונקודות למחשבה.כשאני משחק בו כיום דווקא הפן האגרסיבי יותר קוסם לי – אבל בהשוואה למשחקים החדשים שהכרתי מאז, הבסיס המכאני של המשחק נראה לי מיושן בהיבט אחד עיקרי.
בסיס המשחק הוא אלגנטי – אופן צבירת נקודות הנצחון, בחירת התפקידים, מגוון התפקידים והמבנים הסגולים... אבל בפועל, רוב הזמן במשחק עובר כשאתה ממתין שהשחקנים אחרים ייבחרו תפקיד. מכיוון שזה שלב נסתר, שבו אין לך מושג מה השיקולים שלהם, או בכלל מה עושים – זה זמן מת טהור.
חסרון זה פחות בולט ב-4 או ב-5 שחקנים, אבל במשחק של ששה או יותר שחקנים, זה פשוט הופך למדמנה ששוקעים בה אט-אט – או לזמן איכות עם הטלפון החכם. במשחקים אחרים עם תפקידים נסתרים, כגון Resistance, יש הרבה מתח פסיכולוגי ודיבורים בין השחקנים בכדי להבין מה כל אחד אחר בחר. כאן האלמנט הזה לא קיים כמעט.
למרות זאת, במשחקים של עד 5 שחקנים, מצודות הוא חביב. אמנם הוא קצת ארוך לטעמי ביחס למורכבות שלו, אבל
הוא אלגנטי ומתאים במיוחד למי שלא אוהב חוקים מורכבים או חדש בתחום.
סיכום
מצודות לא התיישן היטב עבורי בשנים שאני מכיר אותו. לדעתי, בשנים האחרונות יצא מגוון של משחקים חדשים לשוק,כולל כאלו של תפקידים נסתרים או משחקים בעלי אורך ומורכבות דומים, שטובים ממנו.
עם זאת, למצודות יש מספר יתרונות – תמורה מצוינת למחיר הזול, אריזה קומפקטית, ידידותיות לשחקנים חדשים שלא מפחדים מאגרסיביות, וחוויה מהנה בעד 4 או 5 שחקנים.
אם יש לכם כבר אוסף רחב של משחקים, אתם מתעבים משחקים שבו שחקן אחד יכול להרוס את התוכניות שלכם, או שאתם מחפשים משחק ל-6 או יותר שחקנים, לא הייתי ממליץ עליו – אבל כן מדובר במשחק נחמד במחיר זול, שיכול להיות מצוין כמשחק קליל יחסית או להגדלת אוסף חדש.