Dominion - דומיניון, משחק קלפים מלכותי

Dominion - דומיניון, משחק קלפים מלכותי

Information
פורסם ב01 אפריל 2013
נכתב על ידי אלירן טלר

Dominion משחק קלפים לוח

שם המשחק: Dominion

סוג: משחק קלפים, בניית חבילות, משפחתי

מספר שחקנים: 2-4

זמן משחק: 30 דקות

גילאים: 10+

מוציא לאור: Rio Grande Games

מחיר מומלץ לצרכן: 45 דולר

דרוג: 4 מתוך 5


"כאבות אבותיך, אתה שולט לך בממלכה קטנה וחביבה הכוללת נהרות ויערות-עד. בניגוד להוריך, לך יש חלומות וציפיות! אתה רוצה להגדיל את הממלכה, עוד נהרות ועוד עצים. אתה רוצה לגדול לכדי ריבונות! אבל רגע! ישנו משהו באוויר, אבוי – עוד כמה שליטים מלבדך חשבו על אותו הרעיון! לעזאזל! אתה חייב להתחרות בהם ולהיות הראשון שיתפוס את חלקות האדמה הפנויות ולהגן על גבולותיך!"

אני חייב להודות שאני מעט אובד עצות בזמן שאני ניגש לכתוב ביקורת זו על דומיניון (אפשר לתרגם את השם כריבונות, אם מתחשק לכם). אני לא  חושב ששיחקתי בו מספיק פעמים בכדי להבין אותו לגמרי ומצד שני, גם אם הייתי משחק בו עוד מספר תלת-ספרי של פעמים – כנראה שעוד לא הייתי בטוח לגבי ההרגשה שלי. בדבר אחד אני בטוח, דומיניון מגניב מאד!

אם אתם מכירים את "מצודות" אתם יכולים להתחיל בו, לקשור אותו לעץ במשך שלושים שנה ולהשקות אותו בחומרים ממריצים ולעשות אותו ממש טוב. ובאמת, דומיניון הוא כמו המצודות של אלו שכבר עמוק במשחקי קופסה וקלפים. במשחק זה אתה מגלם שליט, מלך / מונרך, שברצונו להגדיל את הממלכה. מולך מתחרים שליטים נוספים שגם הם כמוך, רוצים להגדיל את הממלכה שלהם. המשחק מכיל אך ורק קלפים, ולמען השם, יש 500 מהם! כן-כן, קראתם נכון : חמש מאות קלפים!

בשלב ראשון כשפתחתי את הקופסה של Dominion על שולחנו של ערן אבירם, אני, הוא וחן קראנו יחד – "מה, זהו?!". הסיבה לקריאה משונה זו היא פשוטה, הקופסה מגיעה עם כמה חבילות קלפים ארוזות בניילון, ותו לא. כאילו, על זה הוצאתי מלאנתלאפים כסף ? (מעתה, זהו מספר רשמי).
אבל למען הפרוטוקול, יש תמורה בעד האגרה, כל הקלפים מושקעים עד מאד ונראה שהושקעה חשיבה רבה במשחק ובשילובים השונים של כל עשרות הקלפים השונים.

קלפים, קלפים ועוד קצת קלפים

אפרט כיצד מתחלקים הקלפים ואחר כך אפרט קצת יותר כיצד מתנהל המשחק. ישנם 500 קלפים בסך הכול:
130 קלפי אוצר המתחלקים לנחושת, כסף וזהב.
48 קלפי ניצחון המתחלקים לקלפים מחוז, דוכסות ואחוזה.
252 קלפי ממלכה, 10 קלפים מכל סוג ממלכה (בערך, לא אלאה בפרטים).
30 קלפי קללה ! יימח שמם!
32 קלפי "שומרי מקום", 7 ריקים ואחד זבלה.
dominion game

אז על מה המשחק?

אחרי שעברנו על רשימת המלאי והמצאי, אסביר קצת יותר איך כל אלו משתלבים יחדיו למשחק. המטרה היא לאסוף כמה שיותר נקודות ניצחון בסוף המשחק, באמצעות קלפי הניצחון שמחולקים לנקודה (מחוז), שלוש נקודות (דוכסות) ושש נקודות (אחוזה). קלפים ניתן לקנות באמצעות קלפי האוצר שמחולקים ל-1 (נחושת), 2 (כסף), 3 (זהב) בערכם. לכל קלף יש עלות רכישה משלו. עד לפה, דיי פשוט.
העניין מתחיל להסתבך מעט, ולהיות מעניין ומהנה בהרבה כשאנחנו מכניסים פנימה את קלפי הממלכה (והקללה) - אדון בהם בהמשך.

בכל תור מהלך הפעולות של השחקן הוא כזה:
בתחילת התור ניתן לשחק קלף ממלכה, ומבצעים את הפעולה שלו.
לאחר מכן קונים קלף אחד חדש באמצעות קלפי האוצר שיש בידכם
לבסוף מנקים את היד. 

בכל זמן נתון (כמעט), יש לכל שחקן 5 קלפים ביד. זו היד הפעילה שלו. מלבדה, לכל שחקן יש ערימת קופה וערימת מושלכים. בתחילת המשחק כולם מתחילים עם עשרה קלפים זהים בקופה, כשבמהלך המשחק אנו רוכשים עוד קלפים - אוצר, קלפי ניצחון וקלפי ממלכה.
בכל פעם שקונים דברים או משתמשים בדברים, קלפים אלו מושלכים לערימת המושלכים, וגם כל הקלפים שלא נוצלו מהיד מושלכים בסוף התור (ניקוי היד). לאחר ניקוי היד השחקן משלים חזרה את היד לחמשה קלפים מערמת הקופה שלו. כשזו נגמרת, טורפים את ערמת המושלכים והיא הופכת להיות ערמת הקופה החדשה.

נחזור כעת ללב המשחק - קלפי הממלכה. לכל קלף ממלכה מספר דברים זהים. שמו, העובדה שהוא מעניק פעולה, המחיר והדברים שהוא מעניק לשחקן. 
ניקח לדוגמה את קלף השוק, עליו כתוב בבירור "שוק": העלות שלו היא 5 מטבעות, והוא מעניק לשחקן שלו בעת משחק את הדברים הבאים :
1+ קלף, כלומר – השחקן שולף לידו קלף נוסף.
1+ פעולה, כלומר – השחקן רשאי לבצע פעולה נוספת (בנוסף לשוק, שהוא עצמו פעולה).
1+ קניה, כלומר – השחקן רשאי לקנות פעם נוספת.
1+ מטבע, כלומר – השחקן קיבל מטבע נוסף בקניה בשוק.
הנה תמונה של קלף השוק ושני קלפים נוספים - 

dominion game2
כשקונים דברים לריבונות הם מתווספים לערימת המושלכים ורק בסבב מאוחר יותר יהיה בהם שימוש.

המגוון במשחק מאוד גדול, יש 25 קלפי ממלכה שונים בקופסה, כשבכל משחק 10 מתוכם משתתפים וזמינים לרכישה על-ידי השחקנים.
יש שתי דרכים לקבוע אילו קלפי ממלכה זמינים - בסוף חוברת ההוראות ישנם מספר תרחישים  שמציעים סטים מוכנים מראש של קלפי ממלכה בהתאם לסגנון הרצוי - משחק למתחילים, משחק על כסף וכדומה.
דרך נוספת היא לקחת את קלפי "שומרי המקום" של הממלכה (הם קלפי ממלכה רגילים רק שהצד השני שלהם צבוע בכחול), לערבב אותם ולשלוף באקראי 10 קלפים ומהם לבנות את הערימות.

כמה הגיגים על איך לנצח

* לא לקנות קלפי ניצחון על ההתחלה, אין להם שימוש בזמן המשחק אלא רק בסופו.
* לקנות אוצר בעלות גבוהה, כלומר, להעדיף זהב וכסף על פני נחושת, מפאת העובדה שמעט זהב ביד עדיף מהמון נחושת. כלומר, אם אקבל ליד 5 נחושת הם יהיו שווים 5. אם אקבל ליד זהב אחד, כסף אחד ונחושת אחד – הם יהיו שווים כבר 6.
* במקרה שישנם קלפים "רעים" במשחק, כאלו שפוגעים בך או מטילים קללה (שמורידה נקודות ניצחון בסוף משחק), קנה תעלות (MOATS) כאילו מחר לא מגיע.

אומנם הטקטיקה שלי במשחק לא הכי חשובה לכם כשאתם קוראים את הסקירה, אני מבין את זה – אבל מה שניסיתי להראות הוא, שלכל שחקן מתגבשת טקטיקה לניצחון במשחק. שלי היא כפי שתוארה לעיל, ואני מאמין שחלק מהאנשים משנים או מוסיפים דברים. אם כי המזל שולט באילו קלפים יצאו לך מהקופה, רק אתה שולט ב"איך תראה החבילה שלך" – ובכיצד תראה היד שלך !
לכן מדובר במשחק שלמרות אלמנט המזל, שחקן ותיק ינצח כמעט תמיד שחקן חדש, עקב ההכרות שלו עם הקלפים ובהתחשב בכך שהוא כבר גיבש לעצמו טקטיקות לניצחון.

סיכום

אז זהו זה, בגדול – משחק מהנה ביותר שדורש חשיבה קדימה, בעיקר על בנושא של "איך אבנה את החבילה שלי, בהתחשב בגורמים השונים". נוסיף על כך קלפי ממלכה שכאשר משתמשים בהם קורים גם דברים רעים, וכאלו שקורים דברים טובים – המשחק הופך מעניין מאד. 

הסקירה הופיע במקור באתר הקופסה.

סקירות נוספות

פיד רסס הצטרף לרשימת הדיוור הפונדק בטוויטר הפונדק בפייסבוק

כניסה לאתר

הצטרף לצוות הפונדק

יש לך תוכן מגניב של משחקי תפקידים או משחקי לוח?
שיחקת במשחק חדש ומדגדג לך לכתוב לו סקירה?
מעוניין לפתוח בלוג בפונדק?

אתה מוזמן לפרסם בפונדק - כל מה שעליך לעשות זה ליצור משתמש, ואז תוכל לפרסם את הכתבות ישירות באתר. פנה אלינו בשאלות או הצעות.