המדריך השלם לספרי עולם הדיסק של טרי פראצ'ט

המדריך השלם לספרי עולם הדיסק של טרי פראצ'ט

Information
פורסם ב06 מאי 2021
נכתב על ידי Kol Korran

discworld books

אתחיל ואומר שאני מאוד אוהב את פראצ'ט (על גבול מעריץ), ולכן יש לקחת את המלצותיי בערבון של גרופי נלהב.
מוסיף מעט יותר, למי לא מכיר... אני בטוח שוכח לא מעט- פראצ'ט כתב כמויות של ספרים. חלק גדול מהספרים תורגמו לעברית, אך רבים זמינים רק באנגלית.
אז הגיע הזמן להתחיל בהמלצות.

אפשר לחלק את ההמלצות/ קבוצות ספרים בחלוקה גסה:

ספרי Rincewind/ Cohen

  • Color of magic+ The Light Fantastic: הספרים הראשונים בעולם הדיסק, די בוסריים אך החלו להציג חלק מהרעיונות הבסיסיים, וכמובן את שתי הדמויות הללו. עדיין מצחיקים מאוד!
  • Sorcery: גם ספר ראשוני. סוג חדש של מטיל לחשים מגיע לעולם, ומלחמת קסם פורצת. בעיקר עוסק ב Rincewind ובקסם בעולם. חביב, הומוריסטי (בעיקר הקטעים של ה Luggage), אך לא משהוא.
  • Faust/ Eric: ספר יחסית קצר, שבו Rincewind מזומן כשד, ומהווה חלק ממזימה אחרת של שדים. ספר חביב, בעיקר הומוריסטי, ודי מנותק מהשאר. נחמד ומשעשע, אך לא מדהים.
  • The Last Continent: מטפל בעיקר ביבשת XXXX, או המקבילה של עולם הדיסק לאוסטרליה. מאוד מבולגן, ויש עלילה מקבילה של קוסמי האוניברסיטה המגלים את "אל האבולוציה". חביב, אך לא מדהים.
  • Interesting times: ספר שמחזיר למפגש את Rincewind עם Cohen ו Two flower, ביבשת המקבילה לסין. בנוסף הוא מציג את ה Silver Horde של כהן- קבוצת ברברים גריאטריים. ספר טוב מאוד לדעתי, עם הרבה פוקוס על "מהו ברברי ומהי ציווילזיה?", אך בקיצון. מוצלח מאוד!
  • The Last Hero: ספר הרבה יותר מאוחר, והאחרון עם Rincewind ו Cohen. (וחזרת ה Silver Horde) הספר יצא בגרסת ספר עם תמונות, מאוד מושקע, ובאיכות גבוהה. הוא מכיל דמויות נוספות כגון Carrot, Leonardo De quirm, ועוד, ומהווה מעין חיבור/ אפילוג של מספר סדרות. ספר טוב מאוד, וחלקים ממנו מאוד מרגשים. אחד הטובים ביותר של פראצ'ט לדעתי, אך כדי להבין חלק מההומור וחלק מהדמויות, כדאי לקרוא ספרים אחרים קודם לכן.

המכשפות:

  • Equel Rites: הספר השלישי בכלל של עולם הדיסק, ובעיקר בא להציג את Granny Weatherwax. זה עוד לפני ההכרות עם שאר המכשפות. Granny... לא מאוד מהוקצעת פה, ומורגש כי זו התחלת בניית הדמות... קצת קשה אפילו לזהות כי זו אותה הדמות של שאר הסדרה ללא השם. כשאר הספרים הראשוניים- הספק קצת בבלגן, אך מהנה. לא מדהים.
  • Wyrd Sisters: הספר הראשון בעצם של סדרת המכשפות. מציג את שלישיית המכשפות, ואת Lancre, ומספר תמות ועקרונות מרכזיים בסדרה. הספר בנוי כפרודיה/ בהשארת המחזה "מקבת", עם נגיעות מ"המלט", כך שמי שלא מכיר, יאבד חלק מההומור, אך מאוד שווה קריאה!
  • Witches Abroad: הספר השני בסדרה, בה המכשפות יוצאות לחו"ל. ספר שדן בעיקר באגדות, סיפורים ועיוותם. (עם הרבה קריצות לספרים שונים, ביניהם דרקולה, סיפורי האחים גרים, וגם מפגש (קצרצר) עם דמוי גולום!) ספר קורע מצחוק, כתוב היטב ועם לא מעט מחשבה מאחוריו. מאוד מומלץ!
  • Masquerade: המכשפות מגיעות ל Ankh Morpork! ספר הדן בעיקר בעולם האופרה (ופנטום האופרה), ומציג את Agnes Nitt, המכשפה הרביעית שתחליף את Magrat. מהנה, אך פחות נהניתי מ Agnes, ומשהוא בספר... קצת חסר לי. אם זאת, מאוד נהניתי מנסיונותיה של Nanny Ogg לפרסם ספר בישול מלא זימה מוסווית. 
  • Lords & Ladies: חזרה ב Lancre. הספר דם בעיקר ב... אלפים! אך לא האלפים המוכרים של D&D, אלא יותר האלפים של עולמות האגדות, עם Twist. הספר הוא גם נקודת השיא של Magrat לדעתי, ועשוי מאוד טוב. מאוד מומלץ!
  • Carpe Jugulum: המכשפות מול... ערפדים מתקדמים, שלא מוכנים להכנע לתכתיבי נרטיב ודרמה! הספר לא רע, אך לא מבריק, למעט חלק אחד שאני מאוד אהבתי- הדיונים בין Granny לאיש דת של Om (דת המופיעה בספר אחר)- יש שם מספר דיונים קצרים, אך לדעתי מאוד פרקטיים ומעניינים לגבי אמונה, דת, עשיית טוב ועוד. יש שם את אחת ההגדרות הכי טובות לרוע שקראתי אי פעם. לסיכום- מומלץ ומהנה, אך לא מדהים.

השומרים:

  • Guards! Guards! הספר הפותח את הסדרה, מציג את המשמר הבסיסי, בנקודת השפל שלו, ואת Vimes, Carrot, Nobby Nobbs ו Fred. הקונספט מאוד ייחודי, כפי שאומרת תחילת הספר- דן בקבוצת השומרים האנונימיים. ספר טוב מאוד לדעתי.
  • Men at Arms: תחילת הרחבת המשמר, והתמה של "גיוון גזעי/תרבותי" או "כור היתוך"- הוספת טרול, גמד ו... אישה עם כישורים מיוחדים. ספר מוצלח, בעיקר כפתיח
  • Feet of Clay: ספר הדן בגלמים, ברצון לחופש, ובעבדות. לדעתי מאוד מוצלח, עם מספר קטעים מאוד מרגשים ומעוררי מחשבה. אחד הספרים האהובים עלי.
  • Jingo: תחילת הספרים שבהם המשמר מתרחב לפעילות... מחוץ ל Ankh Morpork. בנסיבות כאלו ואחרות יוצאים לארץ המקבילה שלעולם הדיסק ל"ארצות ערב" (עם כל הסטראוטיפים הספרותיים, אם כי בטוויסט). חביב, אך לא יותר מכך לדעתי
  • The Fifth Elephant: הפעם יוצאים למקבילה לטרנסילבניה. בדגש על אנשי זאב, גמדים מסורתיים יותר, ועוד מספר נקודות. מתרכז בעיקר ב Vimes, Carrot ו Angua. ספר לא רע, לא מהמוצלחים ביותר, אך בהחלט טוב.
  • Night Watch: ספר צדדי/נישה? ספר בו Vimes נוסע בזמן לעברה של העיר! מעניין מבחינת כיצד העיר הייתה לפני הרודן וטינרי (וכוללת את סיפור עלייתו לכח!) ומציגה תמונת יותר אפלה של העיר בעברה. נחמד ומעניין, לדעתי יותר לחובבי העולם, אך העלילה? ככה- ככה לדעתי.
  • Thud: ספר הנוגע בעויינות עולה ומתחדשת בין טרולים וגמדים. הספר... לא עשוי טוב לדעתי, ולצערי מכניס פתאום אלמנט על טבעי לדמות של Vimes מכאן והלאה. (חשיכה מלווה, לא אגע בכך)
  • Snuff: ספר העוסק בעיקר סביב Vimes שוב ובתוספת חדשה לעולם- גובלינים. מאוד מוזרה פתאום תוספת הגובלינים בעולם יחסית מבוסס. מרגיש מאוד מלאכותי, וקצת רווי לאחר הוספת כה רבים למשמר. גם בתקופת התגברות הדמנציה. לא מוצלח לדעתי. ספר סביר לקריאה, אך ניתן גם לוותר עליו.

מוות:

אני לא מסכים עם כך שכל הספרים של מוות נוגעים אותו נושא, אם כי יש דמיון ותמות חוזרות. אם זאת, לדעתי הספרים של מוות הם מהמעניינים ביותר, אפילו בשל נקודת הפרספקטיבה הייחודית, ובכך שהם ככל הנראה נוגעים יותר מכל באלמנטים הבסיסיים לעולם, ולנושאים מהותיים אחרים.

  • Mort: המוות לוקח שוליה. הספר הראשון בסדרה. לדעתי מאוד מוצלח כפתיח, ומציג את Albert, Binky, ואת עולמו של מוות
  • Reaper Man: המוות מפוטר, ומקבל שעון חול משלו! הספר חוקר מהם חיים מנקודת מבטו של מוות, וכיצד מוות צריך להיות (במספר מובנים, לא ארחיב כאן). הספר חוקר את האלמוות (ע"י קודם שלא מת כמתוכנן, וכעת "תקוע" במצב), ומציג הרבה דמויות חשובות להמשך- המוות של העכברושים, Oblivion, ומרבית סגל האקדמיה. ספר מעולה, אחד הטובים של פראצ'ט לדעתי, עם המון הומור, והמון רגש עמוק ומעורר מחשבה. מאוד מומלץ!
  • Soul music: חוקר את הופעת מוזיקת הרוק בעולם, ומציג את Susan, נכדתו של מוות. חביב, אך לא מעבר לכך
  • Hogfather: ספר החוקר מיתוסים (בדגש ה"סנטה קלאוס" של עולם הדיסק), ומה קורה כשמוות לוקח תפקיד אחר (Ho. Ho. Ho.), ומה קורה כששוכרים רוצח לרצוח את מוות? מחזיר את Susan, עם דיונים מאוד מעניינים בינה למוות. ספר טוב מאוד לדעתי. (גם עבר עיבוד לסרט חביב!)

ספרים נפרדים, לא חלק מהסדרות:

  • Pyramids: מצריים של עולם הדיסק! חוקר חדשות מול מסורתיות. ספר מעולה! וגם מכיל את המתמטיקאי המוביל של עולם הדיסק
  • Small Gods: חוקר את האמונה באל מונותאיסטי- Om. ספר החוקר את היחס בין אמונה לדת ובין מאמין לאל שלו. אחד הספרים הטובים לדעתי, מאוד מומלץ!
  • Moving Pictures: עוסק בהגעת קולנוע לעולם. עם המוווווןןן רפרנסים לסרטים (בעיקר ישנים יותר), והומור מוצלח. בנוסף מציג את הכלב Gaspode! (שעובר אח"כ למשמר). ספר טוב ומומלץ.
  • The Truth/ Making Money/ Going postal: מעין מיני סדרה, כשבספר הראשון הדמות הראשית שונה משאר הסדרה, העוסקת בהגעת המצאות חדשות וטכנולוגיות לעולם הדיסק- העיתון, בנקאות ודואר. (אני חושב שיש עוד ספר בסדרה, אך לא זוכר אותו). מאוד נהניתי מ"האמת", אך פחות מהשאר. הדמות הראשית בשני הספרים הנוספים- סוג של נוכל מצליח, לא מאוד התחבבה עלי.. מאוד מעניין אבל לקרוא על תקופות ההתפתחות של הטכנולוגיות, עם שאיבה לא מועטה מעולמינו אנו. סה"כ ספרים טובים, אך לא מהמוצלחים ביותר לדעתי
  • Thief of time: דן בנזירי הזמן בעיקר, ומניפולציות זמן בעולם. אף כי הדמויות הראשיות חביבות, העלילה... מנותקת מדי לטעמי. ככה- ככה...
  • Maurice & his Amazing educated rodents: טוויסט על החלילן מהמלין, שלמעשה העכברים (בליווי חתול), וחלילן אוויל, מהתלים בעיירות לשם כסף, עד שהם מגיעים לעיירה עם סוד אפל... ספר מעולה, עם נקודות מבט רעננות מתרבות עכברים תבוניים, המנסה להבין ולבנות את עצמה. ספר בנוי טוב, מצחיק מאוד, ומעורר מחשבה. מאוד מומלץ!
  • Monstrous Regiment: ספר על נשים המתחפשות לגברים כדי להכנס לצבא. (כמו מולאן, רק בהגזמה). אחד הספרים היחידים שאני יכול להגיד שהם פשוט גרועים. השטיק שלגלות ש"מה? גם את אישה?" חוזר על עצמו בלי סוף בספר, עד שזה מאוס, כלל לא מפתיע, ואפילו מעצבן. זה ספר שאפשר בקלות לוותר עליו.
  • Unseen academicals: ספר מאוד ארוך, מכיל בתוכו קבוצות שונות מ Ankh morpork (הקוסמים, המשמר, ועוד), אך הדמויות הראשיות חדשות ולא חוזרות. הספר גם מציג את האורק הראשון בסדרה, אך כדמות ראשית סימפטית עם עבר טראגי כביכול. אחד הספרים האחרונים של פראצ'ט, וכתוב מאוד רע. בקטעים מרובים יש חזרה, או חוסר עקביות. קצת עצוב, כי מורגש כי הכותב השתנה... בנוסף הדמויות מסבירות את עצמן ללא הפסק, ובאריכות, שזה משהוא שפראצ'ט נמנע ממנו עד ספר זה, ולרב נתן לסיפור להסביר, או השתמש במשפט אחד- שניים של מחץ. לא ספר טוב, וקצת עצוב לקרוא אותו לאוהבי הסופר...
  • Nanny Ogg Cookbook! ספר בישול, מאת Nanny Ogg! אשכרה ספר בישול, אבל עם המוני אנקדוטות מגניבות, ומתכונים מאישים שונים בעולם הדיסק. בעיקר בשביל ההומור ול Fans. ובאופן מפתיע- המתכונים ממש מוצלחים! (ניסיתי כמה). ממש לא חובה, אבל עשוי טוב ומוצלח. (איך אפשר לא לאהוב את Nanny?)
  • The Science of Discworld: ספר מאוד יוצא דופן- ללא עלילה ממשית, אלא ספר עיון. רובו לא נכתב ע"י פראצ'ט אלא ע"י מדענים. הספר למעשה דן בהתפתחות המדע ופילוסופיית מדע בעולמנו, תוך שימוש בעולם הדיסק כאנלוגיה ולהומור. פראצ'ט, חובב מדע מושבע ופיתוח חשיבה ביקורתית, השתמש בעולם הדיסק על מנת להעשיר ולפתוח צוהר לקוראיו דרך כך. כתוב טוב לדעתי, וללא צורך בידיעת מדע מרחיבה- מאוד נגיש. ממש לא ספר עלילתי, אך מאוד מעניין אם הנושא מעניין אותך. אם לא- וותר על זה. הקשר לעולם הדיסק מועט ביותר.
  • Darwin's Watch: ספר המשך למדע של עולם הדיסק, דן בעיקר בעקרונות אבולוציה וביולוגיה. לא קראתי את רובו עדיין, לא יודע כיצד להמליץ.

Tiffany Aching:

סדרה שהחלה יחסית מאוחר. הסדרה כולה דנה בילדה צעירה, אשר לא מודעת ליכולותיה, אך מכשפה ברמ"ח אבריה (בעיקר מבחינת אישיות). במקור מיועד כספרי ילדים, אך לדעתי גם מאוד מתאים למבוגרים. פראצ'ט יודע היטב לכתוב ספרים המותאמים לילדים ולמבוגרים כאחד.

  • Wee Free men! הספר הראשון, מציג את הדמויות ואת תחילת המסע. שוב התמודדות מול האלפים, אך בשינוי אווירה, והפעם מנקודת מבט אחרת. ומציג כמובן את ה... Nac Mac Feegle! מהדמויות הכי מצחיקות והכי טובות שפראצ'ט יצר! הספר בנוי טוב, נקרא טוב, ועם הרבה נקודות הומור, ולא פחות נקודות מעוררות מחשבה והשראה. מאוד מומלץ!
  • Hat Full of Sky: נוגע בעיקר בתהליך התחלת הכשרתה של טיפאני כמכשפה "מן המניין", עם איום חדש על טיפאני. האיום הוא... מוזר מאוד, וקשה לתפיסה ולהבנה, ובכך הספר מאבד מעט מפוקוס, אך ההכשרה עצמה מעניינת, והדיונים בין Granny ל Tiffany גם כן. ספר טוב, אך לא מדהים.
  • Wintersmith: ספר המשך, כבר בזמן שהמחלה של פראצ'ט יותר מבוססת. זה... מורגש... העלילה פחות זורמת, פחות בנויה, ולא כ"כ נהירה. לא מוצלח לדעתי.
  • I shall wear Midnight: הספר הרביעי, כבר בבגרות של Tiffany, חזרה באיזור ביתה. סיפור יותר של בגרות וסיום הכשרתה, אך הספר מרגיש... פחות מוצלח, פחות מהוקצע... בנוסף- מכשפות פתאום הן Common Place, והמון דמויות הן "מכשפות בפוטנציה". הספר פחות מוצלח מקודמיו.
  • The Shepperd's Crown: הספר האחרון בכלל בעולם הדיסק. יצא לאחר מותו של פראצ'ט, ומהווה את סיום סאגת המכשפות, כשטיפאני סופית מחליפה את Granny, בתוך איום גדול. הספר חובר ע"י מכריו וילדיו, מתוך חלקי פרקים שכתב, אך לא השלים ועוד... הספר לא הושלם על ידיו, והוא מרגיש "ספר בהרכבה"... יש בו משהוא עצוב... עם לכתה של Granny, זו מרגישה גם לכתו של פראצ'ט.

ספרי פראצ'ט שאינם קשורים לעולם הדיסק:

  • The Carpet People: ספר שמתרחש בתוך... שטיח. (הדמוית קטנות מגרגירי אבק) אחד מהספרים הראשונים של פראצ'ט, שעבר שכתוב בגיל מבוגר. ספר חביב בהחלט, אך לא
  • מדהים. הקונספט מאוד מעניין.
  • Strata: גם ספר מוקדם, לפני עולם הדיסק. ספר מד"ב (מאוד קל, בעיקר תמה, לא מד"ב קשה), העוסק בעתיד בו אנו כבר יכולים ליצור עולמות, אך קבוצה מגלה עולם מלאכותי, לא הגיוני, בצורת דיסק... נראה כי זה בספר זה פראצ'ט התחיל לחקור את הרעיון של עולם דיסק, אם כי הספר עומד בפני עצמו. נחמד, אך לא יותר מכך.
  • Only you can save mankind/ Johnny & The Dead/ Johnny & The Bomb: שלישיית ספרים בעולמינו (אם כי סוף מאה קודמת לפי הטכנולוגיה) העוסק בקבוצת ילדים שאחד מהם חווה... "דברים יוצאי דופן". בספר הראשון, בעת שג'וני משחק במשחק מחשב, ועומד לפוצץ את ספינת האם של החייזרים, הם לפתע נכנעים ומבקשים את חסותו. הדבר מוביל לחקירת "מהו משחק? ומהו הגבול להרג, גם עם דמיוני?". הספר השני דן מפגש עם מתים בבית קברת שעומד להיהרס, והשלישי במלחמת העולם. ראוי לציין כי הספרים נכתבים כאילו מנקודת המבט של הילדים, ואף כי זה נראה כספר לילדים, הוא למעשה למבוגרים. (כפי שהסברתי בסדרת ספרי Tiffany) הספרים כתובים מאוד טוב, זורמים היטב, ומאוד מעניינים. מומלצים מאוד!
  • Good Omens! ספר חובה, שנכתב ע"י פראצ'ט וניל גיימן ביחד. בגדול- הימים לקראת האפוקליפסה בעולמינו (לפי הנצרות), אך כשדברים משתבשים- גם ל Antichrist, וגם לזוג המנסה למנוע את האפוקליפסה- הנחש מגן עדן, ומלאך, שמזמן התרגלו לחיות בעולמינו, ורוצים להמשיך בכך, אם אפשר. הספר משלב השפעות של שני הסופרים, עשוי טוב, מאוד מצחיק, ומעורר מחשבה. ספר תענוג!
  • Nation: כנאמר- Last, but not least. ספר... מאוד שונה משאר ספריו של Pratchet. בגדול- בקבוצת איים פרימיטיביים קורה אסון, ורק נער אחד שורד בתחילה. הספר מתחיל בצורה מאוד קודרת, אף דכאונית, בעוד הנער חוקר את הריסות ביתו, תרבותו, אנשיו. בתחילה ממש נאבק לשרוד, ונאבק מול ייאוש גדול. אך בשל תגליות, התפתחויות ועוד, הוא מקים אט אט אומה חדשה (מכאן שם הספר), ושונה מאוד ממה שהייתה קודם. זה סיפור של תקומה, השראה, נצחון רוח, בנייה והתפתחות. הספר לא מצחיק, אלא דרמטי, מותח, עמוק, ולעתים מאוד קשה, אך החוויה מאוד מעשירה ומרוממת רוח. ספר מאוד שונה, מאוד מוצלח, ולדעתי גם יצירת מופת. מאוד מאוד מומלץ לקריאה, אך אל תצפו לסגנון הרגיל של פראצ'ט. מרגיש כי נכתב ע"י פראצ'ט העמוק יותר...

טוב, אני מקווה שזו סקירה לא רעה, עם המלצות סבירות. כמובן שהרבה זה עניין של טעם.
בטח שכחתי ספרים, אך יש כאן לא מעט להתחיל ממנו.

בהצלחה, וקריאה מהנה!

סקירות נוספות

פיד רסס הצטרף לרשימת הדיוור הפונדק בטוויטר הפונדק בפייסבוק

כניסה לאתר

הצטרף לצוות הפונדק

יש לך תוכן מגניב של משחקי תפקידים או משחקי לוח?
שיחקת במשחק חדש ומדגדג לך לכתוב לו סקירה?
מעוניין לפתוח בלוג בפונדק?

אתה מוזמן לפרסם בפונדק - כל מה שעליך לעשות זה ליצור משתמש, ואז תוכל לפרסם את הכתבות ישירות באתר. פנה אלינו בשאלות או הצעות.