• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

    הרשמה /

תהיה פילוסופית: האם קידמה בהכרח גוררת אושר, ואם לא-מה הטעם בה?

הח׳אן הטטרי

פונדקאי ותיק
פונדקאי מפגשים חבר.ה בהיכל התהילה פונדקאי החודש
לאחרונה עלתה לי תהיה לגבי הקידמה, ובעיקר כמה היא שווה בפני עצמה.
לפני כמה חודשים, במהלך עבודה בגיאוגרפיה נתקלתי במונח ''אל''ג''-אושר לאומי גולמי. המדד הזה הומצא בידי מלך בהוטן, מדינה בודהיסטית מסורתית מאוד, כתגובה לכך שמדינתו הייתה ''ענייה'' במונחים כלכליים. המדד הזה בוחן פחות את הכסף, ויותר את השמחה-כי מה שווה עושר בלי אושר?
המדד הזה הוגדר מראש כבעייתי למדי ומאוד סטטיסטי, כי אושר הוא עניין סובייקטיבי. בכל אופן, זו מפת תוצאות הסקר:
1280px-Happy_Planet.PNG

בראש הרשימה מככבות מדינות מפותחות וחזקות: קירגיזסטן, טג'יקיסטן, בהוטן, אינדונזיה, סרי לנקה, תוניסיה, וייטנאם, הפיליפינים ולא מעט מדינות אמריקאיות-לטיניות. אחריהן, מדינות מאושרות למדי הן מונגוליה, תימן ושאר מדינות עשירות. המדינות האומללות בעולם הן המדינות מוכות הרעב והמלחמה באפריקה (אבל קשה להיות מאושר כששכירי חרב מסתובבים סביבך בהוריקן של שוד, רצח ואונס), מדינות מזרח אירופה, וכמובן המדינה הענייה והשפלה בעולם-ארצות הברית של אמריקה.

כי שאפשר לראות, המאושרות ביותר הן לאו דווקא מדינות מפותחות. אם ככה, נראה שהקידמה לא מובילה בהכרח לאושר. ואם ככה, מה הטעם בה?
שוב, המדד הזה בעייתי משהו, ואשמח לשמוע עוד מידע לפני גיבוש דיעה.
 
למעשה, יש הרצאה די מעניינת על זה בטד, שמתקשרת גם לחופש בחירה. הסיבה העיקרית (לדעתי לפחות), שבמדינות מתקדמות יש ''אחוזי אושר נמוכים יותר'', זה בגלל שיש לנו יותר. אם אתה חי באוהל במדבר, לא הרבה כסף, לא הרבה מותרות, אבל אין מסביבך רוצחים פסיכופתים, אתה תתייחס לחיים שלך כאל ''מעולים''. לחברה המערבית יש שפע אדיר, שגורם לכמה תופעות פסיכולוגיות מעניינות. אחת מהן היא שאם יש מאה אופציות בחירה, ואתה בוחר אחת, המוח שלך ילך ישר ל''אוף, למה לא בחרתי כל אחת מה 99 האחרות?", וזה מביא הרבה אנשים לחיים לא מרוצים. וכן, איזהו עשיר? השמח בחלקו, זה יותר מסתם אמרה שחוקה-יש פה אמת בסיסית, שכל שיש יותר, ככל שאנחנו כחברה רוצים יותר, אז עושר (ואושר) אמיתיים בורחים מאיתנו, כי אנחנו אף פעם לא נחשוב שאנחנו מספיק עשירים. לו ששאיפה גבוה זה רע, אבל צריך גם להסתפק במה שיש.
בקשר ל''למה צריך קדמה''...טובה בגלל שקדמה כוללת דברים נחמדים כמו תחבורה, תקשורת לאורך הגלובוס, תרופות, קירור מזון, בגדים ועוד כל מיני דברים נחמדים שבלעדיהם לא הייתי יושב וכותב את התגובה הזו? שלא לדבר על התפתחות הרעיונות והידע שכלל מביאים את העולם לעבר עתיד טוב יותר (בתקווה, בכל מקרה)?
 
קצת קשה לי להאמין שבארה"ב פחות מאושרים מ-טג'יקיסטן שיש בה התפרצויות של מלחמת אזרחים ושאר ירקות. בוא נגיד שזה מקומות שלא הייתי סומך בגרוש על אמינות הסטטיסטיקות שמגיעות מהן. ו-ונצואלה ירוקה? זו המדינה בה המשכילים הפכו לעניים בלי אוכל, העוני משתולל באופן כללי ומדפי המרכולים ריקים.
הסקר נשמע כמו משהו שהרוסים יכתבו כדי להסביר למה ארה"ב זה חרא.
בקשר לפילוסופיה: כסף זה לא הכל. זה בטוח. גם לא קידמה.
 
The oldman אמר/ה:
[post]695840[/post] הסקר נשמע כמו משהו שהרוסים יכתבו כדי להסביר למה ארה"ב זה חרא.
אבל הבהוטנים כתבו את זה, לא הרוסים. איזה אינטרס יש לבהוטנים נגד אמריקה?
The oldman אמר/ה:
[post]695840[/post] קצת קשה לי להאמין שבארה"ב פחות מאושרים מ-טג'יקיסטן שיש בה התפרצויות של מלחמת אזרחים ושאר ירקות.
אולי הם התרגלו לזה, אולי זה כי הם מאוד דתיים, אולי התקשורת מקצינה את זה, אולי המלחמה נוגעת להם כמו שאנחנו הישראלים לא יוצאים מהבית מרוב פחד מפיגועים.
בסופו של דבר, דת והרגל משפיעים על האושר הרבה יותר מרעב או מלחמות.
 
קטע מצחיק עם סקרים, הם מנבאים שטרמפ יפול, שביבי לא יבחר, שX יקרא... ואז הם טועים, ואומרים שזו סטיית תקן ואי אפשר לחזות את זה... בקיצור, כמו שכל אקדאמי יגיד לך כשהוא צריך להכין עבודת מחקר, סקר היום פחות אמין מויקיפדיה.

בכל מקרא, מרגיש לי כמו טריק של מדינה למנוע מהאנשים שלה להיכנס לפאניקה. "נכון שבארה"ב אנשים לא רעבים ויש להם טכנולוגיה ואינטרנט, אבל אנחנו מאושרים יותר, תראו את הסקר...."

אני חושב שכבר הזכרתי את הרעיון של "מכרז מכור" עוד בעץ שבו הסברת למה רומא הייתה אמורה להיות האימפירה הכי טובה על פי קריטריונם שאתה קבעת, זה אותו רעיון בסקר, אם תשאל 100 אנשים מאושרים אם הם מאושרים, אז תגיע למסקנה שלפי הסקר, 100% מהאנשים במדינה הם מאושרים. (בהתאם למדגם).

יש לך פה מלך של מדינה, שאני אודה ואגיד שלא בדקתי מה הידע שלו ומה ההשכלה שלו, אבל הוא לא נשמע לי כמו מוקד מחקר אמיתי שיכול ומסוגל לעשות מדד לא משוחד שבאמת יכול להראות משהו. זה כמו שתבקש מאדם שתומך בנשק חם חופשי בארה"ב לנהל מדד שיקבע האם זה טוב שיש נשק בבית או לא.
 
לפי מה שאני מבין החאן דיבר על משהוא אחר, אבל רק מהסתכלות על הדף שקישרת אליו זה נראה בבירור שהמדד הזה מושפע מאג'נדות פוליטיות וחברתיות, מה שמוריד את האימנות שלו לאפס פחות או יותר.
באופן כללי, היום צריך לקרוא בחשדנות כל מאמר וכל סקר, אלה שמיוענים לאנשי מקצוע והרבה יותר אלה שמיועדים לציבור הרחב, שכן הם כמעט תמיד מנסים למכור לו תמונה שתתאים למי שמציג את המאמר/סקר.
אני זוכר שראיתי בזמנו מאמר שטען כי רפואה קונבנציונאלית גורמת ליותר נזק מתועלת בכל הנוגע לטיפול בסרטן ונתן נתונים שהראו כי אנשים שהשתמשו ברפואה אלטרנטיבית חיו שנים רבות יותר לאחר שהם חלו בסרטן לעומת אלה שהשתמשו ברפואה קונבנציונאלית.
כשהראתי את זה לאחי הוא הצביע לי על העובדה כי הנתונים נלקחו רק מאלה ששרדו את המחלה ליותר מ5 שנים.
 
קודם כל, בקשר למדד השמחה (HPI הוא כן המדד שהחאן דיבר עליו), זה בעצם מדד "כדו"א שמח". הם מחלקים את התוצאה בחתימה האקולוגית של התושב הממוצע, אז מן הסתם שזה יצניח את ארה"ב בדירוג. זה מאוד שונה מ"מדד שמחה" ומטעה להציג אותו ככזה.

ולגבי התהיה הפילוסופית, אני חייב להגיד ששאלות בסגנון "מה כל הטכנולוגיה שלנו שווה?" ו"האם לא היינו מאושרים וחופשיים יותר בימי הציידים-לקטים?" קצת מעצבנות אותי. כן, קל מאוד להתהפנט מכל השפע והטכנולוגיה. כן, צריך לבוא אליהם בגישה זהירה. אבל לא, לקפוץ לצד השני של "כל הטכנולוגיה בעולם לא שווה כלום" ולהתחיל לזלזל בכל ההתקדמות האנושית זה לא חכם בכלל. זה די טיפשי, אפילו.
מה קדמה נותנת? חיים ארוכים יותר, בריאים יותר ומלאים יותר ליותר אנשים על פני כדור הארץ. יותר אפשרויות, יותר חוויות, יותר *שליטה בחיים שלך*. לכל אלה יש קורלציה חיובית עם 'שמחה', איך שלא תרצה למדוד אותה. אז לא, האושר שלנו לא פרופורציונלי לאיכות החיים שלנו או שהיינו באקסטזה קבועה. וזה כי בני אדם מסתגלים לנסיבות, מי היה מאמין. אבל איכות החיים שלנו ללא ספק גבוהה משהיא אי פעם הייתה, וכל מי שחושב שכל הקדמה לא שווה כלום הוא חתיכת כפוי טובה.
כמובן שגם עם כל זה אנשים עדיין מוצאים דרכים להיות אומללים, והמציאות הזו מציבה אתגרים חדשים משלה, וסגנון החיים הזה דורש משאבים שאנחנו מבזבזים מהר מדי, אבל. להגיד שהחיים שלנו לא טובים יותר משהם היו פעם זה שטויות.
 
האמת, יש גם מדד של האו"ם שנראה די שונה:
ויקי של המדד: https://en.wikipedia.org/wiki/World_Happiness_Report
המפה של 2017:
World_map_of_countries_by_World_Happiness_Report_score_%282017%29.svg


והאמת אני לא יודע כמה המדדים האלה משנים משהו, כלומר זה שאדם חי במדינה שמחה לא אומר שיהיו לו חיים שמחים...
 
dvav אמר/ה:
[post]695868[/post] מפני שככל הנוגע לאדם עצמו, זה אכן כך.
אבקשך לנסות לסטור דברי.
אני מניח שאילו הייתה לך הוכחה לדבריך, היית מציג אותה, ולא מבקש ממני לסתור אותם.
בכל אופן, אני מניח שהסכים על כך שאדם שאושרו היחיד בעולם האכזרי הזה הוא שריפת חתולים להנאתו, אינו מקיים בכך את התכלית. ומה לגבי דוגמאות קיצוניות יותר?
 
*אנחה* תכלית היא המילה שמשמעה היעוד הסופי שהיה מכוון מתחילה. לא שאם הוא יפרט מה תכלית 'האדם, היקום, וכל השאר' כפי סברתו יקדם את הדיון אודות טבע האושר.
נ.ב. תודה ח'אן
 
dvav אמר/ה:
[post]695874[/post]הוכחה? זה מגובה בפסיכולוגיה האנושית. ציפיתי שתאמר תכלית, אלא, שאושר ותכלית הנם דברים שונים ונפרדים
האם אתה מתכוון שהאדם יפעל למען אושרו? ואנחנו מסכימים שאושר ותכלית הינם דברים נפרדים.
ת'ור - אני מחפש במשך שנים, ועדיין לא מצאתי תשובה.
 
שיט, מפת הסקר הזו היא לא המפה הנכונה. המדד הנכון הוא Gross national happiness. יודעים מה, תץשכחו מהמפה, נדבר רק על הצד הפילוסופי.
אביעד אמר/ה:
[post]695866[/post] מדוע הדיון מבוסס על הנחת יסוד שהאושר הוא התכלית היחידה?
מה הכוונה שלך?... שיש דברים חשובים יותר מאושר? אילו? מה שווה יותר מאושר?
אביעד אמר/ה:
[post]695872[/post] אדם שאושרו היחיד בעולם האכזרי הזה הוא שריפת חתולים להנאתו
אהה, יש כשל במשפט הזה. לאושר והנאה יש מעט מאוד קשר-לאכול זה כיף, לישון זה כיף, להתבטל ולהתעצל (להתבצל?) זה כיף. זה לא עושה אותך מאושר, רק מסב לך הנאה חומרית וגופנית באותו הרגע.
ת'ור אמר/ה:
[post]695862[/post] מה קדמה נותנת? חיים ארוכים יותר, בריאים יותר ומלאים יותר ליותר אנשים על פני כדור הארץ. יותר אפשרויות, יותר חוויות, יותר *שליטה בחיים שלך*.
אין ספק. אבל יש לה הרבה דברים שליליים-אנחנו הפכנו לנרפים יותר, לפחות מחוברים לטבע (סלחו לי, להפוך לצמחוני ולראות סרטים לא יהפוך אותנו למחוברים לטבע), ליותר מדי צרכניים. העיר שלי, לדוגמה, היא עיר קטנה מוקפת בטבע יפהפה. רוב בני גילי שאני מכיר, מטיילים בטבע היפהפה הזה רק בסיורים בית ספריים.
dvav אמר/ה:
[post]695878[/post] כל מפעל האדם הוא למען האושר.
הלוואי. הרבה בני אדם רודפים כסף וכוח, לא אושר.
 
יצאתי מהנחת יסוד שלכל דבר יש תכלית, -מטרה סופית שלשמה הוא קיים. תהיתי אם התכלית לחיי האדם היא אכן אושר. ייתכן שתכלית הקדמה אינה אושר, אלא דבר אחר, ואז המדד לטעם הקדמה הוא הדבר ההוא. כן, אני יודע שאושר והנאה הם דברים שונים. ועל מפעל האדם הוא אכן למען האושר, או לפחות למים מה שהוא רואה כאושר.
 
חזרה
Top