• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

    הרשמה /

שפות ואלפביתים מגניבים

הח׳אן הטטרי

פונדקאי ותיק
פונדקאי מפגשים חבר.ה בהיכל התהילה פונדקאי החודש
העץ הזה יכול להתקשר למ''ת, אבל העדפתי לשים אותו כאן.
אז יש הרבה שפות והרבה אלפביתים בעולם. מהם מוכרים (אבג, abc), מהם פחות (абв, ابت), ומהם ממש לא (기역, ܐܒܓ).
לפעמים עולה הצורך במ''ת (אבל לא רק) בשפות מומצאות ובכתבים עתיקים. היות ולא כל אחד מאיתנו בלשן מוסמך (ספרו לכריסטופר פאוליני), לפעמים עדיף להשתמש בשפה קיימת. הנה כמה שפות ואלפביתים שאני יכול להמליץ עליהם.

אלפביתים
כתב סורי: הלשון הסורית (ܠܶܫܳܢܳܐ ܣܽܘܪܝܳܝܳܐ) היא למעשה ניב ארמי, אבל הכתב שלה נראה מיוחד, יפה, ולא מוכר בעליל (אלא אם אתה מארוני). הוא לא מוכר כמו הערבי ומתאים למקומות סטייל המזרח התיכון.
כתב גלגוליטי: מכירים? כנראה שלא. הכתב הגלגוליטי ( ⰃⰎⰀⰃⰑⰎⰊⰜⰀ-גלגוליצה) הומצא בידי נזירים יווניים כדי לכתוב את הברית החדשה בסלאבית מזרחית עתיקה (רוסית עתיקה). הוא נראה זר לחלוטין, ויכול להיות מעולה בכל מקום כמעט. אני עצמי משתמש בו.
כתב גותי: המציא אותו כומר אריאני במאה ה-4 כדי לתרגם את התנ''ך לגותית, והוא נראה כמו גרסה מוזרה ויפה של אלפבית יווני או לטיני. לא תאמינו, יש אפילו ויקיפדיה בשפה הזו. לא נראה זר, אך יכול להיות לעזר.
כתב צ'רוקי: אינדיאני אנאלפבית משבט צ'רוקי בשם סקוויה המציא אותו מאפס כדי שישמש לכתיבת שפת הצ'רוקי. הנה הוא:
Cherokee_Syllabary.svg.png

שפות
איסלנדית: קשה למצוא טרנסלייט או ויקיפדיה (הדברים הכי נכונים ומדויקים בעולם) בנורדית עתיקה, אז איסלנדית זה הדבר הכי קרוב לזה. נורווגית שלא השתנתה מהמאה ה-13, ושבשפה מאוד דומה לה דיברו לייף אריקסון, אריק האדום ואיוואר חסר העצמות.
בסקית: שפה מוזרה שלא דומה לשום דבר אחר, כנראה ממשפחת השפות של הקלטיברים העתיקים. היא מיוחדת ואקזוטית, ולא מובנת בכלל-בדיוק מה שצריך.
גאלית: לא כזו אקזוטית כמו בסקית, אבל מספיק שונה, נדירה ומיוחדת כדי להיות בשימוש של שפה בעולם בדיוני.
טטרית: טטרית ושאר שפות אלטאיות, לא דומות לשום דבר המוכר לנו, אנשי המערב. אקזוטיות ומיוחדות, ומוזרות.
הונגרית: שפה מוזרה שנעוצה בלב אירופה, לא דומה לאף שפה שכנה, חוץ מפינית. מיוחדת ומוזרה.
פינית: כנ''ל.
 
מה שמעניין בהונגרית זה שהיא לא ממש דומה לשפות השכנות שלה והשפה הכי קרובה אליה נמצאת בשימוש די בצד השני של אירופה (פינלנד) בלי איזשהו רצף הגיוני ביניהן.

יש בלשנים שטוענים ששתיהן התפתחו מהשפה של אותו עם שישב מתישהו באזור הרי אוראל ונדד משם לכל מיני כיוונים, אבל זה נתון לויכוח.

בסקית היא שפה באמת מוזרה שאין לה שום שפה קרובה - זה הוביל כל מיני חובבי ניו-אייג' ומיסטיקה לרעיון שהיא שפה מאטלנטיס האבודה, או למוריה או יבשת אגדית אחרת.
 
אכן אחד התרגילים המוכרים ביצירת עולם חדש, או בסרטים/טלוויזיה, הוא שימוש בשפה מוזרה. אני זוכר את הפרק של זיווגים (סדרה מעולה דרך-אגב, בגרסה הבריטית) שהביאו שחקנית ישראלית שדיברה עברית, על תקן של שפה אקזוטית שאף אחד לא מבין - היה מדליק.

נ ב. גם מגניב לראות ש utf אשכרה תומך בכל-כך הרבה שפות
 
באחד מספרי ההרחבה לקריאתו של קת'ולהו היה עיסוק בכמה משפות המיתוס-

נאאקאל - השפה של היבשת האבודה מו, שנראתה כמו כתב ציורים מדרום-אמריקה.
סנזאר - השפה של אטלנטיס, שנראתה כמו כתב יתדות.
אקלו - התאמה אנושית קדומה לשפה של אנשי הנחש, עם אותיות מתפתלות ומעוקלות (נראה קצת כמו סינית בלי קווים ישרים)
צופן הדברים הקדמוניים - "הדברים הקדמוניים" היו יצורים דמויי כוכב ים, שכתבו בשפה שנראתה כמו צירופי נקודות שנחקקו בסלע או הוטבעו בחימר.
חנוכית (enochian) - "שפת מלאכים" המיוחסת לחנוך התנכ"י, שהיא כנראה גרסא מנוונת של אקלו.
רונות מי-גו - צורות ושירבוטים שניתן לקרוא מכמה כיוונים וככה לקבל מילה שלמה בכל אות. שימושי כדי לשמור הרבה מידע על מעט חומר כתיבה. הרונות משמשות את המי-גו, הפטריות דמויות הסרטנים המעופפים מהכוכב יוגות', המוכר לנו כפלוטו.
גליפי ר'לייה - הומצאו על ידי קת'והלו וצאצאיו ומשמשים את העמוקאים, אנשי הדג. האותיות נראות קצת כמו צורות של אלמוגים.
טסאת'-יו - כתב הציורים של היפרבוריאה (דומה קצת לסינית) שנכתב על גבי עורות של חיות פרהיסטוריות.
 
זה מה שהתכוונת בחנוכית?...
825px-Enochian_alphabet.png

עריכה:
אני חושב להתחיל בקרוב בפרויקט יצירת אלפביתים. הראשון יהיה כנראה האלפי, למרות שאין הרבה מה להחליף את הטנגוואר של טולקין:
441_1112200377929.gif
 
מכיוון שמדובר באלפביתים פיקטיביים, יש להם ברשת כמה וכמה גרסאות עיצוביות.

במשחק פנטזיה שהרצתי פעם למשך כמה שנים, הייתה מיומנות כללית של "כתבים עתיקים" שאיפשרה לך לקרוא בצורה בסיסית כל מיני סוגים של אותיות קדומות. היו כמה סוגי אלפבת קדום, אבל הם היו עד כדי כך עתיקים שהדורות הקצת פחות עתיקים שכתבו את הטקסטים שהדמויות מצאו מידי פעם, כבר לא ממש הכירו אותם בעצמם והשתמשו בהם בעירבוביה - למשל ספר לחשים שכתוב בתערובת של "רונות" ו"כתב חרטומים".

בסיפורים (ובמשחק) של קריאתו של קת'ולהו, יש מוטיב חוזר של ספרי ידע עתיק בשפות מוזרות שהקריאה בהם תוציא אותך מדעתך (חלק מהם יגרמו לך להשתגע רק מלהסתכל בתמונות) - הנקרונומיקון הוא המפורסם שבהם - הוא כתוב בלטינית או ביוונית (לא זוכר כרגע ואין לי כוח לקום למדף ולבדוק בספר הכללים) אבל המקור (האבוד) שלו הוא בכלל בערבית, תחת הכותרת "כיתאב אל עזיף" (ספר יללות הג'ינים של המדבר) - בספר הכללים של קריאתו של קת'ולהו יש גם דוגמאות לאיך נראים כל מיני קטעים מפורסמים מהנקרונומיקון בשפת המקור הערבית, אבל כנראה שמי שעיצב את התמונות האלה לא ידע ערבית והפך את סדר המילים בטקסט, משהו שאפילו אני עם הערבית המאוד גרועה שלי יכול לשים אליו לב.
 
ועוד כמה אלפביתים מעניינים.

הכתב הסבאי, ששימש בממלכת שבא/סבא, באתיופיה ובתימן הקדומות.
sabaic.gif

וכמה דוגמאות לכתב בלתי-מפוענח מהאי פסחא, המכונה ''רונגו-רונגו'':
Rongorongo-sample-en.png

800px-Rongorongo_B-v_Aruku-Kurenga_%28end%29.jpg

Rongo-rongo_script.jpg


כתב התאאנא שמשמש את שפת ה''דיבהי'' (ދިވެހިބަސް), מהאיים המלדיביים, שמתאימה למערכה מזרח-תיכונית במקום הערבית:
ހ ށ ނ ރ ބ ޅ ކ އ ވ މ ފ ދ ތ ލ ގ ޏ ސ ޑ ޒ ޓ ޔ ޕ ޖ ޗ

ושני אלפביתים הזויים ממזרח אסיה: שפת האורייה (ଓଡ଼ିଆ), שלצערי לא מצאתי טבלה של האלפבית שלה; בנגלית (বাংলা):
%D0%91%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D0%BB_%D0%B0%D0%BB%D1%84%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82.PNG


והטיבטית, שלדעתי היא בעלת אלפבית יפה ואלגנטי מאוד:
375px-Tibetan_script_consonants_sample.svg.png
 
בגדול כן - אם הם מתגברים על הפונט המסובך והמעוצב.

אבל בדרך כלל לא, כי בקרב דוברי ערבית יש אחוז גבוה מאוד של אנאלפבתים בגלל שערבית מדוברת וערבית ספרותית הן שפות די שונות. זה כאילו שאתה היית מדבר בעברית, אבל קורא וכותב בארמית וצריך בעצם ללמוד שתי שפות כדי לתקשר גם בע"פ וגם בכתב.

היתרון של ערבית ספרותית - היא פחות או יותר אחידה, בעוד שהמדוברת משתנה ממקום למקום ויש לה הרבה ניבים. אפילו בארצנו הקטנה, יש הבדל בין איך ערבי מהצפון יגיד קפה (קהווה), איך פלסטיני יגיד קפה (אהווה) ואיך בדואי יגיד קפה (גהווה), כמה דוברי ערבית גם אמרו לי שהניב הבדואי נחשב למעפן בהשוואה לאחרים ומשמש בעיקר לקללות וניבולי פה, ככה שלמשל قواد (סרסור) כמעט תמיד יבוטא כ"גוואד" ולא כ"קוואד" ומהווה דרך נלוזה של דוברי עברית להטריל ולהביך ערבים שקוראים להם ג'וואד (جواد - סוס-אביר או נדיב).
 
אבא שלי הסביר לי פעם על ההבדל בין מבטאים ערביים (חברונים מושכים סופי מילים, בדואים עם מבטא ''קשה'' וגס...).
אפרופו ארמית, הארמים (ערבים נוצרים) רוצים להחזיר לעצמם את הארמית כשפת דיבור. כן, כן, זה-ܠܶܫܳܢܳܐ ܣܽܘܪܝܳܝܳܐ. בהצלחה, אולי הם אפילו ידעו לשיר חד גדיא.
 
וואי, האלפאביתים פה מדהימים!

אני אמליץ על שפה, אספרנטו, שכבר המלצתי עליה פעם-

he.m.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%A1%D7%A4%D7%A8%D7%A0%D7%98%D7%95

האותיות שלה הן בגדול לטיניות, ואת הצליל הייתי מקשר לאלפית או זוטנית, אבל היתרון הגדול שלה הוא שהיא כל כך פשוטה וקלה להבנה(מדעית, היא הקלה בעולם ללמידה היות והיא שפה מתוכננת), שאחרי לימוד די מועט כל אחד יכול להרכיב משפטים פשוטים. אם רוצים לחקור לעומק את עניין השפות, ולתת לשחקן או לשחקנים לנסות לתקשר על אמת או להבין פסוקים, אפשר לתת להם כל פעם לעשות עוד שיעור או שניים בספר הלימוד הזה-

he.m.wikibooks.org/wiki/%D7%90%D7%A1%D7%A4%D7%A8%D7%A0%D7%98%D7%95/%D7%A7%D7%95%D7%A8%D7%A1_%D7%9E%D7%96%D7%95%D7%A8%D7%96/%D7%94%D7%A7%D7%93%D7%9E%D7%94

וככה למעשה לייצר שפה קבועה למסחר/עתיקות/לחשים שאתה והשחקנים מתקדמים בה בהדרגה לאורך המערכה.
 
אספרנטו היא נחמדה, אבל הצליל שלה מאוד רומאני ולא אקזוטי מי יודע מה... די כמו ספרדית. אני לא בטוח שהיא מתאימה כשפת פנטזיה...
 
חזרה
Top