• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

    הרשמה /

מפת הPEF - חוויה מרתקת בידיעת הארץ

במקום אחר בפורום, הדגמתי איך אפשר להשתמש במפה ההיסטורית של הקרן הבריטית לחקר פלשתינה (ארץ ישראל) בתור בסיס למפות פנטזיה:
https://www.pundak.co.il/forums/threads/38922

בעקבות זה, יצא לי לעבור קצת יותר על המפה הזו - אני מחבב מפות באופן כללי - אתם יכולים להתרשם ממנה בעצמכם כאן:
http://amudanan.co.il
פשוט תעברו ממפת 1:50,000 למפת PEF 1880 בתור מפת בסיס, ותכבו את כל השכבות כי הסימונים שאנשים הוסיפו לא נעשו לפי אותו קנה מידה והם מבלבלים.

המפה לא מכסה בדיוק את כל מפת מדינת ישראל המודרנית - בצפון היא נמשכת עד הליטאני (בחלק שממערב לברך הליטאני, המופיע שם בשמו הערבי נהר אל-קסימיה), בדרום היא מסתיימת באזור באר שבע ולא כוללת את שאר הנגב, ובמזרח היא מסתיימת בנהר הירדן, בלי רמת הגולן. אבל במקומות שכן מופו, היא נותנת מבט מעניין לעבר הלא-כזה-רחוק.

יש מעט מאוד סימנים לקידמה על המפה - כמה קווי טלגרף, ומעט מושבות אירופיות (המושבה הגרמנית של חיפה, שרונה שנמצאת מבודדת באמצע שום מקום, מתחם המוסקוביה שמחוץ לחומות ירושלים) אבל את כל שאר ציוני הדרך שאנחנו מכירים לא נמצא שם. אמנם בשנה בה פורסמה המפה כבר הוקמה שכונת משכנות שאננים, אבל היא לא מסומנת בה בשמה - חדי עין יבחינו בסימון של כמה בתים לא רחוק משער יפו. גם הכבישים לא קיימים - הדרך מירושלים ליפו היא הרבה יותר מפותלת מכביש מס' 1 של היום. בהרבה מקומות מסומנים גם שרידי דרכים רומיות.

השמות של המקומות מהווים אתגר זיהוי מעניין - הירקון הוא נהר אל-עוג'ה, ובין יפו ויאזור (אזור) מסומן בית ספר חקלאי יהודי - זהו בית הספר מקווה ישראל, אבל במקום בו נמצאת כיום חולון יש רק חולות.

מאוד מומלץ לפתוח את המפה ולהעיף מבט על האזור בו אתם מתגוררים כיום ולראות מה מסתתר מתחת לבטון. יש כמובן מקומות שנעלמו כמו אגם החולה, או מקומות שצצו והופיעו כמו הר הזבל של חיריה, אבל אם תסתכלו טוב תוכלו לראות את מצוקי הכורכר שמבצבצים מידי פעם בתל אביב במלא הדרם, או לראות את הגובה של הרכס עליו הוקמה גבעתיים.

עוד על המפה אפשר לקרוא כאן:
https://he.wikipedia.org/wiki/מפת_הקרן_לחקר_ארץ_ישראל
 
הסתכלתי עליה, מפה מעניינת ונחמדה מאוד, שגם אם לצערי לא מופיע בה הנגב בו אני גר (איפשהו... סוף העולם שמאלה), היה מעניין להסתכל על מקומות אחרים, כמו השפלה ואזור חברון.
 
בתקופה ההיא הנגב היה אזור די לא מיושב עד כמה שאני יודע, שהדבר המעניין היחיד בו היה درب الحج المصري - דרך החאג' המצרית, שעברה ליד אילת בדרכה לסעודיה. אם תשים לב, מתחת לבאר שבע במפה יש סימון כללי לשטחים של שבטים בדואים מסיני שהיו עוברים שם בנדודיהם.
 
וקצת ידיעת הארץ בממוקד - כי אפשר ללמוד הרבה דברים מעניינים מהמפה הזו.

למשל באר שבע - במפה הזאת היא מופיעה כ"חירבת ביר א-שבע" וזכתה למיקום במפה רק בגלל היותה אתר שהוזכר בתנ"ך - בשנה בה התפרסמה המפה אין שם מקום ישוב של ממש, ובאר שבע הוקמה רק בשנת 1900, עשרים שנה מאוחר יותר, כשהעות'מאנים החליטו שצריך להתחיל להקדיש תשומת לב לנגב בגלל תעלת סואץ, ותקעו מרכז מנהלתי בין שטחי השליטה של השבטים הבדואיים העיקריים באזור.

באר שבע.jpg
 
תל אביב - מתוארת בצורה רומנטית כ"עיר שנולדה מהחולות" ומהמפה הזו אפשר לראות שזה באמת ככה. במפה יש רק את יפו ושטחי הפרדסים סביבה. השכונות היהודיות החדשות של יפו יוקמו רק בהמשך העשור, ותל אביב עצמה תוקם רק בשנת 1909 כ"אחוזת בית".

כמה נקודות ציון על המפה מאפשרות לנו למקם עליה את תל אביב בת זמננו:
המושבה הגרמנית המבודדת של שרונה, היא די לב תל אביב כיום - רחוב קפלן, שרונה ושרונה מרקט, הקריה ומגדלי עזריאלי. צפונה משם יש כפר על צוק שנקרא שיח' מוניס וכיום נמצאים שם אוניברסיטת תל אביב, מוזיאון ארץ ישראל וכמה מוסדות ממשלתיים, בעוד שממש למרגלות הצוק יש את תחנת הרכבת ופארק גני יהושוע וגני התערוכה.

הגבעות ממזרח לשרונה על המפה הן איפה שנמצאת היום גבעתיים, ו"סומייל" (צומייל) עדיין קיים בתור שרידי צריפים של כפר באמצע הצפון הישן. רואים יפה גם איך האיילון מתחבר לירקון שנשפך לים.

בין הפרדסים של יפו ליאזור (כיום אזור) אפשר לראות סוף סוף נקודה יהודית - זהו בית הספר החקלאי "מקווה" ישראל, והחולות שמסביבו ומדרום לו הם מה שאנחנו מכירים כיום בתור חולון. מזרחית ליפו וצפונית ליאזור יש כפר בשם סלמה, שהיום נמצא מתחת לדרום תל-אביב, בין היתר בשמו העברי "כפר שלם".


תל אביב.jpg
יפו אזור מקוה ישראל.jpg
 
הנה למשל מצדה, או בשם בו הייתה מוכרת אז, סבה או חירבת א-סבה.
בתקופה בה התפרסמה המפה, כבר התחילו לחקור את מצדה ומיפו אותה ואת המחנות הרומיים שסביבה. החפירות הארכיאולוגיות הרציניות התחילו רק במאה העשרים, ובעיקר לאחר הקמת מדינת ישראל.

מצדה.jpg
 
והשבוע - עולים צפונה!
בתקופה העות'מאנית, הגבולות המוכרים לנו כיום לא היו קיימים - גדר הצפון שהפרידה בין הגליל העליון ללבנון נבנתה רק בשנות השלושים, כדרך של הבריטים להתמודד עם המרד הערבי, והמפה הזו קודמת לה בחמישים שנה. כשהסתכלתי על החלקים האלה במפה, שמתי לב כמה שהתרגלתי להתמצא במפות לפי דרכים וקווי גבול, וכאן אין לא את זה ולא את זה.

בתחילת הטיול שלנו בזמן ובמרחב, במפה הצפונית ביותר, אנחנו יכולים לראות את מרג'-עיון, עמק עם אדמות חקלאיות עשירות בלבנון, ואת העיירות המרוניות אל-ח'יאם וקליעה, שלימים ישחקו תפקיד חשוב בהקמת רצועת הביטחון. ממערב למרג' עיון יש את ברך הליטאני, שאת החלק המערבי שלו המפה לא מכסה - מלבד נקודה הררית בשם "קלעת א-שקיף", המוכרת לנו יותר כמבצר הבופור.

דרומית לעמק עיון (מרג' עיון) אפשר לראות כפר דרוזי בשם "אל מותאללה", מערבית לנחל שהיום מוכר כנחל עיון - אדמות הכפר היו שייכות לנוצרי מלבנון, שיותר מעשור לאחר פרסום המפה מכר אותן לחברת יק"א, ועליהן הוקמה המושבה מטולה - תושבי הכפר הדרוזים עזבו את המקום לאחר שהסתכסכו עם התורכים, אדוני הארץ דאז.

כממשיכים לרדת דרומה, מופיעים במפה תווי שטח שלא קיימים יותר - אלו הביצות של אגן החולה, וגם הימה עצמה. כפר בשם "אל-ח'לסה" צפונית לביצות החולה, יהפוך לימים לעיירה קריית שמונה. במפה יש הרבה נחלים, שכיום נותרו בעיקר כוואדיות בגלל שאיבה לצרכי שתיה. העיירה מאליקיה, הממוקמת על הרכס ממערב לעמק החולה (כיום קיבוץ מלכיה) תתפרסם כמה עשורים לאחר פרסום המפה הזו כזירת קרבות קשים במלחמת העצמאות וכאתר של מורשת קרב של צבא לבנון, שרואה באחד הנצחונות שלו שם כאירוע מכונן וחשוב (למרות שמעורבותו הייתה מאוד משנית, וסדרת הקרבות כולה הסתיימה בניצחון הישראלי).

ימת החולה עצמה המשיכה להופיע במפות עד שנות החמישים, שאז יובשה בהחלטה שרבים מצטערים עליה עד היום. הנחל הגדול ביותר מאלה שנשפכים אליה הוא נחל דישון. אמנם ימת החולה לא הוחזרה לקדמותה, אבל חלקים מאגן החולה הוצפו מחדש לטובת הקמת שמורת אגמון החולה המשמשת תחנה במסעותיהם של עופות נודדים ובהם עגורים.

מטולה מרג עיון אל חיאם.jpg
חולה קרית שמונה מלכיה.jpg
ימת החולה.jpg
 
חזרה
Top