• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

    הרשמה /

על הדת היהודית בספרות הפנטסיה

לאור העובדה שנתקלתי לפני זמן מה בשתי סדרות פנטסיה העוסקות ברמות משתנות של איכות
בכנסייה הנוצרית - 'טאמולי' של דייויד אדינגס או 'ממלכות האל' של פול קארני - עלתה בי תהייה מוזרה: מדוע בוני עולמות מעדיפים לבסס את הדתות שלהם על הנצרות ולא על היהדות באשר הם מחליטים לבסס את הדתות שלהם על דתות מהמציאות? האם הדת היהודית קשה לתרגום למונחי עולם מערכה לעומת הנצרות?

מה דעתכם בנושא?
 
מאחר שכותבי הספרים הללו הם נוצרים ברובם (תקן אותי אם אני טועה), קרוב לוודאי שהם מכירים את דתם טוב יותר, ולכן קל להם יותר לבסס עליה את הדת בספריהם.
 
אולי זה ישמע מעט מגוחך... אבל... לא משנה... אני בכל מקרה יכתוב את זה.

רוב הדתות בפנטזייה הן דתות מיטולוגיות בעלות אלים ופולחנים רבים כגון: הדתות של ייון ורומא העתיקות, של מיצרים או של הסקנדינבים בימי הביניים. הנצרות הרבה יותר קרובה לדתות הללו מאשר היהדות והיא גם יותר חופשית ומגוונת (כמה חבל לנו ליהודים).
 
הדבר הקרוב ביותר לפנתאיזם שנתקלתי בו בספרות הפנטסיה הוא דת השבעה של ווסטרוס מששאו"ק. מרבית האמונות שנתקלתי בהן היו מונותאיסטיות יחסית אפילו אם אותו עולם ספציפי אפשר גם פוליתאיזם אולי פרט לדתות הפוליתאיסטיות של גבריאל קיי.

אחרי הכל, לא חסרים אלמנטים 'אקזוטיים' בדת היהודית שאפשר לארוג איתם סיפור פנטסיה ראוי לשמו.
 
אדון האור\אמבר של זילאזני
סדרת הגיבור המצחי של מורקוק
בורא של פארמר
הואלאר של טולקין
כל הספרים המבוססים על D&D (רומח הדרקון...)


דבר נוסף בנצרות קים המושג של קדושים (DEMYGOD ) דבר שלא קיים ביהדות.
 
יצא לי לקרוא את הספרים ברשימה. 'אדון האור' ו-'הגיבור הנצחי' ו-'בורא' כתובים מנקודת מבטם של האלים (או דמויות בעלות יומרות אלוהיות) וישויות חצי-אלוהיות הנספחות אליהם. הואלאר הם "קדושים", לא אלים. ואף אחד מהם אינו מבוסס על מו"ד.

הנביאים ביהדות, וכך גם השופטים של תקופת השבטים, די שקולים בכוחותיהם ובמהותם לקדושים הנוצריים למרות שהם שונים בהרבה מובנים.
 
אני לא בטוח אם שמת לב אבל פנטזיה נוגעת בעיקר בתמות של ימי הביניים, הדת שלנו - מה לעשות, הייתה משעממת למדי בתקופת ימי הביניים, נראה לי הגיוני ביותר שסופרים יבחרו דווקא בנצרות בכדי לבסס עליה סיפורי פנטזיה, אחרי הכל מסעות הצלב, כנסיות ענק, אינקויזיציה, ציד מכשפות, מערכת היררכית בכנסיה, נזירים ומנזרים ועוד כל מיני סימני היכר של הכנסייה הקתולית בכלל הפכו כמעט לסמל של ימי הביניים באירופה, מכאן שהפנטזיה המתבססת על האווירה הכללית הזאת תשאב את מקורות ההשראה שלה מהכנסייה הנוצרית.

אבל תמיד תסתכלו על הצד החיובי - ליהדות יש עדיין את הגולם מפראג להתגאות בו בכל הנוגע לימי הביניים...
 
אין שום דבר להתגאות בגולם מפראג. 'יוצרו', המהר"ל, מתהפך בטח בקברו בכל פעם שמזכירים אותו ואת הגולם בנשימה אחת. המהר"ל היה מאלה שהובילה את היהדות למתכונתה ה-'עניינית'.
הגולם מפראג הוא חלק ממסורת כישוף יהודית ענפה שנובעת מהקדושה שניתנה לכתב והאמונה
שניתן לבצע נסים ונפלאות באמצעות סידורי האותיות הנכונים. חוץ מזה, היהודים, כעם, היו אכן עם מרתק בימי הביניים שלא היה כפוף לכל החוקים שהחברה הנוצרית בזמנם הייתה כפופה להם.
והיהדות עמדה אז תחת סימנה של השתנות מתמדת תחת לחציהם של הגויים.
 
למען האמת, אני כן נתקלתי בפנטזיה מבוססת על יהדות (בקושי), בקטעים ב"בורא העולמות" שבהם וולף וקיקאהה הגיעו למישור שבו היו את האבירים היידישאים. זה דווקא היה מאוד נחמד, נהנתי לקרוא את זה, ובכלל הספר מומלץ.
 
המיתולוגיה של טולקין יא מונותאיסטית לחלוטין. אלו אילובטר הוא האל האחד, האיינו כולם הם יצרי כפיו. המיא מתוארים כמלאכים בעוד הואלר כשליחים קדושים. וכולם שם כדי להגן ולהדריך את ילדיו, העלפים ובני האדם.
 
טוב, נא לא להרוג אותי.
אני כן מתכוון לכתוב בעתיד הרחוק (כשאשתפר בכתיבה. נשבעתי שלא אכתוב אפילו אות אחת לפני 2014, אבל כבר התחלתי במחקר מקדים לכתיבת הספר) ספר שיהיו בו הרבה השפעות מהיהדות.
ואגב, איך אף אחד אפילו לא הזכיר את פולמן? נכון, זה יותר נוצרי, אבל לא אשכח לו את המילה Yhewe...
 
לדעתי זה בגלל שהדת היהודית לא מבוססת על קסם. הנביאים והשופטים שהזכרת אכן עשו נסים, אך כל הנסים שהם עשו יוחסו לה'. שתיי דוגמאות שקופצות לי לראש הם עשרת המכות ומשה שהכה בסלע ויצאו ממנו מים (~מתגעגת לפסח~), ויש עוד מאתיים כאלו. כל האנשים בתנ"ך שעשו נסים ייחסו זאת לה'. יימי הביניים גם כן לא עוזרים במיוחד. היהודים נרדפו ביידי הגויים ולא היו דת שלטת וחשובה כמו הנצרות והאיסלאם. מכל זה מתקבל שהייחוד היחיד של היהדות היא בהיותה דת מונותאיסטית, אבל האיסלאם והנצרות הרבה יותר מעניינים בתור דתות מונותאיסטיות מאשר היהדות ולכן כותבים הרבה עליהם
 
חזרה
Top