• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

    הרשמה /

ספרים עבי-כרס, בעד או נגד?

ההכרזה של פאת'פיינדר 2 כללה גם פרטים חדשים על ספר הבסיס החדש, כולל זה שהוא תפח מ-572 עמ' ל-640 עמ'!
https://www.pundak.co.il/forums/threads/41137
למרות שאני מסוקרן מהמהדורה החדשה, אני ממש לא אוהב את הספרים הענקיים הללו - גם המהדורה הראשונה הייתה גדולה מדי בשבילי ובטח שזו. זה בהחלט גורם לי לחשוב שאולי כדאי לקנות רק ב PDF וזהו, בלי מהדורה פיזית. ואני אחד שעד היום קונה כל ספר שאני משתמש בו גם בעץ-מת...
זה גם ישר הקפיץ לי שבהדפסה השנייה של City of Mist, עמית בחר לפצל את הספר הגדול של הבסיס לשני ספרים קטנים יותר ונוחים יותר - לדעתי החלטה נבונה. אז אני בטח לא היחיד שמעדיפים יותר ספרים בגודל נורמלי מאשר אחד ענק. נכון שיש הפרש במחיר, אבל בשביל משחק תפקידים שאני אשחק בו חודשים, עוד 100 או 200 ש"ח זה לא הבדל נורא כדי שיהיה לי הרבה יותר נוח להשתמש בספר...
 
גם אני אישית מעדיף אותם נפרדים, זה מקל עליך ומאפשר חיפוש מקביל.

בכל מקרה אני מניח שהמטרה העיקרית היא לא לעבד שחקנים חדשים שלא רוצים לקנות שלושה ספרים, מצד שני זה יוצר את השאלה מה מרתיעה את החדשים יותר, שלושה ספרים שיכולים להגיע למחיר של 400 שקל או ספר שאתה יכול להשתמש בו בתור משקולת?
 
זה לא הגודל של הספר שמפריע לי, אלא זה שברור מה ממלא אותו - עמודים על גבי עמודים של תיאורים גרפומניים של מעצבי השיטה שלא מבינים מתי מספיק זה מספיק. זה ובטח גם איורים וגרפיקות שממלאים המון שטח מהספר וגם משתלטים על הטקסט שצריך להתעקל ולהסתבך מסביבם והופך אותו לפחות קריא. ואני מניח שגם לא חסכו במכניקות סבוכות שדורשות לקרוא עמודים שלמים כדי להבין איך הם עובדות.
חלק מהבעיה שלי עם פתא'פיינדר מההתחלה זה שהם לקחו את המוגזמות הגרפומנית של מהדורה 3.5 והגזימו אותה עוד יותר. נראה שהם פשוט ממשיכים בכיוון הזה כי הם בונים על זה שזה מה שמעריצי השיטה רוצים. נראה לי שאם זה המצב אני גם אוותר על לשחק במהדורה השנייה של פאת'פיינדר.
 
אני מעדיף ספר שיטה אחד שהוא באמת כל מה שצריך כדי לשחק, או לכל היותר הפרדה בין ספר אחד למנחה ואחד לשחקנים, במקרה שהספר למנחה מכיל תוכן שנועד להיות סודי בתחילת המשחק (המקרה של City of Mist הוא באמת דוגמה טובה, כי הספר למנחה כולל גם כמה נבלי-על שפועלים בצללים ומסוגלים לתחזק מיני-מערכה... אם השחקנים יכירו את המזימה, יהיה מבאס להשתמש בה).

הבעיה היא שלפעמים הספר באמת תופח מעבר למה שדרוש. במקרה של פאת'פיינדר, מצד אחד יש ספר אחד שהוא כל מה ששחקן צריך, אבל מצד שני יש בו היקף תוכן ששחקן מתחיל פשוט יילך בו לאיבוד. בשלב הזה יש כבר 13 מקצועות בסיסיים, עם כמה בילדים לכל אחד מהם, המון חפצי קסם, המון לחשים... הרבה תוכן שייתכן שהיה נכון יותר לגלגל אל ספר הרחבה. לא תמיד חייבים להכניס הכל אל הספר.
זה נשמע כאילו אנחנו יוצרים באופן מלאכותי ספר הרחבה, אבל הערך המוסף הוא שספר הבסיס יכול היה להיות הרבה יותר נגיש וידידותי אם הוא היה שוקל פחות (שוב, City of Mist הוא דוגמה טובה, כי יחסית למשחק סיפורי יש בו חוקים די נוקשים ליצירת דמויות - משום שהוא עובד עם יצירת דמות מלאה ולא בחירה של פלייבוקים - ויש המון אפשרויות לבחור מהן שניתן היה לוותר על חלקן).
 
זה די מרגיש לי רמאות לדון בזה, כי אני חושבת שהדיעות שלי לגבי המורכבות של פאת'פיינדר ידועות ( מנסה לכסות יותר מדי עם החוקים, יותר מדי חוקים שדורשים התעמקות בשיטה ולא במ"ת עצמו ), אבל אני אהיה פרקליטת השטן כאן :
רוב סיפרי המ"ת שיש לי על המדף אינם קטנים, יש לי גם אוגדנים שיותר גדולים מהספר של פאת'פיינדר הראשון, אנחנו כל כך רגילים לסיפרי חוקים גדולים שאם מישהו יוציא לנו ספר בגודל של הארי פוטר החמישי כספק חוקים סביר להניח שנסתכל עליו ונשאל " מה זה הספר הקטן הזה ?!"
( ואני לא מדברת על הגירסא הדיגיטלית, שבה יש עדיפות מובהקת לדחוף את הכל למקום אחד)
כך שלהתעמק בעוד מאה/ פחות מאה דפים של שיטה בספר הבסיס נראה לי קצת קטנוני, מפריע לכם הגודל ? אל תקנו בפורמט הזה .
 
אני ממש אוהב ספרים עבי כרס. אם מדובר בספרים עלילתיים. אני לא מסוגל לקרוא דפים על דפים של שיטה, (במיוחד באנגלית, [במיוחד דיגיטלים]), ואפילו ספרים סופר-קצרים, כמו ערכת ההתחלה של עיר בערפל, לפעמים מאבדים אותי.
לדוגמה, לקרוא את החוקים של קטאן: ערים ואבירים, היה מסובך, ארוך, לא יעיל, לא מובן וגרם לי לאבד את החשק, שביננו זה עניין גדול כשיש חשק לקטאן.
העניין הוא, שבנאדם שלא קרא המון ספרי שיטות, (כמוני לדוגמה), לא מסוגל לפתוח pdf של מאתיים עמודים, או לפתוח ספר שיותר גדול מהראש שלו, ולהתחיל לקרוא.
מצד שני, כמו שאמרתי, אני לא קראתי יותר מדי ספרי שיטות, (רק חלק מפאת'פיינדר שהייתי צריך בשביל הדמות שלי, ובערך 3 עמודים של המדריך לשליט המבוך המתחיל [של 3.5], בקטע של קשור לd&d), אז אולי אנשים שמסוגלים לקרוא באנגלית לאורך זמן בלי שיהיה לזה קשר למטלות כלשהן יעדיף ספר שמסכם את הכל.
 
יש הרבה שיטות מצויינות שמגיעות עם ספר כללים אחד בלבד.
מצד שני, אני די אוהב את ההפרדה שיש במו"ד בין ספר לשחקן לספרים למנחה - נכון שזה לא באמת חוסם שחקנים מלגלות את "סודות השה"מ", אבל החלוקה הנושאית הזו נראית לי נוחה עוד מאז ימי הקופסאות.
 
לדעתי היום הרבה פחות שחקנים קונים ספרים שמיועדים רק לשחקנים - מה שהיה נכון לפני עשור, פחות נכון (מהניסיון שלי) היום - אני היחידי מסביב לשולחן שיש לו ספרי חוקים במשחקים שאני מנחה. ובמשחקים שאני משחק, אלא אם זה משהו כמו מו"ד 5 שיש לי את הספר בכל מקרה, אני לא קונה ספרים בשביל המשחק.
ולכן, אני פחות חושב שההפרדה בין ספרי מנחה לספרי שחקן תופסת היום בניגוד לעבר כשזה היה הרבה יותר פופולארי. כנראה שגם מכשפי החוף חושבים ככה, לפי המחקר/מידע שיש להם, כי רוב הספרים שלהם דהיום מיועדים גם לשחקנים וגם למנחים.
ולכן ספר אחד זה הגיוני עקרונית יותר, וזה גם טוב לנו כצרכנים כי לרוב ספר אחד גדול זול יותר מאשר שני קטנים.

אבל בספרים עבי-כרס, כמו פאת'פיינדר (וממש לא רק הוא, לדעתי כל ספר מעל 300-400 עמודים הוא גדול מדי), זה פשוט לא נוח. וזה מבאס שהם לא הפרידו את זה יותר, שם בהחלט היה אפשר לאחד יותר את המפלצות עם חפצי הקסם וכיו"ב כדי לנסות להגיע לשני ספרים בעובי של 400-450 עמודים לספר במקום אחד של 640 עמודים והשני של 350 עמודים...
 
חזרה
Top