• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

    הרשמה /

שוודיה: מעצמת משחקי תפקידים עולמית?

השוודים, או ליתר דיוק הנורדים, ידועים בלארפים שלהם. הלארפ הנורדי נחשב לעטור שבחים בעולם. אבל אני לא משחק בלארפים בעשור האחרון אם לא יותר, אז לא באמת עקבתי.
לפני כשנה יצא משחק התפקידים Tales from the Loop, שקצר הרבה פרסים, כולל של Enworld - https://www.pundak.co.il/forums/threads/38956
כעת קראתי כתבה ב Enworld, שריכזה את הקיקסטרטרים המוצלחים לשנת 2017, והופתעתי לגלות שיש שם שישה משחקים מתוך 47 שהגיעו משוודיה - כתבה כולל המשחק שהגיע למקום השלישי מבחינת גיוס המונים...
לצורך העניין, אף מדינה אחרת לא מתקרבת לזה. ושוודיה קטנה, בערך כמו ישראל - למרות שלהם אין קבוצת שחקנים שהחליטה להמציא ז'אנר חדש "שולחני ישראלי" שאף אחד בעולם לא מכיר - אבל היי למה לא להמציא דברים?
אז מי מכיר מה מיוחד במשחקי התפקידים השבדיים?
ומה הם אוכלים תוך כדי סשנים בשוודיה? גם אני רוצה!
 
קראתי פעם באיזה מקום שבשנות השמונים בשוודיה משחק התפקידים הכי נפוץ היה שיטה מקומית מבוססת BRP שנקראה "דרקונים ושדים", והוא היה יותר פופולארי ממו"ד אפילו.

The oldman אמר/ה:
[post]691297[/post] הנורדים, ידועים בלארפים שלהם. הלארפ הנורדי נחשב לעטור שבחים בעולם.

The oldman אמר/ה:
[post]691297[/post] שוודיה קטנה, בערך כמו ישראל - למרות שלהם אין קבוצת שחקנים שהחליטה להמציא ז'אנר חדש "שולחני ישראלי" שאף אחד בעולם לא מכיר

זה נראה לי יותר כמו סתם מקרה מביך של "העתקה כדי להרגיש מקורי ומיוחד" - כמה אנשים התגלגלו ללארפ נורדי ואח"כ לא הפסיקו לחפור על זה, ואז עוד כמה אנשים שרצו נורא להרגיש מיוחדים החליטו להעתיק את הקטע ש"יש איזה סגנון משחק שנחשב למייצג את הארץ שלו ומדברים מלא על מי שעושה אותו" ואז החליטו לקרוא לסגנון המשחק הדי פרטי שלהם שאף אחד אחר בארץ לא עוסק בו בתור "שולחני ישראלי". אני זוכר שלפני שנה או שנתיים היה דיבור על זה בפורום, וזה די עיצבן אותי ששניים וחצי אנשים מגדירים כ"סגנון שולחני ישראלי" צורת משחק שאף אחד חוץ מהם בארץ לא משחק, ושכנראה עיקר הייחוד שלה זה ""משחק טוטאלי" שבתכלס זה לא לתת לאנשים ללכת לשירותים באמצע הסשן.

מהמעט שהספקתי לקרוא על הלארפים הנורדיים (אני לא עושה לארפים וגם די סולד מהם אז קחו את כל ההתרשמויות שלי בעירבון מוגבל) אז הסיבה העיקרית שהם זכו לכזה עניין ותהילה היא שיש שם ערומות לפעמים והערומות האלה הן סקנדינביות.
 
בקשר ללארפ נורדי, אני חושד שהפרשנות שלך מוטעית מהיסוד. בניגוד למחשבה שכל שחקני התפקידים הם ילדים בני 15, בטח בחו"ל הגיל הממוצע הוא באזור ה-30 פלוס, ואנשים באמת לא הולכים למשחקי תפקידים כי הם בני נוער. אנחנו כבר לא בשנות השמונים-תשעים, וכדי לראות אנשים ערומים משחקי תפקידים (גם חיים) זה התחביב הלא נכון.
מקריאה בכתבה הזו: http://www.larping.org/articles/whats-the-big-deal-about-nordic-larp/ אז כנראה שבאמת אין שם הרבה חדשנות, אבל מה שכנראה תופס הוא הכנס שלהם שהרבה מגיעים אליו. ואולי כי זה גם תרוץ מגניב לבקר בסקנדיביה.
יש כאן הסבר נוסף: http://leavingmundania.com/2012/08/08/nordic-larp-for-noobs/ באותו אופן כנראה אפשר היה לקרוא לזה לארפים עמוקים, לארפים עם נשמה וכך הלאה, אבל המיתוג של לארפ נורדי כנראה יותר מוצלח.

נ.ב. מחקתי את המערכון של הקומדי סטור, כבר העירו לך לא לפרסם דברים רנדומליים, יש עץ שטויות ברשת.
 
לארפ נורדי נשמע כמו מיתוג לסוג מסוים של משחקים, כמו שנודלס מוקפץ בווק זה אוכל תאילנדי.
בקשר למשחקים שולחניים שוודיים, אין לי עדיין מושג איך הם כל-כך מצליחים. שם אין מיתוג כלשהו שראיתי.
מצד שני אני חושב שגם יש להם כמה סופרים וסדרות טלוויזיה שהצליחו בעולם הרחב, אז אולי זה באמת מה שהם אוכלים ;)
 
האמת זה מזכיר לי את הקטע עם הקוספליי שאנשים חושבים שהוא יפני כשהוא התחיל עבורם כחיקוי לכנסים מערביים. לא בהכרח מה שזוכה לתואר לארפ נורדי הוא עקרון נורדי, הסוג המסוים הזה של לארפ פשוט תפס שם יותר תאוצה וממה שהבנתי מדובר על מערכת חוקים יותר קלילה ודגש על התפתחות הדמויות (לא מניסיון).

בקשר למשחקי התפקידים יש למשחקים הנורדים (השוודים בכללם) שם של משחקים יותר אפלים (Grimdark), שזה פחות או יותר תואם לסיפורי המסורת המקומית (ויקינגים, מיתולוגיה וכו'). זה לא בהכרח נכון לגבי כל משחק מקומי או אפילו נחשב שם למיינסטרים, אבל משחקים בסגנון הזה קיימים כבר משנות ה-80 כאשר חלקם אפילו תורגמו, תפסו קהל מסוים ומשם השם שיצא לכלל המשחקים וההתעניינות. האמת, גם חלק גדול מהמשחקים ה"חדשים" שיוצאים לאחרונה באנגלית הם תרגום של שיטות שקיימות כבר שנים או חידוש חוקים שלהן ולכן מוכרים יותר.
בנוסף, אני זוכר שראיתי לפני שנה או שנתיים סטטיסטיקה בה רואים שפחות מ50% מהתומכים של משחקים זרים מגיעים מארה"ב (לא זוכר כבר את הממוצע אבל צץ לי בראש 40%) והם זוכים להצלחה בגלל שהשוק נהיה יותר גלובלי, בעוד שמשחקים שמוקרם בארה"ב מגיעים בקלות לתמיכה של 60% מקומיים. לא בטוח שהסטטיסטיקה הזו עדיין רלוונטית או שהזיכרון שלי מדויק.

האמת, אני לא חושב שלי יש ניסיון של יותר מכמה סשנים בודדים בעבר הרחוק של השיטות הישנות, אבל בזמן האחרון קניתי משחקים שוודים שאני מחכה לבדוק (למשל העותק הפיזי של Trudvang Chronicles, הזוכה של Enworld למשחק הכי מצופה של 2017, הגיע אליי בעותק פיזי ביום שישי שעבר (העותק האלקטרוני כשבועיים-שלושה לפני) - לצערי, אני חושב שאני אתחיל לקרוא אותו רק מחר או בשבוע הבא ולא יצא לי לשחק בשיטה בחודש הקרוב, אבל הוא לפחות נראה מדהים).

אני אשמח לשמוע אלו משחקים נורדים (או אפילו לא אמריקאים) אתם מכירים אישית ומה ההתרשמות שלכם מהם.
 
שאלה מעניינת, אני בעיקר מכיר משחקים אמריקאיים, אבל מעבר לכך את המשחקים הבריטיים - אבל אני לא באמת שמתי לב להבדל משמעותי בסגנון או באווירה ביניהם. בדגש על המשחקים של קיוביקל 7 ושל מודיפיוס. אמנם לעתים העולם נראה מעט יותר בוגר, אבל באופן כללי המשחקים נראים זהים.
מעבר לכך, אני מכיר את DAS הגרמני, אבל מקריאה ולא ממשחק. הוא נראה מאוד מכאני ומאוד ממוקד על הפרטים. אני חושב שהגרמנים באופן כללי נוטים לחבב מכאניקה, הם גם חובבים ידועים של מרוצללים. מצד שני, אין משחק תפקידים גרמני, למעט DAS, שמוכר בעולם.
 
The oldman אמר/ה:
[post]691374[/post] אני מכיר את DAS הגרמני,

אתה מתכוון למשחק שתורגם כ"העין האפלה"? לא כל כך אהבתי אותו- זה אחד הכמו-מו"דים המסובכים יותר.

מצד שני יצא לי לקרוא מוצרי קת'ולהו שתורגמו לאנגלית מגרמנית. ה"מאלוס מונסטרורום" (ספר מורחב על כל המפלצות של עולם המיתוס) היה ממש אווירתי, אפלולי ומגניב - בין היתר כי בחרו שם לא להביא איורים של "ככה המפלצת נראית" אלא כל מיני עיבודי פוטושופ של פרסומות ישנות, תמונות עיתונות, ציורים עתיקים ושירבוטים של ילדים עם פיגור (בשני מקרים - זה אכן תיאור התמונה!) וכיתובים כמו "אריזת זיקוקים לא חוקיים תוצרת סין שנתפסו במכס, בוסטון 1930", "מיניאטורה מכתב יד פרסי, המאה ה-16" או "רישום על פתק שנמצא בכיס של גופה לא מזוהה, מכרה בגרמניה 1912" - כשהכל מנסה להראות את חוסר היכולת של המוח האנושי לתפוס במלואו את המראה של מפלצות המיתוס.

לעומת זאת "קריאתו של קת'ולהו: תקופת החשיכה" אמנם היה מעוצב מאוד יפה, אבל הגיע עם הרפתקה קרינג'ית לגמרי. לא שההרפתקאות הרגילות של קת'ולהו הן עם אלפים שמחים וציפורים שרות, אבל מה שהלך שם היה ביזארי בקנה מידה של פ'טיש גרמני חולני. ממש לא אהבתי וממש לא מייצג את רוב היצירה בשיטה.
 
היי
בתור מי שלא משחק ויש לו אפס עניין בחוקים ההסתכלות שלי קצת שונה
יש לי מספר מהספרים שהזכרתם
רוב המשחקים המדוברים מגיעים מאותו מול (publisher) Free league – fria ligan
הם נעזרים ב modiphius כדי להוציא את המוצרים שלהם (אחד המולים האהובים עליי)
Mutant year zero
Tales from the loop
Coriolis
ובקרוב Forbiden lands
רמת המוצרים שלהם גבוהה מאוד כתיבה אמנות עריכה ספרים שכיף לקרא ולהחזיק

המשחק השני Trudvag שלRiotMinds הגיע בדואר רק אתמול אבל מהתרשמות ראשונית הוא לא באותה איכות
הוא אכן הדפסה מחודשת של משחק ישן ומרגישים את זה
זה מהמשחקים שכיף להרים בחנות יד שנייה אבל לא עומד בסטנדרטיים של מה שיוצא היום
מזכיר בפורמט ספרי חוקים של מודמ 2 – הרבה מאוד טקסט איורים שחור לבן עם מספר מצומצם של עמודים עם תמונות מלאות (מרשימות מאוד אבל עדיין..) וגם איכות הדפסה שמרגישה קצת כמו POD
אם הכתיבה תהיה מוצלחת אז הוא יקבל ציון עובר אצלי אבל לא יותר
(הערה הוא אכן מבוסס BRP והם מציינים ומתגאים בזה )
נקווה ש LexOccultum שלהם יהיה יותר מוצלח


בדרך גם Symbaroum של Jarnringen כשיגיע אם יש מי שיתעניין אעדכן
 
תודה - טוב לשמוע חוות דעת כזו :)
מודיפיוס הם אחלה לגמרי, הם גם אחראים על האומנות, עימוד וכך הלאה?
על מה הספרים עצמם? והאם הסגנון באמת שונה מספרים אנגלוסקסים?

בקשר לספר שמזכיר את מודמ 2, זה היה גם בארץ. בין אם א.א.א. הנוראי או חץ הזמן החמוד.
וכן, אם תוכל לשתף לגבי סימבורם גם, אשמח :)
 
The oldman אמר/ה:
[post]691421[/post] תודה - טוב לשמוע חוות דעת כזו
תודה ובכיף :)

The oldman אמר/ה:
[post]691421[/post] מודיפיוס הם אחלה לגמרי, הם גם אחראים על האומנות, עימוד וכך הלאה?
אני לא יודע מה מידת המעורבות שלהם
אבל לדעתי ב mutant zero היא הייתה יותר משמעותית
בהתחלה גם רק הלוגו שלהם התנוסס על השדרה של הספר
הוא גם מרגיש יותר דומה בעימוד ל קונאן ומיוטנט כרוניקלס שלהם
לאומת Tales from the Loop שם האומנות היא בוודאות של Simon Stålenhag המשחק מבוסס על ספרי אומנות סיפור (Narrative Artbook) שהוא פירסם
הספר מודפס על נייר אחר והעימוד קצת שונה מהסטנדרד של מודיפיוס פה הלוגו על השרה הוא של FL
בכלל כספר סיפור הוא המיוחד והשלם ביותר מכל המשחקים השוודים שהזכרנו – לטעמי לפחות

The oldman אמר/ה:
[post]691421[/post] האם הסגנון באמת שונה מספרים אנגלוסקסים?
בכללי לא ממש הרגשתי ייחוד שאפשר להניח עליו את האצבע אם לא הייתי יודע שהוא שוודי הייתי מניח באותה מידה שהוא אנגלי
אולי אפשר ליחס הקפדה יתרה על אסתטיקה של סיפור שמתחבר עם האומנות שמוקפדת יותר במשחקים האירופיים (יש לי כמה משחקים צרפתיים וגרמניים גם...)
לא בהכרח איורים ציורים יפים יותר אבל משתייכים לאותו סגנון
כלומר לא יהיה ציור אנימה לצד ציור שמחקה ציורי אימפרסיוניסטי בשונה נניח ממשחקים אמריקאים שישתמשו באומנים שונים וסגנוני אומנות שונים שלא תמיד מתחברים

The oldman אמר/ה:
[post]691421[/post] על מה הספרים עצמם?


Fria ligan:

Mutant כהילה מבודדת אחרי אפוקליפסה מתחילה לקרוס אתה יוצא וחוקר את הסביבה ומביא אתך דברים חזרה כדי לתמוך בקהילה שלך או כדי לקדם את המעמד שלך בתוכה יש הרחבה עם חיות אנימורפיות שעומדת בפני עצמה ובקרוב תהיה אחת נוספת שעוסקת ברובוטים

Coriolis סיפורי אלף לילה ולילה בחלל – עוד לא קראתי לא יודע יותר

Tales from the Loop – לשחק בסדרה Stranger things - ילדים בשנות השמונים אבל העולם עם מד"ב כפי שדומיין בשנות השמונים גם אם לא תשחקו בו זה ספר שכיף להחזיק ולקרא מומלץ בחום

Forbiden lands – עוד לא יצא הוא רק סיים קיקסטארטר מוצלח אבל הוא יהיה עוד חיקוי למוד מהדורה ראשונה בגדול לא הייתי תומך בו כי הוא אמור להות ממוקד יותר לשיטת משחק ופחות עולם מערכה אבל בגלל שזה Fria LIgan לקחתי סיכוין בתקווה שיהיה גם עולם מערכה מספיק מעניין מסביב – מקסימום אני אמכור

RiotMinds

Trudvag מבוכים ודרקונים נורדי אולי קצת יותר אפל – עוד לא קראתי רק הגיע בדואר אתחיל עוד שבוע שניים

LexOccultum משהו בין עולם האפלה לבין קריאתו של קטוהולו במאה ה18 – הקיקסטארטר לגרסה האנגלית הסתיים שנה שעברה עוד לא סיימו לעבוד עליו

Jarnringen

Symbaroum ממש מחקה שזה יגיע בדואר אני מקווה שזה יהיה מוצלח - התנגשות בין שתי ציוויליזציות שונות סביב יער אפל. אחת רואה בו בית השנייה רואה בו משאבים. מאין סיפור עולם חדש מול ישן סטייל פוקהאונטס אבל בעולם פנטזיה עם טוויסט בו ליער יש מה להגיד בנושא. כשהספר יהיה בידי אוכל לאמר עוד
 
חזרה
Top