האזנתי קשב רב לפרק, שכרגיל - מוגש היטב ובאורח שהוא גם משעשע וגם משאיר חומר למחשבה.
ולמרות שתמיד כיף להאזין לכם, אני מודה שלקח לי לא מעט זמן להביא את עצמי להתיישב ולכתוב התייחסות/משוב, בין היתר משום שברור לי שהעמדות שלנו יחסית מנוגדות בנושא, ולפעמים הדיונים בעניין נוטים להתלהט, גם כאשר שני הצדדים באים בכוונה טובה.
אני כמובן בא מנקודת המוצא של השיטה וסוג המשחק שאני מריץ, מה שכינית בעבר 'גריטי' - שזה סוג המערכות והשיטות שאני מתחבר אליהם,
כולל עולם מערכה שמנסה להיות 'חי' - כלומר, שליצורים בו יש רצון, וייעוד משלהם, שלא קשור בהכרח ללשעשע את השחקנים/דמויות וליפול לפניהם בלי לתת פייט.
(ובעניין זה - ה"לא" של השה"ם משחק חלק, ממש כמו ה"כן" בהבנה של הממשק בין העולם והדמויות, כולל מגבלות הכוח של הדמויות).
אבל לענייננו:
אם מה שהיית אומר זה להמנע מלהגיד 'לא' לשחקנים מתוך גישה עקומה של 'המנחה נגד השחקנים ונהנה לדפוק אותם' - גישה שגם אני נגדה ב-100%, הייתי מסכים איתך.
גם אם היינו הולכים ל"אל תאמרו לא לשחקנים סתם מתוך עצלות מחשבתית ובגלל ש'לא בא לך עכשיו' על משהו ששחקן רוצה - גם לה יכולתי להסכים,
או אפילו ל"אל תאמר לא בלי סיבה טובה".
אבל עד כמה שאני הופך בזה, ולמרות כל ההנמקות שהצגתם בכשרון רב, אני פשוט לא מסוגל להסכים עם "תמיד תאמרו כן", ועוד פחות מכך עם "עקרון הריצוי המיידי" שהובא כהנמקה בחלק מהמקרים.
שחקנים, ובוודאי בחוג ילדים, לא תמיד יודעים מה טוב להם; ולא תמיד לרצות בטווח הקצר זה טוב להם.
לפעמים זה בדיוק הפוך - תן לשחקן בלי מאמץ את הקשת הקסומה, כי הוא (משתמש במילים שלך, מתנצל אם שכחתי את הנוסח המדויק) "רוצה להיות מגניב ורב עוצמה מיד", והוא יכול להנות ממנה למפגש או חצי מפגש, ואז להשתעמם שוב ולרצות עוד עוצמה; התוצאה יכולה להיות שחקנים עם 'סבילות גירויים' הולכת ועולה, שכל פעם יצטרכו משהו קיצוני יותר כדי להשיג את הגירוי, וכך הלאה.
בסופו של דבר, לדעתי, ההישגים וההצלחות שבאמת נשארים לאורך זמן, זה אלו ששחקן היה צריך לחכות ולעבוד קשה כדי להשיג, ולא אלו שהוא קיבל מיד.
ושוב - אין לי בעיה, להיפך, אם להחליף את ה"לא", ל"זה לא בהישג ידך המיידי, איך אתה חושב שאתה יכול לנסות להשיג את זה?"
למשל, אם אתה רוצה קשת קסומה, אז אולי שימוש בכשרון ידע או בבירור בפונדק יכול לרמוז לדמות ללכת לברר בגילדה או בבית של דב"ש שהיה פעם סייר מפורסם בעיר סמוכה,
אולי להם יש אחת, והם יוכלו לתת לך אותה בעד זה שתפתור להם בעיה.
אבל מנגד - קשת קסומה לא תופיע בדוכן הבא בשוק רק כי אתה רוצה אחת.
וכמובן, יש את הדברים שמנוגדים להגיון של המערכה או לאיזון המשחק, שאני בהחלט בעד "לא רבתי", כמובן בתוספת הסבר:
"אני רוצה חפץ קסם אגדי, למרות שהדמות שלי ברמה 1" - כזה שאין שום סיכוי שדמות ברמה 1 אפילו תצליח להגיע למי/למקום בו הגיוני שחפץ כזה יוחזק.
"אני רוצה שהדמות שלי (שהיא בן-אדם) תדע לעוף באופן טבעי"
"אני רוצה לשחק גזע שהוא עדיין לא פתוח למשחק" (מסיבות טובות שנוגעות להגיון של האיזור בו מריצים, מה משתלב בו ומה לא, או איזון המשחק).
"אני רוצה שהנסיכה תתאהב בי, למרות שאני דמות ברמה 1 שגדלה בבית של איכרים" (ואין שום סיבה או הסבר הגיוני למה הנסיכה צריכה להתאהב דווקא בו).