• ברוכים הבאים לפורום הפונדק
    הפונדק הוא הקהילה הוותיקה והמובילה של מבוכים ודרקונים, משחקי תפקידים ומשחקי לוח בישראל.
    ההרשמה היא בחינם ולאחר מכן תוכלו לפרסם הודעות, למכור ולקנות משחקים, לחפש קבוצה למשחק ועוד!

הרשמה /

אבולוציה בעולם שלכם

מסקרנות, כמה האבולוציה תופסת תפקיד בעולם שיצרתם?

אישית, באיי הסערה, הלכתי כמובן שישויות הבריאה יצרו את הבריאה, אך היום זה משהו די חלול בעיניי.
כאילו זה מאגניב ללכת על הפן המיסטי שהמציאו במדורות השבט לפני אלפי שנים של יצירת החיים, אבל זה גם די עצל.
הרי האבולוציה זו המציאות וזה גם עם המון פוטנציאל לדברים מעניינים לעומת ״באו האלים נפנפו בשרביט ויצרו אלפים, בני אנוש וגמדים״

אז איך אתם מכניסים (או לא) את האבולוציה / מדע הבריאה למשחק שלכם ?

במלסטרה, השארתי את כל זה לא ידוע במכוון.
היסטוריה ממש מפורטת קיימת ל-600 שנים האחרונות, סיפורים פחות מפורטים למאות השנים לפניה, ומעט מאד על מה שקרה לפני זה (למעט אצל כמה גזעים עתיקים, שזוכרים באורח חלקי/סובייקטיבי תקופות קודמות שמגיעות ללפני 1500 שנים+).
היתר זה סיפורים של דתות שונות ומסורות שונות שאני לא מכריע ביניהן ולא כותב בשום מקום מי מהן צודקת, אם בכלל.

מצד שני, בעולם עם קסם, יצורים על-טבעיים וכ"ו, ושישויות אלוהיות (גם אם אצלי לא ברורות ועם המון מקום למחלוקת עליהן, מי הן ומה הן רוצות) ספק אם הייתי הולך על אבולוציה מדעית יבשה גרידא.

היה לי פעם (מאד פעם) רעיון שלא התפתח מאד, אבל הוא כולל אבולוציה של מינים לא לפי ברירה טבעית, אלא לפי תכונות אופי והתנהגות. העקרון הוא שאם משהו רוצה לרכוש תכונה או תכונות וחולם עליהם או מתנהג בהתאם הוא יתפתח לשם.

היתה ישות בשם "המהלך" שעברה בעולם, נתנה לדברים שמות והיא היתה הראשונה שהיתה לה צורה דמוית אדם. לכן כל הגזעים נראים כמו דמויי אנוש: הגמדים שהתפתחו מסלעים, האדריאדות שהתפתחו מעצים, בני האדם שהתפתחו מחיות וכו.. זה כי כולם שאפו להיות כמו המהלך.

גובלינים הם ננסים שעוותו ע"י חמדנות ואכזריות.
אלפים הם למעשה דריאדות שהתפתחו על ידי שאיפה ליופי.
חיות קטנות (שועלים, גריות) התפתחו לזוטונים, חיות בינוניות לבני אדם וחיות גדולות לענקים. ליקנוטרופיה היא פשוט מחלה שמחזירה אותך לצורה קדומה יותר.

במלסטרה, השארתי את כל זה לא ידוע במכוון.
היסטוריה ממש מפורטת קיימת ל-600 שנים האחרונות, סיפורים פחות מפורטים למאות השנים לפניה, ומעט מאד על מה שקרה לפני זה (למעט אצל כמה גזעים עתיקים, שזוכרים באורח חלקי/סובייקטיבי תקופות קודמות שמגיעות ללפני 1500 שנים+).
היתר זה סיפורים של דתות שונות ומסורות שונות שאני לא מכריע ביניהן ולא כותב בשום מקום מי מהן צודקת, אם בכלל.

מצד שני, בעולם עם קסם, יצורים על-טבעיים וכ"ו, ושישויות אלוהיות (גם אם אצלי לא ברורות ועם המון מקום למחלוקת עליהן, מי הן ומה הן רוצות) ספק אם הייתי הולך על אבולוציה מדעית יבשה גרידא.
אי-הכרעה בין מסורות שונות הוא כלי מאד חזק. יותר מזה, כאשר אני מריץ - אני נותן הוכחות / חיזוקים לנכונות של כמה מסורות גם אם הן סותרות. זה נותן לשחקנים תמריץ לחקור הלאה.

אבולוציה לפי תכונות אופי זה רעיון ממש מעניין ומגניב.
בעולמות פנטזיה גבוהה שבכל מקרה יש קסם וכך הלאה, ברור שלאלים יכולה להיות השפעה - אבל הם עד כדי כך עוסקים ב micro management כדי לעשות אופטימיזציה ? בספק.

למשל בשר הטבעות, היצירה של האורוק היי כגזע מהונדס כמעשה של קסם נשמע לי היגיוני. גמדי גבעות והרים זה לגמרי אבולוציה בעיניי.

ליקנוטרופיה היא פשוט מחלה שמחזירה אותך לצורה קדומה יותר.
מזכיר את CRYSTAL HEART
אי-הכרעה בין מסורות שונות הוא כלי מאד חזק. יותר מזה, כאשר אני מריץ - אני נותן הוכחות / חיזוקים לנכונות של כמה מסורות גם אם הן סותרות. זה נותן לשחקנים תמריץ לחקור הלאה.

איזה מקום האבולוציה תופסת בחיי היומיום שלכם? או של קאובוי במערב הפרוע? פיראט בקריביים? אביר במסעי הצלב?
כנראה שמועט מאוד - ואם כן, אז יש לה בעיקר משמעויות פוליטיות וחברתיות.

בעולם האמיתי, אנשים מהסוג של אוכלי-מוות לפעמים מכחישים את האבולוציה כחלק ממסע השנאה והנקם שלהם נגד המדע, הקידמה והמין האנושי שאינו גבר עם כסף שמאמין בכוח עליון כלשהו. אנשים אחרים מסוג של אוכלי-מוות בעבר השתמשו במונחים מתחום האבולוציה כדי להסביר למה יש אנשים שמטבעם נחותים יותר ולכן מותר ואף מומלץ לשעבד או להרוג אותם.

אבולוציה מהפן המדעי יותר בעולם משחק ממוצע, יכולה לבוא לידי ביטוי כאשר מגלים סימנים לקיומם של אבות קדמונים או צורות חיים אבודות - שחלקן עדיין חיות ונושמות ומעוניינות לנעוץ את שיניהן בבשרו הרך של ההרפתקן - ראו למשל כל ההרפתקאות עם איי דינוזאורים ועולמות אבודים שכאלה.

בעולם מד"בי, אפשר לבחון את האופן שבו יצורים חייזריים או חיות ואנשים מהעולם האמיתי התפתחו והשתנו תחת תנאים סביבתיים זרים. או רעיון מעניין כמו איך תיראה האבולוציה של העתיד הרחוק מאוד. משהו כזה למשל הופיע בספר המדע הספקולטיבי הישן "לאחר האדם" שהציג את כדור הארץ בעוד 65 מיליון שנה וצורות החיים שהתפתחו בו כדי למלא את הנישות האקולוגיות השונות - כך למשל אחרי שמרבית הפרסתנים הגדולים והטורפים הוכחדו על ידי המין האנושי, מי שהתפתחו למלא את הנישות שלהם היו חולדות ונימיות (שהתפתחו לחיות דמויות זאבים ודובים), ארנבונים (שהתפתחו למלא את הנישה של האיילים), חזירים (שצאצאיהם דומים לפילים) ופינגווינים (כעת דמויי לווייתנים ודולפינים).

לאבולוציה לצערנו יש השפעה סוציו-פוליטית ומסורית שמקבלי החלטות צריכים להתמודד אותה.
בעבר אבולוציה סיננה החוצה מחלות תורשתיות ופגמים מולדים. היום, עם הכלכלה והרפואה המודרנית, כאשר "נטרלנו" את הברירה הטבעית, המחלות התורשתיות והפגמים מתפשטים באמצעות סחף גנטי. לאורך זמן זה משפיע.

(קטונתי מוסרית - אני לא מציג עמדה, רק את הבעיה).

או לחליפין, הרפואה והכלכלה המודרניות (אוגוסטוס קיסר היה האדם העשיר ביותר בהיסטוריה. אני חי יותר טוב מאוגוסטוס), איפשרו לאנשים לחיות חיים טובים, מלאים ויצירתיים במקום אלימים, בזויים וקצרים. במיוחד לאנשים שב"מצב הטבע" היו מתקשים לשרוד בגלל קוצר נשימה, קוצר ראיה או צליעה.

דווקא היכולת לאתר ולמפות מחלות תורשתיות, יחד עם מודעות לתכנון משפחה, מצמצמים בהרבה מקרים סיכויים למחלות תורשתיות, כמו שכל זוג שהלך לעשות בדיקות גנטיות לפני שמתכננים את הרחבת המשפחה יודע.

הרפואה הגנטית היא ברכה, אבל זה לא אומר שהבעיה לא קיימת. בעולם המערבי שבו יש מודעות לתכנון המשפחה, רמת הפריון נמוכה מהרמה הנדרשת לחלופת אוכלוסיה ולכן האוכלוסיה מזדקנת והבעיה תפתור את עצמה למצער.

אבל השתלטנו על התרד. בוא לא נמשיך את הדיון פה.

אם כבר הזכרתי את "לאחר האדם", אז השתמשתי בחיות שם בתור מפלצות לעולם שהרצתי בו פעם - הדמויות השתתפו בציד של גיגאנטילופה - אנטילופות שהתפתחו לממדי ענק ותפסו את הנישות של פילים וקרנפים:

1726315820570.png

יצור אחר שהופיע שם ותמיד חשבתי שיכול להיות מגניב להתשתמש בו בתור מפלצת אבל משום מה אף פעם לא עשיתי את זה, היה מין עטלף קרקע ענק ומפלצתי - הכנפיים, איברי התנועה העיקריים שלו, התפתחו לרגלי הליכה. איברי האחיזה העיקריים של העטלף המקורי, הרגליים, התפתחו לזרועות עם טפרי-ציד שמשתלשלות קדימה מעל לרגליים הקדמיות. זה נראה לגמרי כמו מפלצת מו"ד אימתנית. כאן אפשר לראות את היצורים הללו, המכונים מפלצתוני-ליל (night stalkers) כשהם צדים ארנבייל (ארנב ענקי בממדי אייל שפיתח פרסות קרניות בקצה אצבעותיו) :

1726316045373.jpeg

מסקרנות, כמה האבולוציה תופסת תפקיד בעולם שיצרתם?

אישית, באיי הסערה, הלכתי כמובן שישויות הבריאה יצרו את הבריאה, אך היום זה משהו די חלול בעיניי.
כאילו זה מאגניב ללכת על הפן המיסטי שהמציאו במדורות השבט לפני אלפי שנים של יצירת החיים, אבל זה גם די עצל.
הרי האבולוציה זו המציאות וזה גם עם המון פוטנציאל לדברים מעניינים לעומת ״באו האלים נפנפו בשרביט ויצרו אלפים, בני אנוש וגמדים״

אז איך אתם מכניסים (או לא) את האבולוציה / מדע הבריאה למשחק שלכם ?
זאת שאלה מאוד פנטזיה־צנטרית...

בכל אופן, גם במשחקי פנטזיה הקמפיינים שלי לא נוטים לעולמות מוכנים מראש, אז השאלה כמה קיימת לעולם מטאפיזיקה עמוקה לרוב תלויה בשאלה כמה רעיונות בסיסיים שהיו לי לגבי הקמפיין היו קשורים למטאפיזיקה של העולם וכמה זה עניין את השחקנים לאורך הדרך. היה לי קמפיין אחד (מצודה בספר, ששוחק בוואנור) בו עסקנו יחסית הרבה במטאפיזיקה של העולם, אבל זה היה עולם בלי אלים ידועים ובלי כמעט ידע על איך העולם נוצר. גילינו טיפה על איך העולם נוצר תוך כדי הקמפיין (כלומר, פיתחנו את התשובות תוך כדי הקמפיין). בכל אופן, שם לא הייתה אבולוציה כי העולם כולו נוצר ע"י אנשים מתוך תוהו, שהוא עצמו היה סוג של אירוע אפוקליפטי שסיים איזה עולם קודם.

ברוב משחקי הפנטזיה ששיחקתי לא עסקנו בשאלה איך נוצר העולם או בעלי החיים ובני האדם, אז שאלות כמו אבולוציה לא עלו למיטב זכרוני. לא הרגשתי מעולם שזאת שאלה שחסרה לי תשובה עליה במשחק.

הרבה ז'אנרים של משחקים מבקשים לעסוק במטאפיזיקה בצורה הרבה יותר מוגבלת מפנטזיה. שיחקתי הרבה מאוד משחקי סופר גיבורים בשנים האחרונות, ועסקנו במטאפיזיקה של הכוחות בכולם לדעתי, אבל מן הסתם, אין הרבה צורך בעיסוק בשאלה "מאיפה הגיעו בני האדם ובעלי החיים" לרוב במשחקי סופר גיבורים.

לאבולוציה לצערנו יש השפעה סוציו-פוליטית ומסורית שמקבלי החלטות צריכים להתמודד אותה.
בעבר אבולוציה סיננה החוצה מחלות תורשתיות ופגמים מולדים. היום, עם הכלכלה והרפואה המודרנית, כאשר "נטרלנו" את הברירה הטבעית, המחלות התורשתיות והפגמים מתפשטים באמצעות סחף גנטי. לאורך זמן זה משפיע.

(קטונתי מוסרית - אני לא מציג עמדה, רק את הבעיה).
האבולוציה לא עשתה שום דבר שונה בעבר ממה שהיא עושה עכשיו. היא אף פעם לא בררה פגמים. פגמים זה רעיון אנושי.
אבולוציה היא התהליך של השינוי המתמשך ביצורים בתוך השפעה של לחצים סביבתיים. אתה מסתכל על שינוי כלשהו בלחצים הסביבתיים (למשל, רפואה מודרנית) ומדמיין שהתהליך הפסיק. ואי אפשר בלי קצת תבלין אאוגניקה.

עריכה אחרונה:
בין מכשפים שיכולים לעוות או אפילו לייצר חיים, יצורים שיכולים לבוא ממישורים אחרים ומעולמות מקבילים, מוטציות עקב קסם, ואלים שונים ומשונים - שכולם קיימים הרבה מאוד זמן - קשה יחסית לתאר אבולוציה או אפילו בריאה מסודרת כמוצא לכל המינים החיים בעולם של פנטזיה גבוהה כפי שעושים בעולם שלנו.

בעיקרון, כשעולה השאלה "מאיפה באה המפלצת המוזרה הזאתי?", התשובה הנפוצה היא "מכשף יצר אותה". ינשודוב, בוהה, חקיין, וכן הלאה. מה גם שבפוליתאיזם נוסח מו"ד כל אל יכול (לפחות תיוארטית) לברוא יצורים משלו, לרוב בלי להיות חלק מתוכנית מסודרת של העולם. לפעמים כדי שגם להם תהיה בריאה "משלהם", לפעמים כדי לתקוע אצבע בעין לאלים בכירים מהם, ולפעמים סתם מתוך טירוף או גחמה אלוהית.

חלק גדול מהמפלצות בFiend Folio הידוע לשמצה ממוד"מ1 הן נטולות הגיון אקולוגי כלשהו. גם לא ברור איזה אל היה בורא זוועות כמו האומפלבי* או הקרבונקל**, מה שמשאיר את ההסבר היחיד לקיומם של היצורים האלה במנהגי צריכת האלכוהול של תושבי האיים הבריטיים.

* דמוי אדם שעיר ומלא חשמל סטטי שמתלווה לחבורה ומזדנב אחריה, מרעיש במארבים והורס התגנבויות ומידי פעם נותן עצות גרועות למציאת אוצר אותו הוא דורש לעצמו.

** מין ארמדיל מעוך עם אבן חן על המצח, שמספר לחבורה כמה היא שווה הרבה ומשכנע את החבורה לריב עליה, אבל אם לוקחים לו אותה היא מתפוררת והוא מת, לא שזה איכפת לו כי מושג המוות לא קיים מבחינתו. אני חושב שהפסיכולוג של הבחור שהמציא את הדבר הזה צריך לראות פסיכולוג בעצמו.

חשוב לזכור שעל מנת שיווצר סחף גנטי, צריך שלאותו חריג יינתן מעט מרחב התפשטות בלי שאחרים יחסמו את דרכו. חוץ מזה, לא הכול קודר בתחום הברירה הטבעית. בספרו "העולם עצום" אד יונג מביא בפרק על הראייה אזכור על נשים שיש להם ארבע סוגים של תאי ראיה להבדיל מהשלושה שנמצאים אצל כולנו.
ישנו גם שבט הבאג'או שמותאמים יותר לחיים מתחת למים מכולנו.

אבולוציה בעולמות פנטסיה, ובעיקר אבולוציה של מינים תבוניים, כפופה לכלל שיותר מכל דבר אחר, המינים התבוניים העיקריים צריכים להיזהר לא להיכנס אל עמק המוזרויות. בעולמות מד"ב, זה מורכב יותר וכפוף לנורמות תרבותיות. כיום, הודות לגמישות המינית הרבה יותר של חברתנו, ניתן לתאר סוגים של בני אדם שלא היו עולים על דעתו של סופר משנות הארבעים או החמישים. לסנדרסון ואריקסון, לדוגמא, יש בני אדם כחולים. הם אומנם לא הגזע העיקרי של אותו עולם אבל הם, כנראה, מבוססים על אותה משפחה כחולת עור מקנטקי שמוכיחה שצבע העור הזה ייתכן אצל בני אדם.

ההשראה שלי לדיון הזה היה הפרק של עושים היסטוריה על התפתחות הריצה בגוף בני האדם וההשוואה לחיות אחרות

בין אם זה עולם פנטזיה או מדע בידיוני, הרי כל הגזעים הם בערך באותה מהירות ובערך אותם מאפיינים פיזיים.
כמעט אין משחק שמנסה להתמודד עם הפרשים פיזיולוגיים אמיתיים. לפחות ממה שאני ראיתי.
החריג שראיתי זה משחקים בסגנון Transhuman ששם באמת יש סקינים שמאפשרים תכונות פיזיות שונות לגמרי, בסגנון Eclipse Phase

לפני כמעט שנתיים, כתבתי את הפוסט הזה על האבולוציה החברתית של שבטי הערפדים:

הפיכת אנשים לערפדים היא סוג של רבייה בררנית (selective breeding), בה מעמידים דור חדש לפי תכונות רצויות.
כך שהערפדים האנרכיסטים של היום, למשל, נוצרו ככאלה בגלל שערפדים עם מחשבות פילוסופיות על החירות מתישהו בעבר בחרו להפוך לערפדים כל מיני מופרעים ומורדים שייצגו אותה בעיניהם.

אני רק מניח פה משהו שקשור בעקיפין:
לאחרונה הרצתי תרחיש Alien (הנוסע השמיני) והחייזר הקלאסי בה, עובר סוג של "אבולוציה" כל כמה שעות וזה ממש מגניב להשתמש באותו יצור בצורה שונה ועם נתונים שונים בכל פעם שפוגשים אותו.

Face Hugger

1726581134514.png

Chest Burster
1726581184763.png

Drone
1726581224898.png

וזה עוד ממשיך שלב או שניים...

חזרה