Dark Sun Creature Catalog - מבוכים ודרקונים 4

Dark Sun Creature Catalog - מבוכים ודרקונים 4

Information
פורסם ב02 יוני 2011
נכתב על ידי האיש הזקן

Dark Sun Creature Catalog - מבוכים ודרקונים 4 השמש השחורה מפלצות

שם המוצר: Dark Sun Creature Catalog

שיטה: מבוכים ודרקונים 4

כותבים: Richard Baker and Bruce R. Cordell

שפת המוצר: אנגלית

מספר עמודים: 144 עמודים

מוציא לאור: Wizards of the Coast

מחיר מומלץ לצרכן: 20 דולר

דרוג המוצר: 4 מתוך 5


השמש השחורה הוא עולם מערכה למבוכים ודרקונים, שמציג עולם מדברי שנשלט על ידי מלכי דרקון אכזריים ורבי עוצמה. זהו אחד מעולמות המערכה המשובחים שקיימים במו"ד, ובמה' 4 הוא יצא לאור מחדש כסדרה של שלושה ספרים.

הספר השני מביניהם הוא קטלוג המפלצות, שמציג מגוון של כ-200 מפלצות חדשות לשימושכם, כמו גם מידע על מלכי הדרקון, תבניות להתאמת מפלצות לשמש השחורה ועוד. הספר כולל 144 עמודים בכריכה קשה והוא נמכר במחיר נמוך להפליא של 20 דולר. השמועות מספרות שדבר זה נובע מכך שבמקור הוא היה מיועד להיות מודפס בכריכה רכה, אך עקב טעות בבית הדפוס, הוא הודפס בכריכה קשה – צ'ופר לנו.

פרק ראשון - היצורים באתאס (השמש השחורה)

כמו שאמרתי, הספר מכיל קרוב ל-200 מפלצות חדשות, כשמחציתן מיועדות לתקופה הגיבור והשאר מתחלקות בין תקופת המופת לאגדה. הספר כמובן מכיל מפלצות רבות שהופיעו במהדורות קודמות של השמש השחורה.
המפלצות בנויות לפי הסטאטבלוק החדש, שמחלק את היכולות לפי סוג הפעולה שדרוש עבורן (פעולה רגילה, תנועה וכך הלאה – אפשר לראות דוגמא באתר מכשפי החוף). אישית, שני סוגי הסטאטבלוקים עובדים עבורי.

שיפור משמעותי למפלצות הוא שדרוג הפלאף שלהן – בניגוד לפלאף האנמי במגד"מ הרגיל, שנובע בעיקר מהיותו גנרי, הפלאף כאן מגניב ומעניין. עם זאת, השיפור עדיין לא מספק – הפלאף מופיע כידע ואגדות, כלומר, הוא מיועד לשחקנים. כמנחה, לא קיבלתי השראה להרפתקאות המבוססות על הפלאף, או ידע "נסתר" – בקיצור, יש למכשפי החוף עוד מקום לשיפור, אף שלעומת מגד"מ 1 השיפור הוא אדיר.
עוד שינוי מבורך בתיאור המפלצות בספר הינו שהעיפו את קבוצות ההתקלות מתיאור המפלצות. במגד"מ 1 היה קטע קצר, חסר-תועלת לחלוטין שאמר שאפשר למצוא גובלינים עם וורגים... טוב שהוא הלך.

ועכשיו למכאניקה עצמה – המפלצות בספר פשוט משובחות. העיצוב המכאני משובח, ואמנם יש מספר מועט יחסית של מפלצות בספר, אבל לרובן יש כוחות מיוחדים, חלקם מקוריים ומיישמים את המכאניקה באופן חדשני, והם עובדים בצורה מצויינת. גם הקונספט שעומד מאחורי חלק מהמפלצות הוא מעולה. כמה דוגמאות לסבר את האוזן:
קקטוס זומבי – כן, יש צמח אל-מת! ולא רק זה, יש לו פירות – כך שאם הרפתקן לא שם לב שהקקטוס הוא בעצם זומבי, ושותה את הפירות, הוא הופך לנשלט. פשוט מרושע.
לבלוגי, שיש לו תמונה מעפנה, יש פעמון שאיתו הוא מושך אליו יצורים ומשתלט עליהם במכאניקה חמודה.
לזומבי המלח (כל הזומבים בשמש השחורה שונים ממה שאתם מכירים) יש יכולת שמאפשרת לו לתפוס יצור, ובכל פעם שהיצור נכשל בהמלטות, הוא סופג עוד נזק.
ה-Floating Mantle הוא יצור שליו, עד שהוא נכנס לתקופת הרבייה, אז הוא הופך לאגריסיבי ומגן על צאצאיו.
בשמש השחורה אין דרקונים רגילים, יש את מלכי הדרקון – כולל הדרקון של טיר, שיכול להיות קרב אפי נפלא, ואת הדרקולטאים ששייכים ליסודות.
הספר גם מכיל גזעים כמפלצות, בסגנון האלפים (שאינם מתגוררים ביערות, אלא יותר מזכירים קבצנים), האלדרין (יצורים שאיבדו את ביתם במישורים וכעת נודדים), דמי-הדרקון (שקרואים Dray והינם יצירה של אחד ממלכי הדרקון) וכך הלאה. השילוב של הגזעים במערכה הוא מוצלח וההצגה שלהם כיריבים עשויה היטב.
ועוד, ועוד, ועוד... מכאניקה נפלאה משולבת בפלאף איכותי.

פרק שני - אישויות ידועות

לאחר התרוממות הרוח שחוויתי בפרק הראשון, ציפיתי לקרוא את הפרק השני, שמקדיש לכל מלך דרקון שני עמודים וגם סוקר מספר דב"שים ידועים בעולם המערכה. אציין לתומי כי ציפיתי למידע למנחה, שמתאר כיצד לשלב את מלכי הדרקון או את שאר הדב"שים במשחק – וגם שיהיו קצת סטאטבלוקים.
להפתעתי, במקום לקבל פלאף מגניב, כל מלך דרקון זוכה לפסקה או שתיים של טקסט ושאר העמוד מכיל תיאורים מכאניים של מלך הדרקון בקרב (שבינינו, מתי כבר נשתמש בזה?) ועוד שתי פסקאות נתונים עבור משרתים של מלך הדרקון. והספר לא עוצר כאן, אפילו עבור דב"שים שאמורים להיות בעלי-ברית של הדמויות, אין מידע סיפורי, אלא רק מידע מכאני על היכולות שלהם בקרב.
בקיצור, אכזבה רבתי – במקום לקבל רקע והשראה כיצד להפוך את ההרפתקאות שלי למגניבות עם מלכי דרקון, קיבלתי מידע מכאני חסר תועלת למדי. היה עדיף למחוק את הפרק הזה ופשוט להוסיף עוד מפלצות רגילות.

פרק שלישי - אפשרויות להיתקלויות

פרק זה למעשה מכיל מספר חלקים שיעזרו לך לבנות היתקלויות שמתאימות לעולם המערכה של השמש השחורה. מדובר בעולם מדברי, בעל אקולוגיה משל עצמו וכמובן תוואי שטח מתאים. לכן מציעים גם מכשפי החוף מספר תוספות למנחה שאוהב לבנות היתקלויות ו/או מפלצות מעניינות.
ראשית, הפרק מתחיל בשני עמודים שמסבירים כיצד להמיר מפלצות מעולמות מערכה אחרים לעולם המערכה המדברי של השמש השחורה – למעשה, פשוט לשנות את התיאור ואת התכונות שיתאימו למדבר. לא משהו מורכב אבל בהחלט מועיל.
לאחר מכן אנו נכנסים לדבר שהוא חדש יחסית – תבניות למפלצות. הרעיון הוא לקחת קבוצה של מפלצות שונות ולתת להן מאגר של כוחות משותפים, ובכך להעניק להן מכנה משותף. זה דורש קצת עבודה מצד המנחה אבל זה בהחלט חמוד. הספר מציג ארבע תבניות – מפלצות בזירת קרב, מגע יסודני, מאומנות פסיונית, ומעוותות שמש.
הפרק מסתיים באוסף של מלכודות, סכנות ותוואי שטח חדשים לשמש השחורה. אחלה רעיונות מסתתרים כאן.

עיצוב וירקות

הספר עצמו מעוצב במיטב המסורת של מכשפי החוף, בכריכה קשה ובצבע מלא. אין תלונות כאן, וגם רמת הכתיבה בהחלט מספקת רצון. המקום היחידי שבו יש אכזבה מסויימת היא רמת האיורים – חלק מהמפלצות נראות... קומיות, ולא ממש כמו מפלצות אכזריות או מטילות אימה. למשל לבלוגי, שהינו מפלצת מעניינת מכאנית, יש תמונה די זוועתית.
בסה"כ הספר עושה את העבודה, אבל טוב היה אם היו עושים עוד מקצה שיפורים לחלק מהאיורים של המפלצות בספר.

אפילוג – על מגדירי המפלצות השונים במה' 4

הסיבה העיקרית שרכשתי את הספר היא מכיוון שמגדיר המפלצות הראשון הפך לחסר תועלת עקב השינויים הרבים שעברו על מכאניקת בניית המפלצות מאז יצאה מה' 4 לאור. למעשה, אפשר להגיד שהרצתי את המשחק שלי בשנה וחצי האחרונות עם מגדיר מפלצות אחד – מתוך האפילה. אמנם הוא מגניב (היי, אני הכותב!) אבל רציתי עוד מגוון מפלצות שאני יכול להשתמש בהן בהתרעה קצרה.
עכשיו חלקכם מגרדים בפדחת ושואלים – על אילו שינויים הוא מדבר? תשובה קצרה – תקראו את ה-errata באתר מכשפי החוף לתהליכי בניית המפלצות.

תשובה ארוכה – ניתן לחלק את המפלצות במו"ד 4 כשייכות לאחד משלושה דורות.
הדור הראשון הוא המגד"מ, שבו מרבית המפלצות חלשות יתר על המידה, לא מאוזנות או פשוט לא מעניינות. למעשה, למעט מפלצות "רגילות" (שאינן בכירות או עלית) לתקופה הגיבור, הוא חסר שימוש. לא רק אני חולק דעה זאת, גם מכשפי החוף מודים בזאת, ולכן הם הוציאו לאור את ה-Monster Vault, שלמעשה מהווה עדכון למגד"מ ומכיל גרסאות מאוזנות ומחוזקות של המפלצות במגד"מ 1.
הדור השני יצא לאור עם מגד"מ 2, ובו ביצועים ואיזונים מחדש למפלצות, בדגש על מפלצות בכירות, עלית, נחילים ומפלצות מתקופות המופת והאגדה.
הדור השלישי הגיע, כצפוי, עם מגד"מ 3. הדגש בו היה על העלאת תפוקת הנזק של המפלצות – הן פשוט לא עשו מספיק נזק בדורות הקודמים בתקופות המופת והאגדה. כעת הן עושות 50% יותר נזק. לטעמי, בגלל שמדובר בהתאמה פשוטה של הגדלת הנזק, השינוי הוא פחות משמעותי.
כהערה, מתוך האפלה הוא דור שני – במלים אחרות, המפלצות מאוזנות ומחוזקות, אך צריך להגדיל את הנזק פי 1.5 בערך.

לכן אני אישית הפסקתי להשתמש במפלצות מ"הדור הראשון" (מישהו רוצה לקנות את המגד"מ שלי?), ובעצם אני משתמש רק במתוך האפילה, ומהיום גם ב-DSCC.

סיכום

קטלוג המפלצות של השמש השחורה מומלץ בהחלט, גם בגלל המפלצות שעשויות בקפידה ושיפתיעו את השחקנים שלכם בקרב, וגם בגלל הפלאף וההשראה של השמש השחורה שנובעים מתוכו. רק אל תצפו למידע מעניין על מלכי הדרקון או להשראה להרפתקאות.


סקירות נוספות

פיד רסס הצטרף לרשימת הדיוור הפונדק בטוויטר הפונדק בפייסבוק

כניסה לאתר

הצטרף לצוות הפונדק

יש לך תוכן מגניב של משחקי תפקידים או משחקי לוח?
שיחקת במשחק חדש ומדגדג לך לכתוב לו סקירה?
מעוניין לפתוח בלוג בפונדק?

אתה מוזמן לפרסם בפונדק - כל מה שעליך לעשות זה ליצור משתמש, ואז תוכל לפרסם את הכתבות ישירות באתר. פנה אלינו בשאלות או הצעות.