Monster Manual IV - מבוכים ודרקונים 3.5

Monster Manual IV - מבוכים ודרקונים 3.5

Information
פורסם ב31 ינואר 2008
נכתב על ידי האיש הזקן

Monster Manual IV מבוכים ודרקונים 3.5 מגדיר מפלצות 4

שם המוצר: Monster Manual IV

שיטה: מבוכים ודרקונים 3.5

כותבים: Gwendolyn F.M. Kestrel

שפת המוצר: אנגלית

מספר עמודים: 224 עמודים

מוציא לאור: Wizards of the Coast

מחיר מומלץ לצרכן: 35 דולר

דרוג המוצר: 2 מתוך 5


מגדיר המפלצות 4 הוא ספר בן 224 עמודים, כולם צבעוניים. הספר מפורסם על-ידי Wizards of the Coast, ומחירו הוא 35 דולר. הספר, בדומה לקודמיו, מכיל מגוון מפלצות, אך יש בו שני שינויים עיקריים ממגדירי מפלצות קודמים: הראשון הוא בתיאור המפלצת, הן מבחינת הסעיפים והן מבחינת מבנה ה-statblock. השני מתמקד במגוון המפלצות; ניתן למצוא כאן הרבה מפלצות שהן פשוט מפלצות ישנות שעליהן מולבשות מספר דרגות של מקצועות (yuan-ti לוחם, לדוגמא). אפשר לסכם זאת במשפט שרשום בשער האחורי - Scores of Monsters that are fun to play and easy to run.

מכיוון שהספר מורכב מפרק אחד, אני אחלק את הסקירה לשלושה חלקים: המבנה החדש של רשומת מפלצת, מפלצות חדשות, וחידוש מפלצות קיימות.

המבנה החדש של רשומת מפלצת:
השינוי הראשון והעיקרי לטעמי הוא מעבר מה-statblock הישן והמוכר (ממגדיר המפלצות 1) ל-statblock חדש, שמנסה לסדר את התכונות לפי "סעיפים". בתחילה יש נתונים כלליים על המפלצת, יוזמה, חושים ושפות. הסעיף הבא סוקר את ההגנות של המפלצת, הסעיף השלישי עובר על היכולות ההתקפיות ותנועה ולבסוף הסעיף הרביעי סוקר את שאר יכולות ותכונות המפלצת. אחרי זה מופיעים פירוטי היכולות. אישית, העדפתי את מבנה ה-statblock הישן, מכיוון שגרפית הוא יותר נוח לעין, לטעמי, וכיוון שמדובר במגדיר מפלצות, אין לי צורך ב"חלוקה" לתכונות לפי השימוש. בהרקפתאות אולי זה יותר נוח, במגדיר מפלצות אני יותר "שמרן".

השינוי השני הוא בסעיפים, כאשר לכל מפלצת קיימים הסעיפים הבאים: תיאור המפלצת, טקטיקה ואסטרטגיה, התקלות לדוגמא, אקולוגיה, אוצר טיפוסי, אגדות על המפלצת, שילוב בממלכות נשכחות ושילוב באברון. לעיתים מופיעים גם נתונים על המפלצת כדמות שחקן, ודוגמית למאורה (lair).

כל המידע הנוסף הזה מגיע במחיר - כל רשומת מפלצת צורכת שניים אם לא שלושה עמודים, (אם כי לעיתים יש גרסא רגילה וגרסא מחוזקת), לעומת מגדירים קודמים, ששם כל מפלצת תפסה עמוד או לעיתים אף פחות.

כעת ננתח כל סעיף בפני עצמו:
טקטיקה ואסטרטגיה - לעיתים הסעיף מועיל, לעיתים הוא מיותר, כתלות ביכולת המפלצת. יכול להיות שימושי למנחה המתחיל או למפלצת בעלת יכולות רבות. סעיף דומה היה קיים גם במגדירים קודמים, אם כי בפחות פירוט. לא בטוח שהפירוט הנוסף מועיל.
התקלות לדוגמא - כמעט תמיד סעיף מיותר לחלוטין, מתאר התקלות לדוגמא או יותר. מזכיר קצת הרפתקה מבחינת התיאור שלו ולא מגדיר מפלצות.
אקולוגיה - סעיף מעניין בדרך כלל. תמצאו כאן פרטים על הסביבה שבה היצור חי, אורח החיים שלו, תכונות פיזיות ונטייה. בדרך כלל שווה.
אוצר טיפוסי - חסר טעם בעיניי, מספיק לרשום בשורה כמו שנרשם פעם.
אגדות על המפלצות - טבלה שימושית להפליא, בה מתואר הידע שיש לדמויות שחקן על המפלצת לפי מיומנות ידע מסויימת (דת, טבע, כיו"ב) ולפי התוצאה שהוא גילגל. מגניב.
שילוב במערכות - קיים ממגדיר מפלצות שלוש; לטעמי, צ'ופר יפה, וזה במקום למי שמשחק במערכות הרשמיות של מכשפי החוף. שימושי גם למי שמשחק במערכה משלו ורוצה רעיונות לשילוב.
המפלצת כדמות שחקן - סעיף שאף פעם לא אהבתי, גם כאן אני לא אוהב אותו. היה עדיף לרכז לטעמי כהרחבת רשת אם חייבים.
דוגמית מאורה - אומנם יש מפה נחמדה עם כמה תיאורי חדרים, אבל זה סתם dungeon hack ולא שימושי בכלל לטעמי. בדרך כלל דוחף את רשומת המפלצת לשלושה עמודים, ביזבוז מקום יקר.

לפני שאני אסכם את החלק הזה, אני אגיד שמעבר לנוחות השימוש בחומר שמופיע בכל רשומת מפלצת, חשוב גם כמה מקום פיזי תופסת כל מפלצת בספר. במגד"מ 3 (ובספרי מפלצות אחרים) משתמשים בעמוד או שניים לכל מפלצת. כלומר, אין מפלצות שחולקות ביניהן עמודים. החלטה נכונה לדעתי.
הבעיה במגד"מ 4 היא שהדבר גורם לניפוח בסעיפים מיותרים של רשומת המפלצת. עקב כל המידע המיותר (דוגמית מאורה, המפלצת כשחקן דמות, התקלויות לדוגמא, אוצר טיפוסי וניפוח סעיפים אחרים) כל מפלצת תופסת שני עמודים, גם אם היא "פשוטה" או "שגרתית".
ב-Monsternomicon, ספר מפלצות אחר, גם מוקדשים שני עמודים לכל רשומת מפלצת. ההבדל הוא ששם אין כל-כך הרבה תוכן מיותר כמו שיש כאן לעיתים. במגד"מ 4 המבנה החדש של רשומת מפלצת הוא לא מספק, לטעמי. גם נוחות השימוש במגד"מ 4 פחותה ,לדעתי, עקב השינוי ל-statblock פחות נוח. בקיצור, השינוי לא עלה בהצלחה, לטעמי, למרות נקודות אור בדמות טבלת הידע והאקולוגיה.

מפלצות חדשות:
בספר יש כ-70 עד 75 מפלצות חדשות לחלוטין, בהשוואה למגד"מ 1, בו יש כ-350 מפלצות אם אני זוכר נכון, ולסביב ה-180 מפלצות במגד"מ 3. כפי שניתן לראות, השילוב בין רשומת מפלצת חדשה שתופסת הרבה יותר מקום לגרסאות מחוזקות למפלצות קיימות הוריד בצורה משמעותית את הדברים החדשים שתמצאו כאן.
וזהו החיסרון העיקרי של חלק זה בספר. לטעמי, מרבית המפלצות החדשות בספר שמישות ומעניינות. לדוגמא, קחו את ה Zern, גזע דמוי-אנושי שמתמחה בעריכת ניסויים על יצורים קיימים ויצירת חדשים מהם. או פירוט על ה-Avatars of Elemental Evil, יסודנים מרושעים וחזקים במיוחד. אי אפשר שלא להזכיר את ה Spawn of Tiamet, כתריסר מפלצות שמקורן בדרקונים המרושעים שנוצרו על-ידי Tiamet, אלת הדרקונים המרושעים, בכדי לחזק את השליטה שלה בעולם. הם אולי לא מתאימים לכל מנחה, אבל בעיניי הם סבבה. למי שאוהב דרקונים זה מומלץ. יש מספר שדים ושטנים חדשים, חוצן נייטרלי מעניין בשם Concordant Killer המשמש גם כמתנקש בשם האלים ועוד... יש כמובן מספר פירות באושים (Wizened Elder, Vitreous Drinker) אך האיכות בהחלט נמצאת כאן.
אם היו רק מפלצות חדשות בספר, הייתי הרבה יותר מרוצה ממנו, אך כפי שנראה בקרוב, זה לא המצב.

חידוש מפלצות קיימות:
במילה אחת - איכסה. Wizards of the Coast לקחו מפלצות קיימות, כגון אורקים, עוגים, Yuan-Ti, לטאישים ועוד, ופשוט בנו מגוון מפלצות עם מקצועות... דבר שבעצם נותן למנחה אפשרות לשלוף מהספר אורק מנהיג שבט מוכן מהמלאי וכן הלאה. לטעמי? מיותר לחלוטין. לא בשביל זה קיים מגדיר מפלצות, בשביל זה יש הרפתקאות. בכלל, החלק הזה בספר מחזק אצלי את התחושה ש-Wizards of the Coast ניסו להפוך את הספר לשילוב בין מגדיר מפלצות לבין ספר מתכונים להרפתקאות - לדוגמא, הלטאישים מגיעים כ"שבט" עם מפה, כך שבקלות אתה יכול להשתמש בהם בתור הרפתקאה בסיסית. הבעיה? לא בשביל זה אני קונה את הספר. השילוב יצא קלוקל. מאותה סיבה, לטעמי, יש גם את סעיף ההתקלות לדוגמא ברשומת מפלצת, כדי לתת התקלות מוכנה להרפתקה עתידית למנחה. פשוט לא במקום. רוצים לתת מפלצות עם מקצועות מוכנים? תנו לי אותן בנספח של ההרפתקאה, כך שלאחר שסיימתי להריץ אותה יש לי את המפלצות מוכנות לשימוש חוזר בהרפתקאות משלי. לא במגדיר מפלצות.
הייתי מעדיף שהיו מתמקדים רק במפלצות חדשות, אבל אם כבר מחדשים מפלצות קיימות, Wizards of the Coast היו צריכים לקחת דוגמא מספר החוקים לשחקן II - שם בנספח יש פשוט טבלאות עם כל הנתונים הרלוונטים לכל דרגה בכל מקצוע. היו נותנים לי טבלאות זהות לאורקים, ללטאישים וכיו"ב, שהיו מאפשרות לי ליצור בשתי דקות אורק נוכל בדרגה 7 ולטאיש ברברי4/לוחם2, והייתם רואים כיצד הייתי מהלל את Wizards of the Coast ומנשק להם את הרגלים. לצערי, הם בחרו בפיתרון קלוקל ומוגבל.

עיצוב ושונות:
הספר מעוצב בצורה הרגילה של Wizards of the Coast, כלומר שתי עמודות, עם גבול העמוד הרגיל שלהם. עברתי בפרוטרט קודם לכן על מבנה רשומת המפלצת אז לא אסקור אותו כאן מחדש. האומנות בד"כ משביעה רצון, אך לטעמי, פחות טובה במקצת ביחס ספרים קודמים. אם כי לכל מפלצת יש תמונה, דבר חשוב בהחלט. המפות באיכות גבוהה (כמובן שאפשר לשאול למה יש מפות במגדיר מפלצות...).
מעבר לכך, יש בסוף הספר שני עמודים המתארים מבוך לדוגמא, ללא מפלצות. אין לי מושג מה המשמעות של העמודים האלה. וכמובן, כמו בכל מגדיר מפלצות, Wizards of the Coast מוסיפים "גיבנת" לספר בדמות 18 עמודים לערך שמתארים מחדש את כל היכולות של המפלצות. פשוט מיותר לגמרי וסתם ביזבוז מקום יקר. לא צריך לחזור על מה שרשום כבר במגדיר המפלצות 1, רק את היכולות החדשות. יש גם מספר כישרונות חדשים למפלצות, אם כי לא משהו משמעותי.

סיכום:
המפלצות החדשות שקיימות בספר הן טובות, הבעייה שבשביל 35 דולר לקבל רק 70 מפלצות זו תמורה עלובה. חידוש המפלצות הישנות חסר טעם, והמבנה החדש של רשומת המפלצת בגדול אינו מוצלח, לטעמי. אני ממליץ למי שמחפש מפלצות נוספות לעיין ראשית במגדירי המפלצות I, II, III, ב-Fiend Folio ובספרים אחרים. מי שמחפש מעט מפלצות אך עם רקע נרחב ואיכותי, מומלץ שיעיין ב Monsternomicon. יש כל-כך הרבה ספרי מפלצות שם בחוץ, שאין ממש סיבה טובה לקנות את הספר הזה, אלא אם אתה חייב לקנות כל ספר מפלצות...

דירוג:
2 מתוך 5 למרבית האנשים.
3 מתוך 5 אם אין לך זמן פנוי ובאמת תשתמש בחידוש של המפלצות הישנות.


סקירות נוספות

פיד רסס הצטרף לרשימת הדיוור הפונדק בטוויטר הפונדק בפייסבוק

כניסה לאתר

הצטרף לצוות הפונדק

יש לך תוכן מגניב של משחקי תפקידים או משחקי לוח?
שיחקת במשחק חדש ומדגדג לך לכתוב לו סקירה?
מעוניין לפתוח בלוג בפונדק?

אתה מוזמן לפרסם בפונדק - כל מה שעליך לעשות זה ליצור משתמש, ואז תוכל לפרסם את הכתבות ישירות באתר. פנה אלינו בשאלות או הצעות.