Cthulhu: Death May Die, מלחמה עם קת'ולהו

Cthulhu: Death May Die, מלחמה עם קת'ולהו

Information
פורסם ב20 אפריל 2020
נכתב על ידי האיש הזקן


שם המשחק: Cthulhu: Death May Die

סוג: משחק לוח, שיתופי, טקטי, מיניאטורות

מספר שחקנים: 1-5

זמן משחק: 90-120 דקות

גילאים: 11+

מוציא לאור: CMON

מחיר מומלץ לצרכן: 100 דולר

דרוג: 4 מתוך 5


קתוהלו: המוות יכול למות הוא משחק לוח חדש ששואב השראה מספרי האימה של לאבקראפט, בהם יצורים על-טבעיים המטילים פחד ואימה פולשים לעולמנו. ספרים אלו מהווים השראה למספר רב של משחקי לוח, משחקי תפקידים ועוד, אך הפעם המשחק מציע טוויסט שונה.

ב Cthulhu: Death may Die אתם משחקים חוקרים בשנות ה-20 של המאה ה-20, אך אתם לא מנסים לחקור התרחשויות מוזרות - אלא חשפתם שאנשי כת הולכים לזמן את אחד מהאלים העתיקים לעולם ואתם יוצאים למשימה לחסל את אותו אל עתיק! המסע לוקח אותכם אל מעמקי השיגעון - ככל שהטירוף ישתלט עליכם תהפכו לחזקים יותר, אך הוא עלול גם לגרום לכם לחוקר שלכם להפסיד.

במיטב המסורת של משחקי הלוח מבית CMON, המשחק משלב גם מיניאטורות מרשימות והמשחק המקורי יצא לאור בקמפיין של קיקסטרטר. הסקירה היא על משחק הבסיס של Cthulhu: death may die שזמין בחנויות, ושאותו רכשתי.

Cthulhu board

לאחרונה אנחנו משחקים בעיקר במשחקים שיתופיים, רובם כאלו שגם מכילים מערכה ואחד מהם הוא Arkham horror card game. כך, קת'ולהו: המוות יכול למות, עונה בדיוק על ההגדרה של משחקים שאנחנו מחפשים. הסקירה שלי מחולקת לשלוש: חוקי המשחק, שגם מסבירים אותם; סקירה של הרכיבים ולבסוף מה אני חושב על המשחק. מי שכבר שמע על המשחק, יכול לדלג ישר למחשבות שלי עליו.

האל העתיק, התרחיש והחוקרים

בתחילת כל משחק של Cthulhu: death may die בוחרים שלושה דברים מהותיים:

1) התרחיש אותו משחקים: יש שישה תרחישים שונים במשחק הבסיס, וקיימים תרחישים נוספים בהרחבות השונות של המשחק. כל תרחיש קובע מה עליכם לעשות כדי להפריע לטקס וכולל מפלצות ואיומים שונים, כמו-גם קובע את מפת המשחק.

בתרחיש הראשון למשל, יש ערפדי-אש והאש היא סיכון מהותי בעוד אתם מנסים לחקור את המעבדות ולמצוא מידע גורלי על האל העתיק. בתרחיש השני, יש גועלים שמשתלטים על גופות והמטרה שלכם היא למצוא רמזים למהות הטקס על-ידי חקירה של אנשי הכת. 

2) מי הוא האל העתיק שאותו אתם מנסים לחסל. במשחק הבסיס יש שני אלים - קתולהו והאסטור. שניהם שמות מוכרים לחובבי הז'אנר, ויש הרחבות עם עוד אלים עתיקים. לכל אחד יש מפלצות ואנשי כת ייחודיים לו וכמובן צריך לחסל אותו כדי לנצח. לכל אל עתיק יש ארבעה קלפים שמייצגים אותו, ככל שפוגעים בו יותר הוא מתחזק יותר ומסוכן יותן.

לסיכום קצר, בשלב הראשון במשימה אתם צריכים לעצור את הטקס שנקבע לפי התרחיש, ובשלב השני לחסל את האל העתיק. כך שיש 12 שילובים שונים במשחק הבסיס.

Cthulhu setup

3) החוקרים אותם אתם משחקים, במשחק הבסיס יש עשרה חוקרים ומי שתמך בקיקסטרטר או קנה הרחבות יש לו מבחר גדול בהרבה. כל החוקרים מגיעים עם דף דמות שמכיל את כל המידע הנדרש.

לכל חוקר יש כמות קבועה של פצעים (אותם ניתן לרפא), יש לו גם מאמץ שזהו משאב שעומד לרשות החוקר כדי להשתמש ביכולות או לגלגל מחדש קוביות ולבסוף שגעון. את השגעון לא ניתן לרפא, והוא אחת המכאניקות העיקריות והמגניבות במשחק. ככל שאתם משתגעים יותר, אתם מקבלים עוד ועוד יכולות שהופכות אותכם לחזקים יותר, וגם מקבלים קוביות נוספות שאותם תגלגלו בבדיקות. אך אם תגיעו לסופו של מד השגעון, הדמות שלכם תובס. זוהי למעשה מכאניקת Push your luck, אם לא תסתכנו, לא תרוויחו. אך אם תהמרו יותר מדי, תוכלו להפסיד.

הדברים שהופכים את החוקר לייחודי הם היכולות שלו. לכל חוקר שלוש יכולות, אחת ייחודית לאותו חוקר ושתיים רגילות שנבחרות מתוך מאגר של שש יכולות במשחק, כגון חמיקה, קרב פנים-אל-פנים ועוד. כל יכולת מתחילה ברמה ה-1, וכשעוברי ספי שגעון, ניתן להעלות יכולת ברמה אחת, כשכל רמה מעניקה כוחות נוספים או מחזקת את הכוח הקיים.

Cthulhu investigator

חוקי המשחק

התורות בקתולהו הם מהירים ומלאים באקשן.

שלב ראשון: השחקן מפעיל את הדמות שלו, שיש לה שלוש פעולות בתור, מתוך שש אפשרויות:
* תנועה של שלוש משבצות על המפה

* תקיפה, או בקרב פנים אל פנים או בטווח, אם יש לה את היכולת המתאימה. כאן נכנסת מכאניקת הקוביות של המשחק לפעולה: בכל פעולה יש שלוש קוביות שחורות, ועוד מספר קוביות ירוקות שנקבע לפי רמת השגעון של הדמות וגם לפי החפצים והיכולות שיש לה. על הקוביות השחורות יש שלושה סוגי סימנים: סימן קריאה, שזו הצלחה, כוכב, שזה מפעיל יכולות מיוחדות ולבסוף מחושים - שמעלה את רמת השגעון של הדמות. על הקוביות הירוקות אין מחושים. 
כך למעשה, כשהדמות תוקפת היא גם יכולה לחטוף שגעון, עקב האימות שאותן הדמות רואה. בהחלט מגניב.

* מנוחה, אינה ניתן לרפא כל שילוב של 3 פצעים ו/או מאמץ. ניתן לבצע רק אם אין אויבים במשבצת שלך.

* החלפה של חפצים ודברים עם דמויות אחרות במשבצת שלך.

* בנוסף, בכל תרחיש יש שתי פעולות מיוחדות שניתן לבצע, אחת מהן או שתיהן קשורות לטקס אותו צריך לעצור.

שלב שני: השחקן שולף קלף מיתוס שיכול להכיל מספר רב של אפשרויות, אך כולן גרועות :) זימון מפלצות חדשות ללוח, הפעלת מפלצות אחרות שכבר קיימות, גרימת שגעון או נזק בתנאים מסויימים ולבסוף חלק מקלפי המיתוס מכילים את הסימן של האל העתיק. בכל משימה יש 16 קלפי מיתוס, 8 מגיעים מהתרחיש, והשמונה האחרים נקבעים לפי האל העתיק.

שלב שלישי: אם החוקר נמצא במשבצת בלי אויבים, הוא שולף קלף חקירה, שיכול להכיל בעלי-ברית, חפצים ועוד דברים. רוב קלפי החקירה דורשים ניצול מאמץ כדי ליהנות מהם. 
אם יש אויבים במשבצת של החוקר, הם תוקפים אותו - עם אותן קוביות, רק שהפעם הצלחה זה נזק לחוקר. בכל משימה יש ארבעה סוגי אויבים, שניים נקבעים לפי התרחיש ושניים לפי האל העתיק.

Cthulhu minis

שלב רביעי: זהו שלב התחזוקה, שבין היתר בודק אם האל העתיק מתקדם - יש במשחק מד התקדמות, שבכל פעם שיש שלושה קלפי מיתוס עם הסימן של האל העתיק, הוא מתקדם משבצת במד ומערבבים מחדש את חפיסת המיתוס. בפעם הרביעית שהוא מתקדם, האל העתיק מזומן למשחק (אלא אם כבר זומן כי הדמויות הצליחו לעצור את הטקס) ובפעם השמינית שהוא מתקדם, הדמויות מפסידות.

למרות שרשמתי הרבה, בפועל התורות פשוטים ומהירים, אפילו שכל שחקן משחק בתורו.

הנצחון במשחק מושג, כשמביסים את האל עתיק על ארבעת השלבים שלו, כדי לעבור את השלב הראשון, האל העתיק צריך להיות מוזמן. כל שלב נוסף דורש לגרום לו 12 נזק. 

מפסידים במשחק כאשר כל החוקרים מתים/משתגעים - אציין שלעתים קרובות אחד או יותר מהחוקרים מתו במהלך המשחק, לרוב לקראת הסוף. אפשר גם להפסיד במשחק אם האל העתיק מגיע לסוף המד שלו.

רכיבי המשחק - מיניאטורות!

משחקי הלוח של CMON ידועים במיניאטורות שלהם, ו Cthulhu: Death may Die, הוא לא חריג. מי שמחפש גם מיניאטורות למשחקי תפקידים או למשחקים אחרים, ימצא אותן כאן. 

אבל ראשית, בוא נדבר על הקופסה, או ליתר דיוק על הקופסאות. המשחק לא מגיע עם אינסרט, במקום זה הוא מגיע עם שלל קופסאות. כל אל עתיק מגיע מקופסה שלו, שמכילה את כל מה שנדרש עבורו: קלפים, מיניאטורות, סמנים ועוד. באותו אופן, גם כל תרחיש מגיע בקופסה משלו, שמכילה את החוקים, הקלפים והסמנים לאותו תרחיש. לבסוף, יש מספר אינסרטים קטנים יחסית למיניאטורות של החוקרים ושל המפלצות במשחק. וזה נראה נפלא ומאוד מקל על ארגון המשחק. אחלה פתרון, אני רק מקווה שהוא לא יתבלה עם הזמן.

Cthulhu box

ולפני המיניאטורות, יש במשחק גם אריחי מפה שנראים איכותיים, לוחות חוקרים גדולים ונוחים וכמובן שעוד סמנים שיתופיים. הכל מגיע באיכות גבוהה וקל להבין מה קורה על הלוח בכל מצב, למעט הערה אחת - האריחים קטנים יחסית, כך שאם יש מספר מיניאטורות על אותה משבצת. בחו"ל קראתי על זה תלונות רבות, אבל לנו זה פחות הפריע במשחקים, להפך - זה נוח מבחינת מקום על השולחן שהאריחים לא ענקיים.

ועכשיו המיניאטורות, הן מגיעות בפלסטיק אפור למפלצות, אדום לאנשי הכת, וחום לחוקרים. האיכות שלהם גבוהה ביחס לזה של משחקי לוח, ולא נדרשת כלל הרכבה שלהם אלא הם מגיעים מוכנים. לא צבעתי אותם, אבל לפי פוסטים בחו"ל, כשהם צבועים הם בכלל נראים נהדר. 

Cthulhu painted

משחק הבסיס מגיע עם 45 מיניאטורות, שכוללות בין היתר 10 חוקרים, עוד 10 אנשי כת בשתי תנוחות, מספר מפלצות וכמובן שני אלים עתיקים - קתולהו והאסטור. מי שמחפש מיניאטורות למשחקי לוח אחרים של ארקהם, זו התחלה טובה מאוד.

ולפני שנמשיך, ספר החוקים של המשחק הוא קצר אך מכסה בפירוט טוב את החוקים. הוא גם מאוד גרפי, עם הרבה המחשות מהמשחק ומסביר אותו היטב. לא נתקלנו כמעט בשאלות חוקים תוך כדי משחק.

המחשבות שלי על המשחק

- הוא מספק חוויה שונה וכיפית, לעומת משחקים אחרים של ארקהם. ההבטחה של Cthulhu death may die להיות משחק בעל אופי אחרת מתממשת. זה לא מרגיש כמו עוד משחק של ארקהם בסגנון FFG, אלא מרוץ מטורף כנגד הזמן וסצנות אקשן. משחק ממוצע שלנו נמשך קרוב לשעתיים , וזה כיף מההתחלה ועד הסוף.

- מנגנון השגעון הוא משגע, באמת! זה המימוש הטוב ביותר של מכאניקת ה Push your luck שאני נתקלתי בו. קודם כל כי הוא לא תלוי מזל כל-כך, אלא יותר החלטות של השחקן - מתי לדחוף את עצמך לשגעון ומתי לעצור? האם לרוץ בהתחלה ולהגיע לערכי שגעון גבוהים או להתקדם לאט יותר? זה עובד נהדר.

- עוד מנגנון בעייתי לעתים במשחק ושעובד כאן טוב הוא Player elimination. במרבית המשחקים אני לא אוהב אותו, אבל במשחק של ארקהם הוא משתלב היטב עם הת'מה של המשחק ומבחינה מכאנית, זה לרוב קורה לקראת סוף המשחק בשלב מותח. 

- הסטאפ של המשחק הוא חוויה מהנה בפני עצמה, בייחוד שכל תרחיש וכל אל עתיק נמצאים. בונים ביחד את הלוח, מגלים את החוקים החדשים וזה נגמר מהר יחסית. ביחס לגודל של המשחק, זמן ההקמה הוא בהחלט מהיר וזה יתרון ענק. לא תבלו עשרים דקות בלבנות את הלוח לפני תחילת המשחק...

- החוקרים במשחק מרגישים ייחודיים ומעניינים. הקידום שלהם הוא פשוט, שאפשר לבחור אחד משלוש תכונות לקדם, אבל זה עדיין מעניין ומשפיע על המשחק. גם לא תמיד זה אותה תכונה שכדאי לקדם, כך שזה משתנה ממשחק למשחק.

- אני אוהב את זה שהמשחק הוא לא קמפיין, אלא סדרה של תרחישים שעומדים בפני עצמם. לא שקמפיין זה גרוע, אבל אחרי משחק הקלפים של ארקהם, Tainted Grail, נדמה שהטרנד הלוהט של משחקים שיתופיים זה משחקי קמפיין זה מרענן שיש משחק חד-פעמי. בייחוד שיש בו המון מגוון, רק במשחק הבסיס יש 12 שילובים שונים, וזה לפני שמדברים על חוקרים שונים ועל האקראיות בשליפת קלפים.

- שמחתי לראות שהגרסה הרגילה של המשחק מכילה המון תוכן. בניגוד למשחקים אחרים שיצאו במקור בקיקסטרטר, ושמשחק הבסיס שמגיע לחנויות מרגיש לעיתים מוגבל בהיקף (למשל Arcadia Quest) הפעם יש מבחר נאה גם של חוקרים, וגם של תרחישים ואלים עתיקים.

- אחד החסרונות של המשחק הוא שמדובר במשחק קל יחסית. אם אתם שחקנים שיתופיים מנוסים, שאוהבים אתגר, Cthulhu Death may die לא יספק את האתגר. אם אתם פחות תחרותיים או שזה לא מפריע לכם, תיהנו ממנו. אחרת, תצטרכו לשלב חוקי-בית להעלות את הקושי.

- עוד דבר שמאכזב במעט זה האלים העתיקים, או העובדה שהם לעתים מרגישים קצת משעממים וגם אין התאמה של הקושי שלהם לכמות השחקנים. היכולות והנק"פ שלהם קבוע ללא קשר לכמות השחקנים. 

לסיכום

אני אוהב את Cthulhu death may die וחושב שהוא משחק לוח שיתופי מומלץ לחובבי מיניאטורות, עולם האימה של ארקהם וחובבי משחקים עם אקשן. אם אתם מסמנים וי על שניים מתוך השלושה, לכו לקנות אותו.

אנחנו מאוד נהנו מהמשחקים שלנו בו, ומבחינת החוויה שהוא מציע הוא נהדר - שילוב מנצח של משחק מותח, עם רכיבים באיכות גבוהה. כמו שכתבתי קודם, הוא לא משחק קשה לנצחון, אז קחו את זה בחשבון. עוד נקודה, הוא גם לא משחק זול - 100 דולר. אמנם הוא מספק תמורה טובה למחיר, בזכות המיניאטורות, אבל עדיין אפשר באותו סכום לרכוש שני משחקים אחרים.

קרדיט על התמונות: Fuzzy llama


סקירות נוספות

פיד רסס הצטרף לרשימת הדיוור הפונדק בטוויטר הפונדק בפייסבוק

כניסה לאתר

הצטרף לצוות הפונדק

יש לך תוכן מגניב של משחקי תפקידים או משחקי לוח?
שיחקת במשחק חדש ומדגדג לך לכתוב לו סקירה?
מעוניין לפתוח בלוג בפונדק?

אתה מוזמן לפרסם בפונדק - כל מה שעליך לעשות זה ליצור משתמש, ואז תוכל לפרסם את הכתבות ישירות באתר. פנה אלינו בשאלות או הצעות.